Pondělí 29. července 2024 16:30
reklama
Purple trading AI
reklama
FTMO férovost
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani

EUR/USD. Červencové zasedání Fedu, inflace v eurozóně, index ISM ve zpracovatelském průmyslu, non-farm payrolls.

29.07.2024 08:49  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dámy a pánové, prosím, sedněte si a připoutejte se: dostáváme se do zóny silných turbulencí. Nadcházející týden je plný důležitých fundamentálních událostí: zasedání Federálního rezervního systému, zveřejnění klíčových údajů o americkém trhu práce, reportu o inflaci v eurozóně, údajů o HDP za druhé čtvrtletí v eurozóně, indexu ISM ve zpracovatelském průmyslu a indikátoru spotřebitelské důvěry v USA.

analytics66a62964a4d33.jpg

Všechny tyto fundamentální faktory jistě vyvolají vysokou volatilitu na páru EUR/USD. Pár EUR/USD udělá do konce týdne rozhodný krok: buď klesne do oblasti 1,07, nebo se vrátí do pásma 1,0950–1,1000 s vyhlídkou na test oblasti 1,10.

Dolar

Nejdůležitější událostí pro obchodníky páru EUR/USD bude v tomto týdnu zasedání Fedu, jehož výsledky budou oznámeny 31. července. Na jedné straně jsou formální výsledky červencového zasedání předem dány: trh si je stoprocentně jistý, že centrální banka ponechá všechny parametry měnové politiky beze změny. Na druhou stranu nepůjde o rutinní zasedání, protože se na něm v podstatě rozhodne o osudu případného zářijového snížení sazeb. Podle nástroje FedWatch společnosti CME trhy v současné době počítají s 88% šancí na zářijové snížení sazeb alespoň o 25 bazických bodů. Jakékoli pochybnosti o tomto scénáři poskytnou greenbacku vzhledem k silnému holubičímu sentimentu na trhu značnou podporu. Nicméně i když Fed odsouhlasí zářijové snížení sazeb, může dolar podpořit zpochybněním dalšího snížení sazeb v listopadu nebo prosinci. I zde mají obchodníci poměrně vysoká očekávání, přičemž šance na druhé snížení sazeb v roce 2024 je 50/50.

Nejasnosti kolem výsledků červencového zasedání přetrvávají, protože během "klidného období" byly zveřejněny důležité ekonomické zprávy, které odrážejí růst americké ekonomiky za druhé čtvrtletí (2,8 % oproti prognózovaným 2,0 %) a zpomalení poklesu jádrového indexu PCE (v červnu zůstal na úrovni 2,6 % oproti prognózovanému poklesu na 2,5 %). Jak na tyto reporty zareagují členové Fedu, je stále nejasné.

Trh ale v nadcházejícím týdnu nebude ovlivňovat jen Fed. Dolar bude reagovat také na nonfarm payrolls, index ISM ve zpracovatelském průmyslu a index spotřebitelské důvěry. Euro bude mezitím reagovat na zprávu o inflaci v eurozóně a údaje o HDP.

Před nonfarm payrolls budou zveřejněny dva reporty, které by mohly ovlivnit očekávání obchodníků. V úterý 30. července se dozvíme počet volných pracovních míst ke konci června (JOLTs Job Openings) a další den, 31. července, vyjde zpráva ADP. Údaje o JOLTs by podle prognóz měly ukázat 8,05 milionů volných pracovních míst (o něco méně než v květnu, ale více než v dubnu) a zpráva ADP by měla odrážet mírný nárůst zaměstnanosti v soukromém sektoru o 160 000 osob.¨

Nonfarm payrolls budou zveřejněny tradičně v pátek 2. srpna. Míra nezaměstnanosti zůstane v červenci podle většiny expertů na červnové úrovni 4,1 %. Počet pracovních míst mimo zemědělský sektor by se měl zvýšit o 177 000 (poměrně slabý výsledek) a tempo růstu průměrného hodinového výdělku by mělo zpomalit na 3,8 %. Pokud údaje splní prognózu (natož pokud klesnou do "červených čísel"), šance na zářijové snížení sazeb Fedu znovu vzroste, stejně jako možnost dalšího snížení v listopadu nebo prosinci.

Greenback bude reagovat také na dynamiku indexu ISM ve zpracovatelském průmyslu, jehož červencová hodnota bude zveřejněna ve čtvrtek 1. srpna. Před měsícem tento klíčový indikátor nečekaně spadl do pásma kontrakce (pokles na 49,5 z předpokládaného růstu na 51,7). Podle prognóz zůstane v červenci v pásmu kontrakce, ale vzroste na 49,0 bodů. Výrazné podpory se americkému dolaru dostane jen v případě, že indikátor opět překoná cílovou úroveň 50,0.

Euro

Klíčová zpráva pro euro bude zveřejněna ve středu 31. července. V tento den se dozvíme předběžné údaje o inflaci v eurozóně za červenec. Podle prognóz by tento report neměl jednotnou měnu podpořit. Očekává se, že jak celkový index spotřebitelských cen (očekává se pokles z předchozích 2,5 % na 2,4 %), tak jádrový index (očekává se pokles z předchozích 2,9 % na 2,8 %) vykážou pokles.

