Úterý 08. října 2024 18:35
reklama
Fintokei StartTrader
reklama
SAB Finance
reklama
Investingfox Poplatky
reklama
Dukascopy new

Kdo zbrzdí Wall Street? Amazon a Alphabet pod palbou, Pfizer se ujímá vedení

08.10.2024 07:09  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

analytics6704b5ed46ce9.jpg

Wall Street zavírá v červených číslech, investoři se připravují na nové výzvy

Americké akciové trhy zakončily pondělí zhruba 1% poklesem hlavních indexů, protože výnosy státních dluhopisů vzrostly v důsledku revidovaných prognóz obchodníků týkajících se budoucí politiky Federálního rezervního systému a obav z vlivu nestability na Blízkém východě na světové ceny ropy. Eskalace a očekávání nových údajů

Účastníci trhu nadále analyzují ekonomické ukazatele a připravují se na začátek výsledkové sezóny velkých firem. Další obavy vyvolává blížící se hurikán Milton, který by měl v nejbližších dnech zasáhnout Spojené státy. Připomeňme, že hurikán Helene, který se nedávno přehnal přes celou zemi, si vyžádal více než 200 obětí a zasáhl šest států, kde zanechal značné škody a vyžádal si rozsáhlé rekonstrukce.

Podnikové zprávy: rána pro giganty

Sentiment investorů se zhoršil po rozhodnutí amerického soudu proti společnosti Alphabet, která bude muset přehodnotit svůj přístup k mobilním aplikacím. Důvodem je nutné rozšíření možností pro uživatele systému Android, které může ovlivnit ziskovost společnosti. Předpovědi analytiků zase vyvolaly pokles akcií takových technologických gigantů, jako jsou Amazon a Apple.

Rostoucí výnosy dluhopisů: Revize sazeb Fedu

Páteční zpráva o zaměstnanosti vyšla optimističtěji, než se očekávalo, což účastníky trhu přimělo revidovat očekávání týkající se budoucích rozhodnutí Fedu. Obchodníci teď prakticky vyloučili možnost listopadového snížení sazeb o 50 bazických bodů, přičemž šance na snížení sazeb o 25 bazických bodů je 86 %. Podle nástroje CME FedWatch je navíc 14% šance, že Federální rezervní systém ponechá sazby beze změny.

Rekordní výnos desetiletých dluhopisů

Změna očekávání úrokové sazby vedla k prudkému růstu výnosů amerických státních dluhopisů. Výnos desetiletých vládních cenných papírů přesáhl poprvé za poslední dva měsíce 4 %, což se stalo dalším faktorem tlaku na akciový trh.

Odborníci situaci dál sledují a předpovídají možné výkyvy v závislosti na nových makroekonomických údajích a podnikových zprávách, které mohou ovlivnit další směřování trhů.

Investoři čekají na klíčové ekonomické signály

Finanční svět se netrpělivě připravuje na zveřejnění indexu spotřebitelských cen za září a zahájení výsledkové sezóny za třetí čtvrtletí, které mohou udat směr trhů na nadcházející měsíce. Pozornost se soustředí i na nadcházející zasedání Federálního rezervního systému, které se uskuteční příští měsíc. Jelikož velké banky už zveřejňují první čtvrtletní výsledky hospodaření, budou účastníci trhu tento sektor pozorně sledovat, aby posoudili hospodářskou situaci a případná regulační opatření.

Geopolitika zvyšuje rizika na Blízkém východě

Souběžně s ekonomickými očekáváními roste napětí na Blízkém východě, což vyvolává obavy investorů. Libanonská skupina Hizballáh zahájila raketové útoky na severní Izrael včetně velkého přístavního města Haifa. Izraelská armáda v reakci na to demonstruje připravenost rozšířit pozemní operace v jižním Libanonu. Obavy z možné eskalace konfliktu přispívají k turbulencím na akciových a komoditních trzích.

