Neděle 29. září 2024 15:19
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple Indexy
reklama
Investingfox Nastroje

Obchodní doporučení a analýza pro pár GBP/USD na 26. září: Pokles libry nic nemění

26.09.2024 07:30  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Analýza páru GBP/USD v grafu 5M

analytics66f4d81cbeea1.jpg

Pár GBP/USD se ve středu propadl o 100 pipů, což by mohlo některé lidi vést k názoru, že jsme nespravedliví. Libra šterlinků totiž za necelý den klesla o 1 cent – zdánlivě z ničeho nic! Rádi bychom ale upozornili, že tento pokles nemá vliv na celkový obrázek. Pokud libra stoupne o 300 pipů a klesne o 100, říká se tomu silný uptrend se slabou korekcí. Nikdo by nepochyboval, jestli má britská měna skutečné důvody k soustavnému růstu, který probíhá už několik měsíců. Trh ale od začátku roku 2024 (ne-li od září 2022) reaguje na uvolňování měnové politiky Federálního rezervního systému, a to pořád. Libra šterlinků vzrostla už o 3 000 pipů, i když se britská ekonomika výrazně nemění k dobrému. Makroekonomické a fundamentální pozadí včera chybělo.

Z technického hlediska si pár udržuje uptrend i v časovém rámci 1H. Aby měl dolar alespoň nějakou šanci stoupat, musel by se usadit pod trendovou linií. V tom případě by cena mohla pokračovat v poklesu k linii Senkou Span B, která se pohybuje směrem nahoru víc než samotná cena směrem dolů. Jakákoli makroekonomická zpráva o trhu práce, podnikatelské aktivitě nebo nezaměstnanosti z USA by ale mohla vyvolat další propad amerického dolaru. Trh očekává od příštího zasedání Fedu další snížení sazeb o 0,5 %, ačkoli právě skončilo zářijové zasedání.

Ve středu se v časovém rámci 5M vytvořily dva obchodní signály. Nejprve se pár odrazil od úrovně 1,3367, což obchodníkům umožnilo otevřít long pozice. Cena ale dokázala vzrůst jen o 28 pipů. Na long pozicích tak nemohlo dojít ke ztrátě. Pak se cena konsolidovala pod úrovní 1,3367 a do konce dne urazila zhruba 40 pipů směrem dolů. Obchodníci mohli těchto 40 pipů získat.

COT report:

analytics66f4d824120fe.jpg

Zprávy COT o britské libře ukazují, že sentiment komerčních obchodníků se v posledních letech neustále mění. Červená a modrá linie, které představují čisté pozice komerčních a nekomerčních obchodníků, se neustále protínají a ve většině případů zůstávají poblíž hranice nula. Vidíme také, že poslední fáze downtrendu začala, když byla červená linie pod hranicí nula. Červená linie je nad nulou a cena prorazila významnou úroveň 1,3154.

Podle posledního COT reportu o britské libře uzavřela nekomerční skupina 17 200 nákupních kontraktů a otevřela 10 000 prodejních kontraktů. V důsledku toho se čistá pozice nekomerčních obchodníků v průběhu týdne snížila o 27 200 kontraktů. Libra šterlinků nicméně dál posilovala.

Fundamentální pozadí stále nedává důvod k dlouhodobým nákupům libry šterlinků a samotná měna má reálnou šanci obnovit globální downtrend. V týdenním časovém rámci ale máme vzestupnou trendovou linii, takže dlouhodobý pokles libry je nepravděpodobný až do jejího překonání. Libra šterlinků navzdory téměř všemu dál roste; dokonce i když COT reporty ukazují, že ji hlavní hráči prodávají, ona stále roste.

Analýza páru GBP/USD v grafu 1H

analytics66f4d82d87e56.jpg

Pár GBP/USD v časovém rámci 1H obnovil růst a pokračuje v něm. Stále však nemůžeme doporučit nákup libry. Nelogický uptrend britské měny by mohl ještě nějakou dobu pokračovat, i když je pár opět velmi překoupený. V pondělí byly důvody pro pokles britské libry mnohem pádnější než pro růst, ale místo toho jsme byli svědky dalšího pohybu na sever. V úterý nebyly důvody vůbec žádné. Ve středu cena korigovala, ale tato korekce nic nemění.

