Pátek 27. září 2024 07:16
reklama
SAB Finance
reklama
Dukascopy new
reklama
eightcap zlato
reklama
Dukascopy new

Jaký bude vliv voleb v USA na trhy

25.09.2024 09:03  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk


Přepis rozhovoru: na dotazy odpovídá šéf analytického oddělení Fichtner Wealth Managers, Tomáš Tyl a sdílí své zkušenosti, které nabral za 22 let na investičním trhu. Tomáš zažil hned několik prezidentských klání a výhru Bushe ml., Obamy, Trumpa i Bidena. Své osobní zkušenosti nicméně opírá o data z trhů od roku 1924. Při analýze dat jsme objevili poměrně nečekaně i to, co má na trhy větší vliv, než to, jaký prezident v USA zrovna vládne.

Republikáni vs. demokraté

Jaký je vlastně rozdíl mezi republikány a demokraty? Je to velký rozdíl? Jak to můžeme my, co jsme tady v Evropě vnímat a jak to můžeme lépe pochopit, abychom věděli, k čemu tam v té Americe dochází?

Kdybychom se na to dívali takovým jednoduchým pohledem pro ty, kdo mají rádi nálepky. Tak často se ty strany nálepkují z toho hlediska, že republikáni představují pravici. U nás se to bere hodně z toho ekonomického hlediska. Pravice versus levice, pravice víc pro byznys. Levice spíš pro nějakou solidaritu.

V USA je to ještě navíc spojeno s konzervativností. Takže v tom politickém spektru konzervativní strany jsou více chápány jako pravicové. Liberálnější, jako levicové.

To takové ploché přemýšlení a já nemám tyhle nálepky rád.

Někdo nálepkuje republikány jako pravičáky, demokraty jako levičáky. Kdo má rád tu diskuzi vyostřenou, tak to tu pravicovou část spektra nazývá fašisty a tu levicovou komunisty. Ale tohle podle mě není dobrý přístup.

Je důležité si uvědomit, že v Americe funguje systém, ve kterém jsou dvě strany dominantní. A ty strany v sobě mají mnoho různých proudů. A třeba středověké proudy mezi demokraty, mají k sobě možná mnohem blíže se středovými proudy u republikánů, než s nějakými extrémními částmi vlastních stran.

V každé z té straně můžeme nalézt lidi s umírněným postojem nebo extrémním postojem. Dávat si nálepky, říkat tento je extrémní, to dle mého úplně nepomáhá diskusi a pochopení.

Obecně má demokratická strana blíže k levici, ale určitě jsou v ní poměrně pravicoví lidé. A stejně tak je to na té druhé straně. Existuje i takové vnímání, jako kdyby republikáni měli být více pro byznysoví, demokrati méně. Jenže celá Amerika je hodně probyznysová a v podstatě celá je po ekonomické stránce víc posunutá doprava oproti tomu, co známe. Takže i demokratická strana by u nás určitě patřila spíše k tomu pravému křídlu.

Blíží se konec Ameriky?

Tomáši, když si čteme různé právě ty názorové proudy nebo tak, tak můžeme mít pocit, že volba Donalda Trumpa může být konec Ameriky. Nebo naopak volba Kamaly Harris může být nástup komunismu. Takto jsou postavené americké reklamy a v poslední době jsou vidět stále více.

Takže člověk, když je tady v České republice a kouká na tu Ameriku, tak si může říkat prostě podle toho, jaký zdroj vnímá, že jeden ten kandidát je totálně mimo. Druhý je zase totálně mimo a vybere si to, co se mu hodí.

Je to opravdu takto extrémní, nebo je to mediální obraz, který k nám přichází?

Já se domnívám, že to určitě není tak extrémní. Případné rozdíly nebudou zdaleka tak dramatické. Americká demokracie je postavená poměrně robustně na to, aby jeden člověk, byť je to prezidentem, jí dokázal výrazně s ní pohnout.

Pořád nemá absolutní moc. Není to diktátor. A pokud chce prosazovat nějaké zákony, potřebuje k tomu kongres. Potřebuje v něm najít shodu, někdy i s tou druhou stranou. A někdy i v té vlastní straně musí najít tu shodu. A to vlastně na pomáhá tomu, že je velmi málo pravděpodobné, že by prezident dokázal ten stát strhnout někam do nějaké vyloženě katastrofy. Samozřejmě pokud by nerozpoutal jadernou válku nebo něco takového. Ale v těch běžných věcech nemůže udělat něco příliš katastrofického. Respektive ty další mechanismy poměrně pomáhají tomuhle bránit.