Přední indexy klesají

Hlavní americké indexy zakončily pondělní obchodování výraznými ztrátami. Index Dow Jones Industrial Average klesl o 398,51 bodů (0,94 %) a uzavřel na úrovni 41 954,24. Široký index S&P 500 klesl o 55,13 bodů, tj. 0,96 %, na hodnotu 5 695,94, zatímco technologický Nasdaq Composite ztratil 213,94 bodů, tj. 1,18 %, a den zakončil na úrovni 17 923,90.

Index strachu stoupá

Index volatility CBOE (VIX), který je často považován za ukazatel nejistoty a paniky na trhu, vyskočil o 3,4 bodů na hodnotu 22,64, což je největší jednodenní nárůst za poslední měsíc a půl a nejvyšší hodnota od začátku srpna, která signalizuje zvýšenou nervozitu účastníků trhu.

Energetika roste díky růstu ceny ropy

Z jedenácti klíčových sektorů indexu S&P 500 zakončil den v zelených číslech pouze energetický sektor, který vzrostl o 0,4 %. Ceny ropy dál stoupaly kvůli obavám z možného přerušení dodávek v důsledku eskalace situace na Blízkém východě, takže futures na americkou ropu rostly už pátý den po sobě, a to o 3,7 %.

Největší ztráty: Utility a komunikace

Ze všech sektorů si nejhůř vedly utility, které klesly o 2,3 %. Utrpěl i sektor komunikací, a to kvůli výraznému poklesu akcií Alphabetu – akcie tohoto technologického giganta klesly o 2,5 %, čímž série zpráv, které jsou pro tuto společnost špatné, pokračovala.

Akcioví analytici dál pozorně sledují makroekonomické a geopolitické faktory, které by v následujících dnech mohly ovlivnit další dynamiku trhu.

Obři padají: Apple a Amazon pod tlakem

K nejpozoruhodnějším pohybům na trhu patřil prudký pokles akcií Applu, když analytici z Jefferies změnili výhled na akcie z "koupit" na "držet". Akcie společnosti se následně propadly o 2,3 %, což byl v daný den největší pokles ze všech složek indexu S&P 500. V návaznosti na to se pod tlak dostaly také akcie Amazonu, které zakončily obchodní seanci poklesem o 3 %. Stalo se tak na pozadí snížení ratingu Wells Fargo, které podpořilo pesimistický pohled investorů na tohoto e-commerce giganta.

Generac při hurikánu v centru pozornosti

Na opačném pólu indexu byla společnost Generac Holdings, jejíž akcie vzrostly o 8,52 %. Růst způsobila zvýšená poptávka po generátorech a záložních napájecích systémech, která souvisí s očekáváním, že se ke Spojeným státům blíží další hurikán. Investoři sázejí na to, že poptávka po produktech společnosti se v případě velkých poruch a výpadků proudu výrazně zvýší.

Pfizer roste díky aktivistickému investorovi

Akcie farmaceutického gigantu Pfizer vzrostly o 2 % po zprávě, že hedgeový fond Starboard Value získal ve společnosti podíl v hodnotě zhruba 1 miliardy USD. Vstup významného akcionáře, známého aktivním vlivem na řízení společností, podpořil optimismus investorů, kteří očekávají, že nový strategický podíl by mohl podpořit růst.

Air Products and Chemicals uspěly: Sázka Mantle Ridge

Silný pohyb zaznamenaly také akcie společnosti Air Products and Chemicals, které zavřely s impozantním 9,5% ziskem po zprávě, že hedgeový fond Mantle Ridge zvýšil svůj podíl v této firmě. Uvedené podpořilo očekávání pozitivní změny strategie společnosti.

Celkový sentiment na trhu: Převážně medvědí

Navzdory pozitivním výsledkům některých společností zůstal celkový sentiment na trhu negativní. Na Newyorské burze převažovaly klesající akcie nad rostoucími v poměru 2,73 : 1. V průběhu dne bylo zaznamenáno 222 nových maxim a 55 nových minim, což poukazuje na značnou volatilitu trhu.

Na technologickém indexu Nasdaq byl obrázek ještě pochmurnější: 2 988 akcií zakončilo den v červených číslech a 1 292 akcií v zelených číslech, což odráží poměr 2,31 : 1. Index S&P 500 zaznamenal 34 nových ročních maxim a jen 2 nová minima, zatímco Nasdaq vykázal 83 maxim a 118 nových minim, což poukazuje na medvědí sentiment mezi účastníky trhu.

