Cukr se aktuálně obchoduje na hodnotě 12 centů za libru, kolem této cenové úrovně se pohybuje již delší dobu.
OBR: Weekly graf cukru
Z pohledu profilace trhu jsme se při včerejší obchodní seanci dostali pod 11.4, což představuje low volume node (LVN) dlouhodobé profilace. Cukr zamířil razantním pohybem vzhůru k oblasti hodnoty a POC, které pro trh fungují jako magnet.
OBR: Daily graf cukru s vyznačením LVN
Cukr je při pohledu na graf skutečně nízko a více nám pro dlouhodobější investici může napovědět analýza COT technik.
COT index
COT index se drží na nižších hodnotách, ale není vyhrocený. Commercials (producenti) cukr spíše prodávají a tento stav by mohl vést k dalšímu poklesu. Lze si všimnout, že v minulosti extrémní prodeje Commercials vedly k poklesu ceny samotné komodity.
OBR: COT index na weekly grafu futures cukr
COT index ale vyhrocen prozatím není a při dlouhodobějším pohybu trhu do strany je třeba jej brát trochu s rezervou a podívat se na další indikátory.
Velcí spekulanti
Velcí spekulanti očividně kopírují pohyb samotné komodity. Aktuálně jsou stále net short, tedy s větším počtem kontraktů do shortu než do longu. Před časem dosáhli velcí spekulanti nejnižších hodnot v historii (175 000 kontraktů net short) a přesto se jim nepodařilo dostat cukr pod 11 centů za libru. Směrem vzhůru mají tito Large traders pro případný růst spoustu prostoru.
OBR: Velcí spekulanti stále net short
Poptávka a sezonalita
Poptávka po cukru dlouhodobě klesá a dostala se na květnové minimum. Poslední dny jsou však ve znamení mírného probuzení, ke kterému došlo i v květnu a cukr po něm posílil o více než 1 cent.
Sezonalita je pro případný nákup příznivá od poloviny srpna.
OBR: Poptávka a sezonalita na cukru
Fundamentální ukazatele
Stav zásob cukru se od veliké úrody 2017/2018 snižuje.
Produkce je velmi podobná obdobím 2014/2015 nebo 2016/2017, kdy byla cena cukru na vyšších hodnotách, než je tomu nyní.
Konzumace cukru je rok od roku vyšší. Tento trend trvá dokonce již 25 let!
Za posledním růstem ceny cukru stojí jak oživení cen energií, tak i snížení odhadu produkce cukru v Brazílii.
Autor: Mgr. Petr Plecháč – Analytik Bossa