Na druhou stranu nemůže udělat. Nic úžasného se nestane se. I kdyby to byl skvělý, úžasný člověk, tak jeho možnosti něco změnit budou velmi limitované. Protože při každém jednání narazí tu na zájmy tamtoho, tam tamté lobbistické skupiny, tu na zájmy odborů, támhle na tohle. A najednou se ta vyjednávání zhorší.

Výhoda demokracie je, že se neutrhne nikdy úplně nějakým špatným směrem. Pokud si nezvolí někoho výraznou většinou někoho, kdo demokracii ovládne a změní na něco jiného. To je to nebezpečí, o kterém se píše a mluví.  Myslím, že americká demokracie je pořád poměrně robustní na to, aby se něco takového podařilo.

Na druhou stranu od demokracie nikdy nemůžeme očekávat, že dojde k revoluci a nějakému zásadnímu zlepšení. Spíše jde o takové udržování současného stavu. Někde se něco možná lehce zlepší, někde se udělá zase krok zpátky a tak dále. Ale rozhodně to není výrazné a je to vlastně výhoda demokracie.

Oproti tomu by osvícený panovník mohl zavést výrazné změny, které by třeba byly výrazně pozitivní. Nicméně ze zkušenosti také víme, že těch osvícených panovníků je podstatně méně než nějakých diktátorů, kteří svou moc zneužijí.

Vliv voleb na situaci ve světě

Tomáši, americké prezidentské volby sleduje celý svět. Oproti třeba volbám ve Francii, kde se tomu média moc nevěnují. A to znamená, že volby mohou ovlivňovat celý svět. My to vnímáme v posledních letech v souvislosti s Ukrajinou, protože každý z kandidátů na prezidenta má nějaký názor na to, jak by se mělo postupovat ve válce s Ruskem. Také tady máme konflikt v Izraeli. Zde má také vliv, kdo bude tím prezidentem. Celkově na světě geopolitická situace není rozhodně jednoduchá. Asi ji tady nevyřešíme. Ale co ty vnímáš, že by mohlo ohrozit náš současný blahobyt. Když říkám blahobyt, tak tím myslím si, že celý svět je na tom v dnešní době relativně podstatně lépe, než jsme se měli v letech předtím. Mluví o tom různá fakta viz. kniha Faktomluva.

To je zajímavé téma. Podle mého může být paradoxně pro svět mimo USA může být výrazně důležitější, kdo se stane prezidentem. A může ho to ovlivňovat více, než právě tu vnitřní politiku. Pro nás a okolní svět je to možná důležitější volba, protože tam je velký rozdíl. Trump bude podle toho, co říká, patrně směřovat spíše k izolaci USA a k menší kooperaci třeba s Evropou, možná menšímu zasahování do konfliktů. Naopak vyostří obchodní válku s Čínou a podobně. Myslím si, že paradoxně může mít volba mnohem větší vliv na vnější svět, než na vnitřní svět USA.

Výnos trhů souvisí více s ekonomickou situací, než s vítěznou stranou

Bavili jsme se o politické situaci, ale naše expertíza spočívá spíše v pohledu na finanční trhy. Podívejme se tedy na graf vývoje amerických akcií. Jsou tady viditelná období, kdy byl prezident republikán, kdy demokrat, a vidíme zde i celkové výnosy.


Zdroj Fisher Investments

Vidíme, že výnosy amerického akciového trhu v době vlády republikánských prezidentů byly nižší, zatímco výnosy v době demokratických byly vyšší.

Ale na druhou stranu je potřeba říci, a to je pozorování Fisher Investments, od kterých čerpáme data, že výnosy nebyly nutně ovlivněny tím, kdo byl prezidentem, ale mnohem větší dopad na akciové trhy mají vnější události, které prezident a jeho vláda úplně neovlivní.

Například je zde dobře vidět, když po Clintonovi vládl prezidentem Bush ml., on začal v době, kdy finanční trhy za sebou měly velký růst. Přišlo splasknutí bubliny, následně nafouknutí hypoteční bubliny a její splasknutí. Hovoří se o mrtvé dekádě, což je jedno z období, které republikánským prezidentům výrazně snižuje tu dlouhodobou výnosnost.

Mnohem více se na chování trhů podepisuje FED a sazby, což je vlastně věc, která je nezávislá na prezidentovi, vládě a podobně.

Prezident zcela neovlivní, jak se bude vyvíjet trh. Může to nějakými rozhodnutími popohnat, nějakými zkomplikovat. Na straně republikánů to spíš bývá snižování daní, na straně demokratů zase to můžou být různé pobídky, balíčky, jako byly třeba po COVIDu a podobně.

Celá Amerika je nastavená více pro byznysové. Mnohem důležitější je celková situace na trzích, jak se daří firmám, jestli přichází recese a podobně, než to, kdo je zrovna prezident.

Navíc, i když by to podle čísel mohlo vypadat tak, že za demokratických prezidentů byl výnos vyšší, tak ve skutečnosti máme pozorování jen několik a nedá se z toho nějak statisticky usuzovat. A když známe ten kontext volebních období, tak nám to právě říká, že rozdíly nejsou dány tím, kdo je prezidentem.

Demokratický kongres znamená menší výnos akcií

Další věc je, že do toho, jak prezident může ovlivňovat politiku, vstupuje americký kongres. Prezident má nějaké pravomoci, ale samozřejmě některé věci musí projít kongresem a záleží na tom, zda je více demokratický, více republikánský nebo rozdělený.


Zdroj Fidelity

Opět se jedná o určitou statistiku výnosů, ale jak říkám, hodně to ovlivňuje to, že kdybychom asi vyškrtli některá hodně špatná období, tak by výsledek byl relativně podobný. Z hlediska toho dlouhodobého hlediska nezáleží příliš na tom, kdo aktuálně sedí v bílém domě.

Uvedená statistika je velmi zajímavá v tom, že možná důležitější než prezident je obsazení kongresu. Ať už je prezident demokratický nebo republikánský, tak pokud v něm mají většinu demokraté, výnosy americký akcií jsou nejnižší.

Ale jak říkám, těch pozorování je tak málo, že bych na to nespoléhal. Ta statistika není tak robustní, abych si řekl, že když nastane nějaká situace, tak vím, teď to bude dobrý, výnos bude nadprůměrný. Nebo čeká nás výnos podprůměrný a poměrně špatný.

Vliv prezidenta se může ukázat v průběhu let jako malý

Republikáni jsou považováni za více pro byznysoví. Když to vypadá, že v roce kdy bude zvolen republikánský prezident, tak trhy vlastně mohou růst v očekávání, že právě jim pomůže, že bude snižovat daně a bude dělat takovou politiku, která se bude firmám líbit. Jenže následně se ukáže, že to není zase taková sláva.

Na druhou stranu u demokratů taková očekávání nejsou mimo i proto, že mají nálepku levicové strany. Ale v následujícím období se ukáže, že to vlastně není taková bída.

A když se historicky podíváme na průměr volebních roků,  roků, kdy prezident vstoupí do úřadu a průměrujeme to, tak vidíme, že tam zase není takový rozdíl.


Zdroj Fisher Investments

Vidíme, že volby můžou vytvářet určitá očekávání a pak ta realita ukáže, jestli ta očekávání byla správná nebo ne. Ale celkově vše směřuje k tomu, že se trhy v průběhu času relativně srovnají a vliv volby je poměrně nízký.

Výnos trhů v průběhu let silně kolísají

Tady vidíme vlastně statistiku v jednotlivých letech. První rok po zvolení, potom druhý, třetí a čtvrtý rok, kdy má přicházet volba.


Zdroj Fidelity

Z minulosti je vidět, že v každém roce byly výnosy různé a je u nich poměrně velký rozptyl. Opět se nedá říci, že některý rok vládnutí prezidenta byl jednoznačně správný.

Nejlépe vychází třetí rok, který má v historii nejméně průšvihů, ztrát, a tak přinesl průměrně nejvyšší výnos. Což vlastně platilo i minulý rok, to byl rok 2023. Teď jsme vlastně v tom roce 4 – před volbou.

Usuzovat na to, že některé roky jsou výrazně lepší nebo horší, dle historie moc nejde. Když se podíváme na detail, tak v každém tom období byly nějaké ztráty. I v tom třetím období, které vypadá nejlépe, tak tam byl taky pokles 40 % za Hoovera.


Zdroj Fisher Investments

Neexistuje žádná záruka výnosu nebo průšvihu na základě toho, v jakém volebním roce jsme, kdo je u vesla.

Nestresujte se volbami, dlouhodobě mají na trhy minimální vliv

Směruji k tomu, abychom se tou volbou prezidenta z hlediska vývoje akcií nebo trhů nestresovali. Demokracie je poměrně robustní a dopad je relativně malý. Mnohem důležitější je situace na trhu celková. Zda se firmám daří zvyšovat zisky. To hlavní motor toho, proč trhy dlouhodobě rostou. Naše strategická a taktická alokace se v důsledku voleb v USA nemění. Volby nepovažujeme za něco, co by na to naše investice mělo mít vliv. My se víc díváme na fundamenty, na výhled zisků, na férové hodnoty akcií,  psychologii trhu a tak podobně. To jsou podle nás důležitější věci, které vyhodnocujeme na našem investičním výboru.

Naše poznatky každý měsíc sdílíme s našimi klienty každý měsíc v měsíčníku Rentiér.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 🛢Jak vysoko zamíří ceny ropy?
    Scénář brzkého růstu ceny ropy nad 100 dolarů za barel vypadal ještě na konci roku 2021 nepravděpodobně. I po začátku ruské invaze na Ukrajinu mnozí věřili, že cena nepřekročí 120 dolarů za barel. Nicméně naplnily se méně pravděpodobné scénáře a ceny rychle překonaly původní prognózy. Na rozdíl od mnoha jiných komodit však ceny ropy dosud nedosáhly historických maxim. Otázka zní – jak vysoko ještě stoupnou ceny ropy?
  • Jak využít ekonomického cyklu u akcií?
    Jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují finanční trhy, je ekonomický cyklus. Ten se dělí na několik fází, přičemž každá z nich má vliv na nárůst či propad určitých skupin či typů akcií a akciových indexů. V tomto článku se společně podíváme na to, jak správně načasovat investování do těchto typů akcií tak, abyste mohli potenciálně profitovat na globálním růstu, ale také v případě krize.
  • Jak vyzrát na hedging v MetaTrader 5?
    Zajištění hlavní pozice (tzv. hedging) lze aplikovat i v platformě MetaTrader 5. Umožňují to nové nástroje brokera HighSky...
  • Jaký bude další osud britské libry?
    Britská premiérka před několika dny hovořila o takzvaném „tvrdém“ nebo „čistém“ brexitu. Jeho výsledkem by byl odchod Británie ze společného evropského trhu. Británie by se pak při nastavení nových obchodních pravidel s EU musela spolehnout na Světovou obchodní organizaci. I když by nakonec mohla vyjednat odstranění některých cel a bariér, na počátku celého procesu by s ním počítat nemohla. Co to vše znamená pro osud britské libry?
  • Jaký bude další vývoj ceny ropy?
    Minulý týden jsme mohli být svědky překvapivého cenového vývoje ropy. Cena černého zlata se po ofici...
  • Jaký bude mít breakout vliv na cenu akcií Berkshire ?
    Po neuvěřitelném + 400% nárůstu ceny akcií společnosti Berkshire Hathaway od začátku roku 2009 do roku 2018 cena akcií strávila většinu posledních let v konsolidaci. Cena akcií se od roku 2018 do začátku tohoto roku obchodovala v rozmezí mezi 232 až 158 USD, jak ukazuje níže uvedený dlouhodobý měsíční graf.
  • Jaký bude podle Fidelity International rok 2019 pro dluhopisy?
    Kvalita a bezpečnost cenného papíru bude mít v roce 2019 rozhodující roli pro výnosy těchto nástrojů, myslí si Martin Dropkin, globální ředitel úvěrového výzkumu ve Fidelity International. Evropské dluhopisy investičního stupně nabídnou podle něho během příštích 12 měsíců lepší příležitosti než dluhopisy z USA. V roce 2018 se vysoké kolísání projevilo napříč všemi trhy. Centrální banky začaly couvat z nastavených měnových politik a s tím, jak FED omezuje svou rozvahu nebo jak se Evropská centrální banka připravuje k ukončování odkupu aktiv, se výnosy celkově přizpůsobují a rizikové prémie vstupují znovu do hry.
  • Jaký bude rok 2021 ekonomicky? Těžký a plný změn
    Pro statisíce českých domácností bude rok 2021 nejtěžším za posledních bezmála deset let. Budou čelit citelnému poklesu příjmů či vzrůstající hrozbě propuštění z práce, a to zejména ty, jejichž členové jsou zaměstnáním či podnikáním tak či onak navázáni na turistický ruch, gastronomii, sektor kultury či ubytování a obecně sektor služeb.
  • Jaký bude rok 2024 na pražské burze?
    Rok 2023 je za námi a pražská burza si v něm připsala přes 17 %. Loňský rok byl pro investory investující v tuzemsku výborný i z hlediska vyplacených dividend za rok 2023. Co však lze očekávat od roku následujícího a jak se na něj připravit? Nejen to se dozvíte v našem videu.
  • Jaký bude růst HPD v USA za 4Q14? Makrodata na 23.-27.3
    Poté co Fed v minulém týdnu silně pohnul trhy, se v tomto týdnu očekávají další zajímavé makrodata. V USA budou invest...
  • Jaký čekat růst HDP v USA za 1Q2015? Makrodata 27.4-1.5
    Německá ekonomika v březnu vykazovala zjevné známky zpomalení, když všechny předstihové ukazatele publikované v uplynu...
  • Jaký čekat růst HDP v USA za 1Q2015? Makrodata 27.4-1.5
    Německá ekonomika v březnu vykazovala zjevné známky zpomalení, když všechny předstihové ukazatele publikované v uplynu...
  • Jaký další vývoj cen ropy můžeme očekávat?
    Cena ropy v průběhu března a dubna propadala v reakci na koronavirovou krizi. Doprava byla výrazně omezena, přičemž například letecká doprava takřka zkolabovala. Poptávka po ropě se logicky vydala stejným směrem. V dubnu klesla o 35 mil. barelů denně, což představuje přibližně třetinu globální denní poptávky. Naproti tomu nabídka ropy na trhu se téměř nezměnila. Dle dat agentury Bloomberg dosud nabídka ropy ve Q2 2020 dosahuje na 99 mil. barelů ropy denně. Oproti prvnímu kvartálu se tak jedná o pokles o pouhých 1 - 2 mil. barelů denně. Důsledkem masivního přebytku nabídky nad poptávkou je rychlý růst zásob na souši i ve formě plovoucích zásobníků (tankerů) na moři. Růst zásob byl dokonce tak rychlý, že se americká ropa poprvé v historii obchodovala v negativním teritoriu. Tuto epizodu sice máme za sebou, ale jednalo se o poslední podobnou situaci? Čeho se můžeme na ropě dočkat v následujících týdnech a měsících?
  • Jaký další vývoj lze čekat na britské libře?
    Vývoj britské měny patří mezi největší překvapení uplynulých týdnů. Klesá už od poloviny prosince a během této doby už...
  • Jaký dopad budou mít volby do Evropského parlamentu pro finanční trhy?
    Dnes začínají volby do Evropského parlamentu a budou pokračovat až do neděle. Výsledky by mohly přinést nárůst vlivu euroskeptických stran a ovlivnit tak výkon evropských ekonomik i dění na finančních trzích. Zde nabízíme přehled toho, co lze po evropských volbách očekávat.
  • Jaký ?ekat r?st HDP v USA za 1Q2015? Makrodata 27.4-1.5
    N?mecká ekonomika v b?eznu vykazovala zjevné známky zpomalení, kdy? v?echny p?edstihové ukazatele publikované v uplynu...
  • Jaký je dopad nových online casin na český herní průmysl
    V posledních letech se na českém trhu objevilo mnoho nových online casin. Tato nové české online casino, jak jsou často označovány, přinášejí nové příležitosti pro hráče, ať už se jedná o širší výběr her, výhodnější bonusy nebo modernější technologie.
  • Jaký je nejlepší den pro nákup bitcoinu? 
    Časování může být klíčové, pokud jde o investování do kryptoměn jako Bitcoin (BTC). Mnoho investorů se ptá, zda existuje nejlepší den na nákup Bitcoinu, aby maximalizovali své zisky. V tomto článku prozkoumáme různé faktory, které mohou ovlivnit, kdy koupit Bitcoin, a poskytneme poznatky, které vám pomohou rozhodnout se informovaně.
  • Jaký je nejvýhodnější mobilní tarif? Budete se divit!
    Prozradíme vám, jak jednoduše najdete nabídkou neveřejných tarifů se slevou až 70%. Každý operátor má pod pultem neveřejné tarify, které v...
  • Jaký je nejvýhodnější mobilní tarif? Budete se divit!
    Prozradíme vám, jak jednoduše najdete nabídkou neveřejných tarifů se slevou až 70%. Každý operátor má pod pultem neveřejné tarify, které v jeho reklamě...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Broker 4XP
Deltastock
UFX
reklama
Dukascopy new