Den před touto zprávou, v úterý 30. července, budou zveřejněny údaje o HDP eurozóny za druhé čtvrtletí. Očekává se růst čtvrtletního údaje o 0,2 % (po růstu o 0,3 % v prvním čtvrtletí) a ročního údaje o 0,6 % (po růstu o 0,4 %).

Pokud se obě zprávy (inflace i HDP) dostanou do "červených čísel", výrazně stoupne pravděpodobnost, že Evropská centrální banka sníží v září úrokové sazby, zvlášť kvůli neuspokojivým indexům PMI zveřejněným minulý týden. Naopak zprávy "v zelených číslech" udrží napětí ohledně možných výsledků zářijového zasedání, zvlášť proto, že prezidentka ECB Christine Lagardeová se zdráhala oznámit, že zkraje podzimu dojde ke snížení sazeb, a navázala rozhodnutí centrální banky na dynamiku klíčových makroekonomických indikátorů.

Závěry

Dolar by mohl získat podporu, jestliže Fed nebude pro trh dostatečně holubičí. Stalo by se tak, kdyby centrální banka nezaručila zářijové snížení sazeb a/nebo by zpochybnila druhé snížení sazeb v rámci letošního roku. Makroekonomické zprávy by mohly dolar dál podpořit, pokud index ISM ve zpracovatelském průmyslu a nonfarm payrolls překonají předpokládané hodnoty.

Přesto se domnívám, že euro bude v páru EUR/USD dál hrát roli "následovníka". I kdyby inflace v eurozóně oproti prognózám zrychlila a evropská ekonomika rostla silněji, než se očekávalo, jednotná měna získá jen dočasnou podporu; vůdčí silou v páru bude dolar.