26. září upozorňujeme na tyto důležité úrovně: 1,2796–1,2816, 1,2863, 1,2981–1,2987, 1,3050, 1,3119, 1,3175, 1,3222, 1,3273, 1,3367 a 1,3439. Jako zdroje signálu mohou sloužit také linie Senkou Span B (1,3157) a Kijun-sen (1,3337). Doporučujeme umístit stop-loss na breakeven, jakmile se cena posune o 20 pipů zamýšleným směrem. Linie indikátoru Ichimoku se mohou během dne pohybovat, což je třeba vzít v úvahu při určování obchodních signálů.

Ve Spojeném království nejsou na čtvrtek naplánovány žádné důležité události, ale ve Spojených státech se očekává projev Jeroma Powella a důležité zprávy o HDP a objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby. Volatilita v poslední době značně vzrostla a dá se obchodovat, alespoň v menších časových rámcích.

Vysvětlivky k obrázkům:

Úrovně supportu a rezistence: Tučné červené linie, v jejichž blízkosti může trend skončit.

Linie Kijun-sen a Senkou Span B: Tyto linie indikátoru Ichimoku, přenesené z časového rámce 4H do 1H, jsou silné.

Extrémní úrovně: Tenké červené linie, od kterých se cena v minulosti odrazila. Poskytují obchodní signály.

Žluté linie: Trendové linie, trendové kanály a další technické patterny.