Objem obchodů klesá

Objem obchodů na amerických burzách činil 11,39 miliard akcií, což je pod průměrem za 20 seancí, který činí 12,06 miliard akcií. Pokles aktivity poukazuje na nejistotu účastníků trhu, kteří nejspíš před nadcházejícími ekonomickými a podnikovými událostmi zaujmou vyčkávací postoj.

Globální trhy pod tlakem: Výnosy amerických dluhopisů rostou

Globální akciové indexy zahájily nový týden v negativním teritoriu, zatímco výnosy amerických státních dluhopisů dál vytrvale rostly. Benchmarkové desetileté dluhopisy vzrostly nad 4 %, což investorům signalizuje, že Federální rezervní systém může změnit svou měnovou politiku. Tento nárůst byl nejvyšší od začátku srpna a potvrdil, že účastníci trhu se připravují na méně agresivní snižování sazeb Fedu.

Výnosy dosáhly po silných údajích o zaměstnanosti rekordních hodnot

Výnos desetiletých státních dluhopisů dosáhl 4,033 %, což je nejvyšší hodnota od 1. srpna, a poprvé od 8. srpna se dostal nad 4 %. Důvodem byla páteční zpráva o zaměstnanosti, která vyšla mnohem lépe, než se očekávalo, a výrazně změnila očekávání týkající se dalších kroků centrální banky. Investoři se domnívají, že Fed může zaujmout opatrnější postoj a vyhnout se prudkému snížení sazeb, což vedlo k revizi tržních prognóz.

Pravděpodobnost změny sazeb: Trh upravil očekávání

Pravděpodobnost, že Fed v listopadu sníží sazby o 25 bazických bodů, se teď odhaduje na 84,6 % a šance, že regulátor ponechá sazby beze změny, se podle nástroje CME FedWatch zvýšila na 15,4 %. Ještě před týdnem byl trh přesvědčen, že snížení o 25 bazických bodů je na spadnutí, a dokonce v cenách zohlednil další, ještě větší snížení o 50 bazických bodů na 34,7 %.

Stratégové varují před možným obratem kurzu

"Trh dramaticky změnil svůj výhled, a to od očekávání výrazného snížení sazeb v listopadu k očekávání, že sazby zůstanou beze změny," uvedl Gennadij Goldberg, hlavní stratég pro sazby v newyorské společnosti TD Securities. Očekávání se podle něj změnila během několika málo dní, a to na pozadí pozitivních makrodat, která investory donutila přehodnotit pozice.

"Bylo by překvapivé, kdyby Fed po nedávném snížení o 50 bazických bodů tak rychle upustil od dalšího snížení," dodal Goldberg a zdůraznil, že trh se stále mění a mnohé bude v nadcházejících týdnech záviset na údajích.

Výhled do budoucna: Opatrný optimismus, nebo pauza?

Finanční analytici se shodují, že Federální rezervní systém pravděpodobně nepodnikne žádné dramatické kroky, jelikož nedávné snížení sazeb už na trzích vyvolalo značnou volatilitu.

Místo toho regulátor možná raději počká a uvidí, jak předchozí rozhodnutí ovlivní ekonomiku a inflaci. Někteří účastníci trhu zároveň upozorňují, že současná očekávání se mohou opět změnit, pokud budoucí ekonomické údaje nebudou tak optimistické jako poslední údaje o zaměstnanosti.

Situace na trhu zůstává napjatá a případná změna očekávání by mohla ovlivnit výnosy státních dluhopisů, což zase ovlivní výkonnost akcií a celkovou volatilitu.

Americké trhy skončily v červených číslech: Růst vykázal jen energetický sektor

Pondělní obchodování na Wall Street skončilo poklesem kotací, přičemž v kladných číslech se dokázal udržet jen energetický sektor. Akcie energetických firem zařazených na index S&P 500 vykázaly růst v kontextu pokračujícího růstu cen ropy. Důvodem jsou obavy, že prohlubující se krize na Blízkém východě by mohla narušit dodávky surovin a omezit vývoz.