Z technického hlediska je pár EUR/USD v denním grafu na střední linii indikátoru Bollingerova pásma a téměř nad všemi liniemi indikátoru Ichimoku. Pokud kupci překonají hladinu rezistence 1,0890 (linie Tenkan-sen v D1), Ichimoku vytvoří býčí signál "parade of lines". Nejbližším cílem růstu je hladina 1,0950 (horní linie Bollingerových pásem ve stejném časovém rámci), přičemž hlavním cílem je hladina 1,1000. Aby se rozvinul medvědí scénář, musí se prodejci páru EUR/USD usadit pod supportem 1,0830 (spodní linie Bollingerových pásem v grafu 4H). Cílem poklesu je hladina 1,0740, která odpovídá spodní linii Bollingerových pásem v D1.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • EUR/USD: Co můžeme očekávat od americké inflace?
    Měnový pár EUR/USD se od 16. dubna nachází v růstové fázi. Situace se změnila až koncem minulého týdne, kdy se ECB rozhodla zahájit uvolňování měnové politiky. Na takové rozhodnutí se čekalo již delší dobu, ale až do jeho oficiálního oznámení panovaly určité pochybnosti, zda k němu dojde. Nebo naděje. Naděje, které měli především býci, kteří téměř dva měsíce hnali evropskou měnu vzhůru. Kdyby ECB odložila první snížení sazeb na příští zasedání, mohla si evropská měna udržet svůj býčí trend. V posledních měsících však euro rostlo dostatečně. ECB by ke snižování sazeb přistoupila v každém případě.
  • EURUSD – co očekávat do příštího týdne...
    Hlavní měnový pár i v konci týdne udržuje svůj klesající trend, který započal začátkem měsíce února. Euro se během ...
  • EUR/USD: Co řekl Powell?
    Severní trend se zastavil. Kupcům páru EUR/USD se navzdory impulzivnímu růstu ceny z minulého týdne nepodařilo konsolidovat se v pásmu 1,0900. Včera se pár pokusil o další růst a dosáhl hodnoty 1,0923 (téměř čtyřměsíční maximum), ale prodejci se dostali do vedení a stáhli cenu zpět do pásma 1,0800.
  • EURUSD čekáme s americkým HDP výše
    EURUSD vidíme z delšího pohledu stále na cestě k větší korekci, což mohou být příliš silná slova před dnešním...
  • EURUSD čeká na klíčový NFP report
    EURUSD je dnes stabilní a v klidu vstřebává snahu akcií odrazit se od včerejších low. Měnový pár se pohybuje kolem 1,1370 v očekávání zveřejnění výsledků z amerického trhu práce (NFP). Konsenzus počítá s přírůstkem nových pracovních míst o 200 tis. osob a meziročním růstem mezd ve výši 3,1 %. Report bude zveřejněn ve 14:30.
  • EUR/USD čeká na odpolední data z USA
    Béžová kniha dodala Američanům optimismu Americká centrální banka (FED) včera vydala svoji Béžovou knihu, ve kt...
  • EUR/USD čeká na slova „SuperMaria“
    Šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho dnes nečeká lehký den. Na tiskové konferenci, která následuje ...
  • EUR/USD: Čekání na cenové turbulence
    Pár euro-dolar se nadále drží v rozmezí 8. čísla a vyčkává na klíčové události tohoto týdne. Po včerejším poklesu se cena vrátila na předchozí pozice. K současným cenovým výkyvům je však třeba přistupovat se značnou mírou skepse, neboť výsledky dubnového zasedání ECB a (zejména) zprávy o inflaci, které budou zveřejněny v USA, mohou fundamentální obrázek páru výrazně změnit.
  • EUR/USD: Čekání na rozhodující prezidentské debaty ve Francii a pokrok v mírových rozhovorech mezi Ruskem a Ukrajinou
    Číslo 7 se ukázalo být tvrdým oříškem pro medvědy páru EUR/USD. Od minulého pátku se prodejci snaží prosadit pod hranicí 1,0800, ale marně – jakmile tuto úroveň supportu překročí, sestupná hybná síla odezní. Obchodníci berou zisky a otevírají dlouhé pozice, projevují nadměrnou opatrnost v oblasti dvouletých cenových minim. Výsledkem je, že pár ve skutečnosti čeká v rozsahu 100 bodů 1,0760-1,0860. Ceny jsou volatilní, pár se střídavě odráží od horní a spodní hranice koridoru.
  • EUR/USD. "Černá labuť" jménem omikron
    Pár EUR/USD pokračuje v bočním trendu v úzkém rozmezí, které pomalu klesá. Soudě podle cenové dynamiky v posledních dnech se pár obchoduje v 50bodové úrovni, jejíž hranice tvoří 1,1280 a 1,1340. Obchodníci neriskovali, že půjdou výše nebo níže – prodávající a kupující střídavě přebírali vedení jeden od druhého, čímž se zužovalo obchodní rozmezí. Pár se ve skutečnosti pohyboval inertně, počínaje od hranic rozmezí. Účastníci trhu přitom ignorují vzácné makroekonomické zprávy. Včera byly například docela dobré statistiky z USA. Ale i přes pozitivní zprávy americký dolar ztrácel svou pozici: kupující EUR/USD dokázali pár "vytáhnout" na úroveň 1,1334. A přestože pár nakonec zůstal v rozmezí, včerejšek byl důležitý. Úzký trh funguje podle svých vlastních pravidel a ignoruje klasické fundamentální faktory.
  • EUR/USD: Červnové zasedání Fedu: Tři možné scénáře
    Ke konci středečního zasedání v USA oznámí Federální rezervní systém výsledky červnového zasedání. Hlavní dolarové páry očekávají verdikt, který určí osud dolaru, alespoň ve střednědobém horizontu. Červnové setkání není v žádném případě pouhou formalitou. Jakékoli rozhodnutí, i to nejočekávanější, vyvolá zvýšenou volatilitu mezi hlavními měnovými páry. Pár EUR/USD samozřejmě nebude výjimkou.
  • EURUSD – dále v červeném na nových minimech
    Uprostřed týdne se nám trhy po kratičké pauze opět červenají společně s dokol...
  • EURUSD - Denní a intradenní výhled: Aktuální kurz naznačuje možnost pohybu v pásmu 1,3587 – 1,3621
    Měnový pár se pohybuje nad úrovní denního pivotu 1,3587 EURUSD. Oscilátor relativní síly RSI nevykazuje jasný směr. Ak...
  • EURUSD - Denní a intradenní výhled: Aktuální prostor ve prospěch eura je spíše omezený
    Měnový pár se pohybuje nad hladinou denního pivotu 1,3695 EURUSD, když aktuální hodnota dosahuje 1,3715 EURUSD. Oscil...
  • EURUSD - Denní a intradenní výhled: Aktuální trend je ve znamení dolaru, cíl až 1,3151
    Měnový pár se aktuálně pohybuje pod úrovní denního pivotu 1,3286 EURUSD. Oscilátor relativní síly RSI klesá s posilují...
  • EURUSD - Denní a intradenní výhled: Aktuální trend ve prospěch dolaru bude pravděpodobně pokračovat až k úrovni 1,2788 EURUSD
    Měnový pár se pohybuje pod úrovní denního pivotu 1,2853 EURUSD. Oscilátor relativní síly RSI vystoupil z pásma přepro...
  • EURUSD - Denní a intradenní výhled: Americké trhy mají dnes zavřeno
    Měnový pár se dnes pohybuje pod hladinou denního pivotu 1,3154 EURUSD. Oscilátor relativní síly RSI se odrazil od pásm...
  • EURUSD - Denní a intradenní výhled: Americký dolar hledá druhý dech
    EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje nad úrovní denního pivotu 1,2920 EURUSD. Oscilátor relativní síly RSI roste s pos...
  • EURUSD - Denní a intradenní výhled: Americký dolar včera smetl euro
    Měnový pár se dnes pohybuje pod hladinou denního pivotu na 1,3486 EURUSD. Oscilátor relativní síly RSI se pohybuje v ...
  • EURUSD - Denní a intradenní výhled: Atakování hladiny 1,3800 bude pokračovat
    Měnový pár se aktuálně pohybuje nad úrovní denního pivotu 1,3764 EURUSD. Oscilátor relativní síly RSI se nachází v růs...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
AETOS
RoboMarkets
reklama
CapXmaster srovnani