Indikátor 1 v grafech COT: Velikost čisté pozice pro každou kategorii obchodníků.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Obchodní doporučení a analýza pro pár EUR/USD na 2. září: euro roste, ale zůstává v plochém trendu
    Pár EUR/USD v úterý dál stoupal. Jak vidíme na obrázku nahoře, cena se odrazila od linie Senkou Span B, což je velmi důležité. Zachovala tak uptrend, ale také je v časovém rámci 1H zřejmé, že se už déle než týden obchoduje v horizontálním kanálu mezi úrovněmi 1,1092 a 1,1185. Vzhledem k tomu, že se naposled odrazila od spodní hranice, můžeme očekávat pohyb k horní hranici. Euro nepotřebuje k růstu ani makroekonomické zprávy. Roste samozřejmě skromněji než britská libra, ale přesto roste, i když k tomu nemá důvod. Eurozóna ani Spojené státy nezveřejnily v úterý žádné důležité zprávy.
  • Obchodní doporučení a analýza pro pár EUR/USD na 22. srpna: dvě mouchy jednou ranou
    Uhádnete, co se ve středu stalo s párem EUR/USD? Pokračoval v pohybu nahoru. Během dne byl zveřejněn pouze jeden report týkající se roční revize nonfarm payrolls, který – což není divu – skončil hůř, než se očekávalo. Dolar by ale ve skutečnosti klesl, i kdyby byl report lepší. Například v pondělí a úterý nepotřeboval k pokračujícímu poklesu žádné makroekonomické zázemí. Takže samozřejmě můžeme říct, že další slabý report o americkém trhu práce vyvolal další pokles dolaru. Nicméně dolar klesá každý den bez ohledu na tyto reporty a nedokáže ani korigovat. Report o nonfarm payrolls není upřesněním dříve zveřejněných reportů, pouze úpravou ročního čísla. Trh nejdřív zohlednil slabší měsíční reporty a pak i roční report, který v podstatě odráží stejné údaje.
  • Obchodní doporučení a analýza pro pár EUR/USD na 24. září: dolar stále nemá moc šancí
    Pár EUR/USD začal nový týden poměrně slibně. Pomineme-li fakt, že euro začalo klesat hodinu před zveřejněním slabých údajů z eurozóny, všechno dopadlo vcelku dobře. Nečekali jsme, že mírná odchylka indexů podnikatelské aktivity Německa a EU směrem dolů vyvolá tak silnou reakci. Nezapomínejme ale, že se mohlo jednat o pouhou manipulaci ze strany tvůrců trhu. Cena nedokázala otestovat poslední lokální minimum, ani se konsolidovat pod linií B Senkou Span, takže jsme byli svědky pouze další rutinní korekce, která neměla vliv ani na celkový sentiment trhu, ani na trend. Podle nás trh reagoval tak silně proto, že všechny čtyři indexy obchodní aktivity byly slabší, než se očekávalo.
  • Obchodní doporučení a analýza pro pár EUR/USD na 4. září: euro pomalu klesá
    V úterý pár EUR/USD opět klesal. Nelze říct, že kvůli makroekonomickým údajům, protože jediná trochu důležitější zpráva dne – index ISM v americkém sektoru služeb – byla středního významu. Nicméně euro by se mělo obecně pohybovat směrem dolů, protože jeho současné pozice jsou nepřiměřeně vysoko. Uvítáme tedy jakýkoli pokles páru EUR/USD.
  • Obchodní doporučení a analýza pro pár EUR/USD na 6. srpna: trhy panikaří, euro vystoupalo na úroveň 1,10
    Pár EUR/USD v pondělí vykázal poměrně vysokou volatilitu a udržel si růst, který začal v pátek. Na první pohled nebylo jasné, co je příčinou nové býčí dynamiky. Ani na druhý pohled to stále nebylo úplně jasné. O něco později ale bylo evidentní, že pondělí bylo "černé" pro mnoho trhů. Trh s kryptoměnami, americký akciový trh a mnoho akciových trhů po celém světě zavřely s rekordními "ztrátami". Zvýšená volatilita na měnovém trhu tedy pramení ze stejných událostí.
  • Obchodní doporučení a analýza pro pár EUR/USD na 8. srpna: euro se dostává do prudkého poklesu
    Pár EUR/USD se ve středu konečně uklidnil. Volatilita klesla na úroveň typickou pro poslední měsíce, ale k výrazným pohybům nedošlo. Kromě pohybů chybělo i makroekonomické a fundamentální pozadí, s výjimkou jediné nevýznamné zprávy o průmyslové výrobě v Německu, která neměla na tržní sentiment žádný vliv.
  • Obchodní doporučení a analýza pro pár GBP/USD na 11. září: Začal delší pokles libry?
    Pár GBP/USD se v úterý obchodoval nahoru i dolů. Britská měna rostla v první polovině dne díky pozitivním makroekonomickým údajům ze Spojeného království. Ve druhé polovině dne se trh vrátil k obecnému klesajícímu trendu, který se vytvořil během posledních dvou týdnů. Do večera se cena dostala až k úrovni 1,3050, ale nedokázala ji prorazit.