Globální indexy pod tlakem: MSCI se dostává do červených čísel

Světový akciový index MSCI ztratil 3,66 bodů (0,43 %), takže klesl na hodnotu 843,74. Jednalo se o pátý pokles za posledních šest obchodních seancí. Napjatá situace na světových trzích odráží rostoucí opatrnost investorů před důležitými ekonomickými údaji. Evropskému indexu STOXX 600 se zároveň podařilo proniknout do kladných hodnot a zavřít se ziskem 0,18 %. Růst byl nicméně omezený kvůli tlaku na sektory citlivé na změny úrokových sazeb, jako jsou nemovitosti a utility.

Výnosy státních dluhopisů opět vzrostly

Výnos desetiletých amerických státních dluhopisů vyskočil o 4,3 bazického bodu na 4,024 %. Stalo se tak po nedávné revizi očekávání týkajících se vývoje sazeb Federálního rezervního systému. Krátkodobé dvouleté směnky, jejichž výnosy jsou úzce navázány na očekávání úrokových sazeb, také vzrostly, a to o 5,7 bazických bodů na 3,989 %. Na začátku seance jejich výnos vzrostl na 4,027 %, což byla nejvyšší hodnota od 20. srpna.

Výnosová křivka signalizuje změnu sentimentu

Investoři pozorně sledují vývoj výnosové křivky státních dluhopisů, která je považována za důležitý ukazatel ekonomických očekávání. Rozdíl mezi dvouletými a desetiletými výnosy, který byl určitou dobu inverzní, je teď kladný a činí 3,3 bazického bodu.

Je to poprvé, co křivka od 18. září, kdy krátce klesla do záporných hodnot, vykazuje trvalý nárůst. Inverze výnosové křivky je tradičně považována za předzvěst recese a její návrat do pozitivního teritoria může signalizovat zmírnění obav z hospodářského poklesu.

Čeká se na klíčové údaje: Oči všech se upírají k indexu spotřebitelských cen

Ekonomická nejistota přetrvává, protože klíčové makroekonomické údaje ze Spojených států budou zveřejněny až ve čtvrtek. Investoři čekají na zprávu o indexu spotřebitelských cen (CPI), která by mohla napovědět něco víc o dalších krocích Federálního rezervního systému.

Předseda Fedu Jerome Powell a jeho kolegové předtím uvedli, že centrální banka aktuálně přesouvá pozornost z boje proti inflaci na udržení stabilního trhu práce. Výrok vedl k revizi tržních očekávání a zvýšil nejistotu v krátkodobém výhledu sazeb.

Účastníci trhu zaujímají vyčkávací postoj a doufají, že další údaje pomohou vyjasnit cestu, kterou se Fed při řízení měnové politiky vydá.

Vystoupení nejvyšších představitelů Fedu: Trhy čekají na signály

Účastníci trhu netrpělivě čekají na projevy několika klíčových představitelů Federálního rezervního systému, které uslyší v tomto týdnu. V pondělí má vystoupit guvernérka Fedu Michelle Bowmanová a prezident atlantského Fedu Raphael Bostic, což by mohlo osvětlit současný sentiment Fedu a napovědět něco víc k budoucímu řízení sazeb.

Kashkari: Americká ekonomika projevuje odolnost

Prezident minneapoliského Fedu Neel Kashkari poznamenal, že trh práce zůstává navzdory známkám zpomalení silný a podporuje tak celkovou ekonomickou stabilitu. Cílem Fedu je podle něj udržet současné podmínky na trhu práce i při snižování sazeb, což by mělo podpořit udržitelný růst. Jeho výroky potvrzují, že Fed je připraven postupovat opatrně, aby se vyvaroval náhlých ekonomických změn.

Trh s ropou vykazuje solidní zisky

Ceny ropy v souvislosti s geopolitickým napětím a očekáváním dalšího narušení dodávek dál rostou. Americká ropa vzrostla o 3,71 % na 77,14 USD za barel. Ropa Brent mezitím také vzrostla, a to o 3,69 % na 80,93 USD za barel. Poptávka po energiích se zvyšuje a obchodníci zároveň bedlivě sledují situaci na Blízkém východě, protože se obávají dalšího narušení dodavatelských řetězců.

Dolar na rozcestí: Měna dál kolísá

Dolarový index, který měří sílu dolaru vůči koši šesti hlavních měn, klesl o 0,05 % na 102,48 bodů. Euro mezitím také mírně kleslo, a to na 1,0973 USD. Japonský jen mezitím posílil, když vůči dolaru vzrostl o 0,42 % a den uzavřel na úrovni 148,09 JPY; nedávno dosáhl sedmitýdenního maxima 149,13 JPY. Britská libra se také propadla, když ztratila 0,22 % a den zakončila na 1,3083 USD. Uvedené poukazuje na trvalou volatilitu na měnových trzích, kde investoři hodnotí rizika a vyhlídky měnové politiky největších světových ekonomik.

BoJ se připravuje na zvýšení sazeb: Klíčovým faktorem bude růst mezd

Bank of Japan uvedla, že růst mezd je čím dál udržitelnější, což pomáhá zvyšovat spotřebitelskou aktivitu. Jelikož podniky z celé země přenášejí vyšší náklady na spotřebitele, japonská ekonomika téměř splňuje podmínky pro zvýšení úrokových sazeb. Pro Bank of Japan, která dlouhodobě udržuje ultra uvolněnou měnovou politiku, by to mohl být významný krok vpřed.

Podle analytiků by jakákoli změna politiky centrální banky mohla výrazně ovlivnit sentiment na světových trzích. Investoři budou sledovat projevy z Fedu a zprávy z Japonska, díky kterým mohou pochopit, jak se budou události vyvíjet a jaké kroky mohou největší světové centrální banky v nadcházejících měsících učinit.

Klíčová slova: Akciové indexy | Akciový index | Nasdaq | Dow Jones | Britská libra | Apple | Ceny ropy | Ropa Brent | Poptávka | Recese | Americká ekonomika | Rizika | Akciové trhy | Sazby | Akcie | Akciový trh | Bank of Japan | CBOE | CME | Centrální banka | Centrální banky | Dolarový index | Dow Jones Industrial | Ekonomika | Euro | Fed | Futures | Japonský jen | Měna | Pozice | Ropa | S&P 500 | Sentiment | Ukazatel | VIX | Výkonnost | Výnos | Wall Street | Úrokové sazby | Analytici | Banky | USD | Dluhopisy | JPY | Obchodování | Regulátor | Objem obchodů | Index MSCI | Indexy | Investoři | Fond | Pravděpodobnost | Výnosy dluhopisů | Sázka | Optimismus | Výsledky | Stoxx 600 | Hedgeový fond | Nasdaq Composite | Finanční analytici | Index strachu | Obchodníci | Index | Banka | Brent | Dolar | Index Dow Jones | Index S&P 500 | Index volatility | Japonská ekonomika | Libra | Nemovitosti | Ropy | Signály | Stoxx | Světové ceny ropy | Trh | Volatility | Zpráva | Zprávy | Zisky | Spojené státy | Federální rezervní systém | Burze | TD Securities | Jefferies | Wells Fargo | MSCI | Snižování sazeb | Pokles akcií | Globální trhy | Výnosová křivka | Americké trhy | Velké banky | Světové centrální banky | S&P | Ztráty | Zvýšení úrokových sazeb | Americké indexy | Nejistota | Výnosy amerických dluhopisů | Výnos desetiletých dluhopisů | Výhled | Americké akciové trhy | Krize | Výnosy | Ekonomické údaje | Alphabet | Očekávání | CME FedWatch | Začátek výsledkové sezóny | Index volatility CBOE | Jerome Powell | Akcie Amazonu | Podniky | Akcie společnosti | Geopolitika | Trh s ropou | Výkonnost akcií | Zahájení výsledkové sezóny | Zvýšení sazeb | Technologický Nasdaq | Obavy investorů | Finanční svět | Snížení sazeb | Výnosové křivky | Globální akciové indexy | Inverze výnosové křivky | Výnosy amerických státních dluhopisů | Růst mezd | Objem | Trh práce | Pfizer | Index DOW | Největší pokles | Amazon | Miliardy | Vyhlídky | Předpovědi | Nejistoty | Výhled do budoucna | Měnové politiky | Předseda | Optimismus investorů | Stratég | Výnosy státních dluhopisů | Napětí na Blízkém východě | Ziskovost | Hospodaření | Eskalace konfliktu | Rizika na Blízkém východě | Raketové útoky | Výsledky hospodaření | Ukazatele | Obchodování na Wall Street | Situace na Blízkém východě | Komunikace | Prezident | Výsledkové sezóny | Trhy | Pokles | Situace | Sazby beze změny | Medvědi | Směřování trhů | Globální indexy | FedWatch | Největší ztráty | Vývoj | Výkyvy | Makroekonomické údaje | Prudký pokles | Desetileté dluhopisy | Spotřebitelé | Hlavní americké indexy | Růst | Ekonomické ukazatele | Izrael | E-commerce | Práce | Změny sazeb | Údaje | USD za barel | Čtvrtletní výsledky | Vývoz | Sentiment na trhu | Šance | Ceny | Odborníci | Energetický sektor | Změna politiky | Geopolitické faktory | Změny úrokových sazeb | Situace na trhu | Rostoucí výnosy | Air | Sentiment investorů | Prohlubující se krize | Směřování trhu | Společnosti | Opatření | Energetika | Napjatá situace | Pozornost | Podmínky na trhu | Společnost | Stratégové | Očekávání úrokových sazeb | Očekávání úrokové sazby | | Rozšíření | Celkový sentiment | Miliardy USD | Nový týden | Zmírnění obav | Směr trhu | Narušení dodávek | Dow Jones Industrial Average | Air Products | Neel Kashkari | Opatrný optimismus | Americká ropa | Index Dow Jones Industrial Average | Index Dow Jones Industrial | OCI | Vyšší náklady | Raphael Bostic | Michelle Bowmanová | Vice | Směřování | Izraelská armáda | Index volatility CBOE (VIX) | CBOE (VIX) | Hurikán | Krize na Blízkém východě | Eskalace | Řízení společnosti | Snížení ratingu | Utility | Android | Předpovědi analytiků | Významný krok | Regulační opatření | Účastníci trhu | Pondělní obchodování | Akcie vzrostly | Hizballáh | Eskalace situace na Blízkém východě | Eskalace situace | Starboard Value |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Kdo s koho: „cukne“ stran dodávek ropy jako první Brusel, nebo Budapešť? Pokud Budapešť, bude vítězem hlavně Chorvatsko
    Ukrajina už přes měsíc prohibitivně sankcionuje ruskou ropu od soukromého Lukoilu, ale ne od Kremlem přímo ovládané Rosněfti.
  • Kdo to je aktivistický investor a jak se chová?
    V posledních měsících se téměř na denní bázi setkáváme s pojmem aktivistický investor. Jména jako Carl Icahn či Bill Ackman se pomalu stávají rockovými hvězdami na Wall Street. Retailoví investoři sledují jejich obchody a zejména jejich tisková prohlášení. Dříve studenti si studenti ekonomek vysnívali kariéry úspěšných bankéřů, dnes již chtějí být novými Icahny. Kdo to tedy přesně je aktivistický investor? Co je jeho cíle a jaké jsou jeho prostředky pro dosažení těchto cílů?
  • Kdo u nás zlevňuje potraviny? Nikdo, lidem prostě došly peníze, takže firmy už nemohou šponovat marže
    Je to taková ekonomická dojmologie. Vláda tvrdí, jak svým tlakem dosáhla poklesu cen potravin. A prodejci nám tu měsíce tvrdili, jak jsou vysoké ceny důsledkem války na Ukrajině. Ale všechno je trochu jinak.
  • Kdo ve skutečnosti zachraňuje české živnostníky? Vláda to není...
    Od loňského března, tedy už po takřka dvanáct covidových měsíců, slyšíme, jak bude zle, že můžeme čekat nával živnostníků, resp. OSVČ na pracovních úřadech – a ono ne. Podle ČSSZ loni OSVČ přibylo, podle MPO přibylo i živností. Víme sice, že se živnosti víc přerušují, než bývalo zvykem, ale stejně – čím to je, že loni živnostníci nevymřeli? Jak to, že OSVČ přibývá?
  • Kdo vsadil v prvním půlroce na technologie, je v investicích vítězem. Které tituly potěšily na domácí burze?
    První polovina roku 2024 byla pro akciové trhy příznivá, když se drtivá většina hlavních světových indexů pohybovala v jasně pozitivním teritoriu. Hlavní americký index S&P 500 vykázal dvojnásobné zhodnocení než evropský EURO STOXX 50. Z velké části je společným jmenovatelem tohoto růstu boom umělé inteligence. Dařilo se ale i komoditám. Na pražské burze rostla nejvíce firma, která těží z napjaté bezpečnostní situace ve světě.
  • Kdo vyhrál investiční soutěž?
    Investiční soutěž o iPhone 5, kterou pořádal český obchodník s cennými papíry – společnost HighSky Brokers, a.s., má své vítěze. Chytrý telefon vyhrál soutěžící...
  • Kdo vyhrál prezidentskou debatu? Stačí se podívat na jednu jedinou měnu a máte jasno
    Jedna docela vtipná zajímavost z dnešního rána. Ráno v USA proběhla první a velmi očekávaná debata mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou, kteří kandidují na amerického prezidenta. Volby v USA jsou za dveřmi (8. listopad) a prezidentské debaty jsou tradičně bedlivě sledovanými událostmi, které mají potenciál ovlivnit nerozhodnuté voliče, kterých je podle některých průzkumů stále přibližně čtvrtina. O nerozhodnuté voliče se tedy v těchto debatách hraje především a společně s americkým elektorátem je proto pozorně sledují také finanční trhy. Zkuste si teď pro sebe tipnout, jaké finanční aktivum zareagovalo dnes ráno na debatu nejcitlivěji a nedívejte se na graf níže?
  • Kdo vytěží z probíhající digitalizace nejvíce?
    Další ze série akciových analýz společnosti XTB je tady. V únorovém dílu se náš analytik Tomáš Cverna zabýval rozborem trhu s consultingem. Tento sektor se začal výrazněji rozvíjet během pandemie Covid. Růstový potenciál tohoto odvětví se však ještě rozhodně nevyčerpal. Více již nyní v našem videu. Kromě videa je dostupný i doprovodný ebook, který obsahuje spoustu zajímavých postřehů.
  • Kdo využil včerejší signál na US Bondech získává více než 700 USD_lot
    Včerejší analýza na 30leté US Bondy se prozatím ukazuje jako správná volba. Trh se odrazil od dlouhodobého supportu a dává nám při páce 1:100 kurzový zisk přes 700 USD/ lot. Pozice si vyžaduje pozornost a práci s nastavitelným rizikem.
  • Kdo zaplatí vládní konsolidační balíček?
    Vládní daňový balíček ještě ve spojení s představenými parametrickými změnami důchodového systému – protože o jeho reformu se věru nejedná – zaplatí hlavně „obyčejný člověk“. Nic moc jiného ale vlastně čekat nešlo. Vždyť vláda sama má ke svým výdajům k dispozici peníze z daní a odvodů občanů a firem. A dluh. Dluh, to jsou ale jen budoucí daně a odvody.
  • Kdo z koho? Dolar nebo dolar?
    Dnešní den bude patřit fundamentální událostem. Zatímco dopoledne proběhne jízda v Británii, tak odpoledne a večer to rozjede USA a Nový Zéland...
  • Kdy budou sníženy úrokové sazby?
    Fed ponechal v prosinci úrokové sazby beze změny a uvedl, že v roce 2024 může teoreticky dojít k trojímu snížení. Naznačil nicméně, že uvolnění může přijít později, než trhy očekávají, protože zatím nevidí naléhavou potřebu uvolňovat měnovou politiku.
  • Kdybychom jen před 15 lety poslouchali ekonomy?
    „Chcete-li se dočkat spokojené a vzkvétající budoucnosti, vždy dávejte pozor na ...
  • Kdy dojdou ČNB finance?
    Česká národní banka v prosinci pokračovala v intervencích proti posilující koruně, když na devizovém trhu utratila zhruba 88 miliard korun. Šlo o výrazně větší objem než v listopadu, kdy centrální banka za intervence utratila asi 14 miliard korun. Celkem už centrální banka nakoupila od zahájeni intervencí eura za 900 miliard korun.
  • Kdy dopadne Tesla na dno?
    Akcie společnosti Tesla i nadále prudce klesají. Od 7. května klesly o více než 20 procent, od jejich vrcholu na 389 USD tak tento propad již přesahuje hranici 50 procent, vzhledem k tomu, že se aktuálně obchodují za zhruba 192 dolarů za akcii. Došlo tak na slova hned několika analytiků, kteří už nějakou dobu hlásili, že TSLA je a byla velmi nadhodnocená. Narůstající dluh a minimální zisky si tak žádají svoji daň.
  • Kdy konečně nastane ta recese?
    Slovo recese je odvozeno z latinského slova recessio, což znamená ústup. Definice dále uvádí, že v ekonomii je tímto pojmem označován pokles reálného hrubého domácího produktu (HDP) po dobu minimálně dvou po sobě následujících kvartálů. Tento makroekonomicky jev prý může zahrnovat souběžný pokles zaměstnanosti, investic a firemních zisků. Ohledně vazby recese a pohybů cenové hladiny se mnoho nedozvíme, když poučka z Wikipedie říká, že recese může být provázena jak klesajícími, tak rychle stoupajícími cenami – jak deflací, tak inflací. Je Česko v recesi, podaří se zkrotit inflaci a kam se vydají ukazatelé nezaměstnanosti a HDP?
  • Kdy konečně začne americký dolar růst?
    Měnový trh se před novým rokem prakticky zastavil, jednak v podmínkách započaté vánoční rally, jednak zůstává pod tlakem dvou důležitých faktorů – nové vlny pandemie koronaviru v důsledku kmene omikron a blížící se změny měnové politiky tří největších světových centrálních bank: Fedu, ECB a Bank of England. Posledně jmenovaná již ostatně v tomto směru jeden krok učinila, když na posledním prosincovém zasedání zvýšila úrokové sazby.
  • Kdy nakoupit akcie podle technické analýzy?
    Nikdo nikdy stoprocentně neví, kam se cena pohne. Technická analýza slouží k lepšímu odhadu budoucího směru. Jak správně určit budoucí vývoj a nastoupit do obchodu, aniž bychom se příliš spoléhali na pocity?
  • Kdy nás dolar překvapí?
    Nejzajímavější článek, který jsem zaznamenal po páteční katastrofální americké zprávě o nezaměstnanosti, byl od Lisy Abramowiczové z Bloombergu, která napsala, že pokud jde o směřování americké ekonomiky, „Fed neví o nic víc než vy“ (bloomberg). Poukazovat na předchozí nepřesné ekonomické předpovědi Fedu je až příliš snadné, ale tentokrát má Fed skutečně máslo na hlavě vzhledem k nedávnému pokusu o dvě až tři zvýšení úrokových sazeb ještě během letošního roku, ačkoli trh skutečně váhal, zda dojde alespoň k jednomu. Díky těmto jasným náznakům se trh v posledních týdnech rozhodl posunout dolar přece jen výš s nadějí, že pozitivní údaje v další zprávě přesvědčí Fed, aby na červnovém nebo červencovém jednání FOMC učinil další krok.
  • Kdy odzvoní tržním strašákům?
    Trh už dlouho trápí dva strašáci: brexit a obchodní dohoda mezi Spojenými státy a Čínou. Nyní by se jich však konečně mohl zbavit. Otázkou potom zůstává, zda trh už tuto možnost nacenil a zda zbývá ještě nějaká rezerva, která by mohla vyvolat silnější příklon k riziku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
SAB Finance