  • Obchodní doporučení a analýza pro pár GBP/USD na 18. září: libra zůstává odtržená od reality
    Pár GBP/USD v úterý vykázal poměrně slušný pokles. Pojďme si jeho pohyb rozebrat. Pokles začal během americké obchodní seance. V průběhu evropské seance libra jako obvykle rostla, i když neměla důvod ani příčinu. Poté, co se odrazila od úrovně 1,3222, klesla o 60–70 pipů. Dalo by se dokonce říct, že údaje z USA vyvolaly růst dolaru, nebýt jednoho detailu: euro na stejné zprávy nereagovalo vůbec. Dochází tak k další paradoxní situaci, kdy se trh pohybuje, kam se mu zlíbí, přičemž aktuální pohyby hlavních měnových párů nemají žádnou logiku ani konzistenci. Před zasedáním Federálního rezervního systému se trh jednoduše pohupoval ze strany na stranu. Libra tři dny rostla a pak začala klesat. Ani pro růst, ani pro pokles neměla důvod. Podle technického obrazu měla obnovit pokles kolem úrovně 1,3119.
  • Obchodní doporučení a analýza pro pár GBP/USD na 20. srpna. Pro libru není nic nemožné.
    Pár GBP/USD si i v pondělí v poklidu držel růst, i když k němu ani tentokrát neměl objektivní důvod. Z technického hlediska vypadá všechno bezproblémově. Je tu vzestupná trendová linie a zřetelný trend s minimálními korekcemi, které ukazují na sílu kupců. Očekávat medvědí obrat a snažit se ho zachytit se proto zdá zbytečné. Zároveň jsme celý rok 2024 psali, že růst libry je často nelogický. Včerejšek toho byl názorným příkladem. K novému růstu nebyl důvod. Pár mohl a měl korigovat dolů, ale o jakou korekci může jít, když se neúnavně nakupuje?
  • Obchodní doporučení a analýza pro pár GBP/USD na 21. srpna. Powellův projev už není zajímavý.
    Pár GBP/USD si celé úterý udržoval vzestupný pohyb a nevykázal jedinou známku mírné sestupné korekce. Naprosto iracionální růst britské měny tedy pokračuje. I když se cena mírně odrazila od úrovně 1,3050, nutně to neznamená, že zahájí mírnou sestupnou korekcie. Trh stále nakupuje britskou libru a prodává dolar, i když pro to nemá fundamentální nebo makroekonomický důvod.
  • Obchodní doporučení a analýza pro pár GBP/USD na 7. srpna: libra pokračuje v logickém poklesu
    V úterý pár GBP/USD pokračoval v poklesu a znovu – čtvrtý den v řadě – vykazoval vynikající volatilitu, která připomínala staré dobré časy. Tentokrát se cena propadla do pásma 1,2691–1,2701, které nedokázala překonat. Do konce týdne lze proto očekávat vzestupnou korekci. Klesající trendová linie zůstává v platnosti a udržuje klesající trend. Cena tak může úplně klidně zkorigovat nahoru o 100 pipů, a přitom nepřestane platit klesající trend. A 100 pipů je pro libru tento týden trivialita.
  • Obchodní doporučení pro dogecoin
    V sobotu se krypto trh zhroutil. Dogecoin se například propadl o 7 000 pipsů a falešně aktualizoval letošní minimum. Při pohledu na tuto situaci doporučujeme otevírat za účelem zisku dlouhé pozice.
  • Obchodní doporučení pro pár EUR/USD
    Blahopřejeme těm, kdo se řídili obchodní myšlenkou! Pohyb činil 1 700 pipů. Představený plán vycházel z klasických a spolehlivých strategií Price action a Stop hunting.
  • Obchodní jednání jsou zpátky ve hře a akcie prohlubují ztráty
    Odpolední optimismus na evropských akciích v podvečer vyprchává a dolů se dívá i Wall Street. Americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer předtím prohlásil, že USA usilují o obchodní dohodu s Čínou, jejíž součástí budou významné strukturální změny“ v čínském hospodářském modelu. Investoři závěrečný výsledek jednání vyhlížejí, stejně jako cokoli, co by naznačovalo, že rozhovory přešlapují na místě.
  • Obchodní jednání s Čínou jsou v plném proudu
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování poklesem. Děje se tak pod vlivem zveřejnění horších než očekávaných maloobchodních tržeb. Ty za prosinec meziměsíčně oslabily o 1,2 %, zatímco trh očekával mírný nárůst o 0,1 %. Jedná se o největší měsíční pokles za více než devět let. Investoři navíc s napětím očekávají detailnější vyjádření k probíhajícím obchodním jednáním v Číně. Prozatím je známo jen to, že Čína dělá ústupek a chce zrušit dotace pro čínské spotřebitele kupující si v Číně vyrobené automobily. Ve hře je stále možné prodloužení obchodního příměří, k čemuž možná tento ústupek pomůže a přesvědčí Donalda Trumpa o zájmu Číny na uzavření dohody.
  • Obchodní jednání s Čínou se vyvíjejí pozitivně
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ziskem. Index Dow Jones si připsal 0,7 %, S&P 500 přidal 0,8 % hodnoty a technologický Nasdaq si polepšil o 0,7 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo všem sektorům. Nejvyššího zisku 1,5 % dosáhli realitní developeři. I díky pozitivním vyjádřením k průběhu obchodních jednání od amerického poradce pro obchod Petera Navarra se včera dostaly indexy Dow Jones a Nasdaq na nová historická maxima. Trhy si tak ve Spojených státech nadělily hezký dárek k dnešnímu Dni nezávislosti. Po dnešní obchodní pauze se akciové trhy otevřou znovu v pátek.
  • Obchodní jednání se nejspíš trochu zadrhávají
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování ztrátově. Index Dow Jones odepisuje 0,1 %, S&P 500 a technologický Nasdaq shodně klesají o 0,2 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vede energetickým společnostem (-1,2 %) a sektoru zdravotní péče (-1 %). Na opačné straně se nachází především zpracovatelé komodit se ziskem 0,6 %. Za ne příliš veselým zahájením obchodování můžeme vidět dnešní vyjádření čínského ministra pro obchod. Ten okomentoval probíhající obchodní jednání obou zemí jako obtížné z důvodu značných rozdílů mezi oběma zeměmi.
  • Obchodní jednání se vyvíjejí velmi pozitivně
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování ziskově. Index Dow Jones roste o 0,5 %, S&P 500 stoupá o 0,3 % a technologický Nasdaq se pohybuje mírně na úrovní včerejší zavírací ceny. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejvíce daří telekomunikačním firmám (+0,7 %) a průmyslovým podnikům (+0,6 %). To, co hlavně přispívá k aktuálnímu optimismu akciových trhů, je vývoj v obchodních jednáních mezi Spojenými státy a Čínou. Prezident americké obchodní komory Myron Brilliant prohlásil, že obě strany jsou již téměř u cíle s dohodou. Nečeká ale uzavření dohody do konce tohoto týdne. V tuto chvíli právě probíhá setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s čínským premiérem Liu He. Spekuluje se, že po tomto setkání by Trump mohl oznámit, že se sejde s čínským prezidentem. To by byl silný signál, že uzavření obchodní dohody je na dohled.
  • Obchodní jednání Spojených států a Číny je v centru pozornosti
    Americké akciové trhy dnes otevřely v červených číslech. Dow Jones klesá o 1,2 %, S&P 500 oslabuje o 1 % a technologický Nasdaq ztrácí 1,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 jsou ztrátové všechny sektory. Nejhůře je na tom technologické odvětví, jehož akcie klesají o 1,9 %. Hlavním důvodem je vystupňovaná nervozita investorů z dalšího kola obchodního jednání mezi Spojenými státy a Čínou, které začíná dnes ve Washingtonu. Americký prezident Donald Trump v jednom ze svých posledních tweetů oznámil, že čínská delegace přichází do USA, aby uzavřela obchodní dohodu. V předchozích tweetech pro změnu uvedl svůj předpoklad, proč Čína na poslední chvíli odstupovala od ujednaných částí dohody a chtěla je znovu přejednat. Tím měla být vyčkávací taktika Číny na výsledek amerických prezidentských voleb v příštím roce a očekávání, že zvítězí „slabí demokraté“. Nicméně dnes a zítra, kdy budou obchodní jednání probíhat, jsou naprosto klíčové pro další vývoj obchodní války. V optimistickém scénáři dnes či v průběhu pátku dojde k uzavření obchodní dohody. V tom opačném se od zítřka zvýší dovozní cla na čínské zboží a dá se současně očekávat, že Čína přijde s protiopatřením na americké zboží.
  • Obchodní jednání Spojených států a Číny nabírají na obrátkách
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování v zisku. Index Dow Jones posílil o 0,8 %, S&P 500 získal 1,1 % a Nasdaq si polepšil o 1,4 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo téměř všem sektorům s výjimkou finančních institucí (-0,3 %). Nejlépe si vedly technologické firmy (+2,5 %) a realitní developeři (+1,8 %). Zajímavostí včerejšího dne bylo zahájení obchodování s akciemi světoznámého výrobce jeanů Levi Strauss. Navrhovaná cena pro IPO byla ve výši 17 USD za akcii (původní výše byla dokonce pouze v rozmezí 14-16 USD). Obchodování s těmito akciemi však zahájilo skokovým růstem na více jak 22 USD za akcii. Jedná se tedy o extrémně vydařený druhý vstup na burzu této společnosti po přibližně 34 letech. Levi Strauss vstoupil na burzu již v roce 1971 a následně ji opustil v roce 1985.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank