Sobota 26. října 2024 20:59
reklama
Purple ebook obchodování ropy
reklama
SAB Finance
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new

Americké volby: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek investorů

24.10.2024 12:20  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Blíží se americké volby, a tak se investoři snaží přijít na to, jak jejich výsledek ovlivní trh. Agenda jednotlivých kandidátů může formovat finanční prostředí na celé roky dopředu, ať už půjde o fiskální politiku, obchod, nebo konkrétní sektory. Zde si zodpovíme nejčastější otázky, které si investoři kladou, zatímco se snaží připravit svá portfolia na tuto významnou událost.

Kdo je favoritem prezidentských voleb 2024?

S blížícími se americkými volbami lze získat cenné poznatky o tom, jak si který kandidát vede, nejen z průzkumů, ale i od sázkových kanceláří:

·         Sázkové kurzy na platformě Polymarket: Platformy, jako je Polymarket, umožňují svým uživatelům sázet skutečné peníze na výsledky voleb, a nabízejí tak vlastně okamžitý přehled o náladách trhu. Kurzy na těchto platformách často fluktuují podle toho, jak probíhá kampaň, jak se vyvíjejí debaty, či jaké jsou nejnovější zprávy. Sázkaři sice mohou mít jiné názory než oficiální průzkumy, ale mohou prozradit, co si o vývoji situace myslí investoři.

·         Sledování průzkumů: Mezi klíčové nástroje, které pomáhají posoudit nálady voličů, patří i nadále průzkumy. Jasnější obrázek získáme zejména při použití agregátorů, jako jsou FiveThirtyEight či RealClearPolitics, které shrnují a průměrují dotazníková šetření z více zdrojů. Díky tomu se do značné míry ztratí zkreslení a chyby jednotlivých průzkumů. Zvýšenou pozornost bychom měli věnovat váhajícím státům a klíčovým demografickým segmentům, které v amerických volbách často hrají rozhodující roli. Po významných událostech mohou změny v předvolebních průzkumech ukázat, jak si který kandidát polepšil či pohoršil.

Pokud poznatky ze sázkových kurzů zkombinujeme s předvolebními průzkumy, získáme ucelenější obrázek o tom, který z kandidátů je favoritem, a můžeme lépe předpovědět možný výsledek voleb.

Jaké jsou zásadní rozdíly v politice Trumpa a Harrisové?

Každý kandidát má zcela odlišný politický přístup, který může mít jiné dopady na jednotlivé sektory a druhy aktiv. Zde je stručný přehled jejich očekávané ekonomické a finanční politiky:

·         Trump: Lze očekávat fiskální výdaje a snižování daní, zachování starých a zavádění nových cel, ale i důraz na energetickou nezávislost. Taková politika může prospět energetice a obraně, ale vystupňovat napětí v mezinárodních vztazích

·         Harrisová: I ona se patrně soustředí na růst vládních výdajů, ale doprovázet je bude zvyšování daní, spolupráce v rámci zahraničního obchodu a silná orientace na obnovitelné zdroje. To může podpořit „udržitelné“ investice a zmírnit tlak na ceny komodit.

Jaký je nejlepší a nejhorší povolební scénář z hlediska trhů?

·         Nejlepší scénář: Předpokládá se, že nejvíc by trhům prospělo patové vítězství Harrisové, která by sice získala prezidentský úřad, ale Demokrati by přišli o kontrolu nad Senátem. To by znamenalo zachování současné politické rovnováhy. Nezvyšovaly by se daně právnickým osobám, ale také by se nezaváděla nová cla, což by přispělo k trvalejšímu růstu trhů.

·         Nejhorší scénář: Jako nejhorší možnost se jeví drtivé vítězství Demokratů, které by patrně vedlo ke zvýšení daní pro firmy (z 21 na 28 %). To by přineslo rychlý propad jejich hodnoty a možná i výprodej amerických akcií. Ovšem pravděpodobnost, že by Demokraté získali prezidentský úřad, Sněmovnu reprezentantů i Senát, není vysoká, protože sbor volitelů, na němž stojí americký volební systém, nahrává spíše Republikánům.

Více podrobností o těchto scénářích naleznete v našem článku o nejlepším a nejhorším americkém volebním scénáři z hlediska trhů.

Jak se volby projeví na volatilitě trhu?

V minulosti se americké volby zpravidla pojily se zvýšenou tržní volatilitou. Ani letos tomu není jinak, protože investoři musí zvažovat, jaké bude mít dopady případná změna politického vedení, či pokračování současné politiky. Příčinou volatility je často nejistota a tentokrát jde o klíčové oblasti, jako jsou fiskální výdaje, obchodní politika a zahraniční vztahy.

·         Klíčové závěry: Připravte se na možnost krátkodobých výkyvů, proveďte částečnou diverzifikaci s využitím různých druhů aktiv. Zamyslete se nad možností rozšířit své portfolio o bezpečná aktiva, jako jsou zlato či peněžní ekvivalenty. V nejisté době mohou být účinným nástrojem řízení volatility portfolia také opce. Nabízejí totiž flexibilitu a předem daný poměr rizika a odměny, takže jsou vhodné pro nejrůznější tržní scénáře. S jejich pomocí můžete například ochránit portfolio před prudkým propadem nebo si zajistit příjem i na trhu, kde se obchoduje jen v úzkém pásmu. Více informací naleznete v článku o tom, jak zvládnout volatilitu kolem amerických voleb s pomocí opcí.

Jak si vedou trhy ve volebních letech?

Vztahy mezi prezidentskými volbami a akciovými trhy nejsou jednoduché. Obvykle se čeká, že si trhy před volbami povedou dobře, protože se současný prezident bude snažit, aby ekonomika vypadala co nejlépe.

V článku How US elections have shaped market performance in modern history (Jak americké volby utvářely chování trhů v moderní historii) jsme se podívali na chování amerických akciových trhů v posledních 13 volebních obdobích od roku 1972. A zjistili jsme, že se složené výnosy ve volebních letech nijak významně neliší od let zbývajících. Vzhledem k efektivitě finančních trhů to není nijak překvapivé.

Zároveň lze postulovat obecné tvrzení, že silný akciový trh před volbami prospívá straně, která právě ovládá Bílý dům. Kromě toho jste také zjistili, že roční výnos indexu S&P 500 je zpravidla mnohem vyšší po volbách, které vyhraje Demokratická strana. Zde však hrálo významnou roli štěstí a dobré načasování. Demokraté totiž třikrát vyhráli volby těsně předtím, než se ekonomika zotavila z propadu – v letech 1976, 1996 a 2020.

Jak si v minulosti vedly trhy po prezidentských volbách?

V minulosti trhy často zažívaly zvýšenou volatilitu v týdnech po amerických volbách, kdy se investoři teprve přizpůsobovali volebnímu výsledku. V delším časovém horizontu však mají trhy tendenci se stabilizovat a podávat dobré výkony nehledě na to, která strana vyhraje. Neovlivňují je totiž jen politické změny, ale i obecnější ekonomické podmínky.

·         Povolební trendy:

·         Jasný vítěz má tendenci zmírnit nejistotu, což vede ke stabilizaci trhu a orientaci na ekonomické fundamenty.

·         Patové vítězství může politickou nejistotu naopak ještě zvýšit, což také přispívá k volatilitě. Tu by s nejvyšší pravděpodobností zvýšilo i prodlužování voleb a napadání jejich výsledku, jako v roce 2020, zejména kdyby došlo k nějaké formě ústavní krize. 

·         Klíčové závěry: Očekává se krátkodobá volatilita, ale jakmile trhy stráví výsledky voleb, je dlouhodobý trend zpravidla stoupající. S volatilitou vám může pomoci diverzifikace.

Kterým sektorům s největší pravděpodobností prospěje vítězství kterého kandidáta?

Hospodářské výsledky jednotlivých sektorů se budou výrazně lišit v závislosti na tom, kdo vyhraje prezidentské volby. Zde je stručné shrnutí:

·         Když vyhraje Trump:

·         Obrana: Pravděpodobně se zvýší výdaje na vojenské a obranné kontrakty.

·         Energetika: Lze očekávat trvalý důraz na fosilní paliva a energetickou nezávislost.

·         Technologie: Snižování daní technologickému sektoru prospěje, ale obchodní války mohou přinést nové výzvy.

·         Když vyhraje Harrisová:

·         Obnovitelné energie: Důraz na udržitelnost může pomoci investicím do čisté energie.

·         Zdravotnictví: Případné zdravotnické reformy mohou změnit podobu celého odvětví a zároveň přinést nové inovační příležitosti.

·         Mezinárodní obchod: Snížení celních tarifů a důraz na obchodní spolupráci může prospět globálním exportérům.

Které akcie mohou být před americkými volbami zajímavé?

Nejvýraznější dopad na trhy může mít, pokud tatáž strana získá prezidentský úřad, Sněmovnu reprezentantů i Senát. To by jí totiž umožnilo prosazovat nejrůznější ambiciózní plány. Podívejme se, které významné akciové tituly bude zajímavé sledovat v závislosti na výsledku voleb:

·         Jednoznačné vítězství Republikánů: Nižší daň z příjmů právnických osob a uvolnění antimonopolních předpisů může prospět Wall Streetu, velkým technologickým firmám i bankám.

·         Na zvýšení výdajů na obranu mohou vydělat vojenští dodavatelé jako Lockheed Martin (LMT) a Rheinmetall (RHMG).

·         Důraz na tradiční energetiku může pomoci firmám jako ExxonMobil (XOM) a Chevron (CVX).

·         Růst výdajů může prospět i infrastrukturním společnostem, jako je Caterpillar (CAT).

·         Z případného přívalu fúzí a akvizic mohou profitovat banky jako JP Morgan (JPM) a Goldman Sachs.

·         Trumpovo snížení daní právnickým osobám může pomoci i menším firmám.

·         Jednoznačné vítězství Demokratů: Vyšší výdaje na zelené technologie a podpora nízkopříjmových skupin obyvatel mohou přinést růst infrastruktury a obnovitelné energetiky.

·         Se zvýšeným důrazem na čistou energii si mohou polepšit akcie firem jako NextEra Energy (NEE) či First Solar (FSLR).

·         Stabilita světového obchodu a uvolnění geopolitického napětí mohou prospět technologickým gigantům, jako jsou Apple (AAPL) a Microsoft (MSFT).

Projeví se výsledek voleb na americkém dolaru?

Ano, může dojít k fluktuacím na měnových trzích i v oblasti úrokových sazeb. Trhy mají tendenci promítat politické výsledky do cen již předem, ale překvapivý výsledek může přinést prudké výkyvy.

·         Důsledky Trumpova vítězství: Trumpova prorůstová politika s trvalými fiskálními stimuly může působit inflačně a zpočátku přinést posílení amerického dolaru. Americké měně může prospět i vystupňování obchodní války, která zároveň oslabí čínský jüan a další asijské měny.

·         Důsledky vítězství Harrisové: Politika Harrisové není tak jednoznačná, ale z taktického hlediska může přinést úlevu měnám ohroženým americkými cly a oslabení dolaru. Stabilnější zahraniční vztahy mohou způsobit krátkodobé oslabení americké měny, ale zároveň jí zajistit větší strukturální stabilitu.

Jak investovat, abychom vydělali nezávisle na vítězi?

Nezávisle na tom, kdo vyhraje, jsou v tržním prostředí plném nejistot i nadále důležité investiční principy jako diverzifikace a dlouhodobá orientace. Nehledě na výsledek lze také očekávat pokračování či dokonce zesílení některých trendů. Mezi klíčové oblasti patří:

·         Výdaje na infrastrukturu: Ať vyhraje kdokoli, lze očekávat zvýšení investic do infrastruktury, což prospěje stavebnictví, materiálům a průmyslovým podnikům.

·         Riziko inflace: Fiskální deficit má přesáhnout 6 %, a tak mohou v ekonomice přetrvat inflační tlaky. Chcete-li se proti inflaci zajistit, můžete investovat do komodit, inflačně indexovaných dluhopisů (TIPS) a realitních investičních fondů (REIT).

·         Deglobalizace: Světové dodavatelské řetězce se mění a na pokračující deglobalizaci vydělají země jako Vietnam, Indie či Indonésie.

·         AI a technologické inovace: Nezávisle na tom, kdo vyhraje, zůstanou klíčovými růstovými oblastmi vývoj AI, kybernetické zabezpečení a elektrifikace.

·         Výdaje na obranu: Vzhledem ke geopolitické nestabilitě se rozpočet na obranu asi zvýší, ať už se prezidentem stane kdokoli, takže mají vojenští dodavatelé nepochybně jistý potenciál.

·         Čistá energie: Do popředí zájmu se dostávají nižší úrokové sazby a nulové čisté emise skleníkových plynů, takže se může vyplatit investovat do čisté energie.

·         Zdravotnictví: Zdravotnictví je inovativní i defenzivní sektor zároveň, takže bude patrně dál vzkvétat, podobně jako v předchozích cyklech technologické firmy.

·         Zlato: Zlato lze považovat za spolehlivé bezpečné aktivum v dobách nejistoty.

Charu Chanana, tržní stratéžka Saxo Bank

Klíčová slova: Války | Sbor volitelů | Vývoj | Sázkaři | Riziko inflace | XOM | Jüan | Investice | Potenciál | Asijské měny | Měny | Stabilita | Diverzifikace | Nezávislost | Dobré načasování | Chování | Chování trhu | Výnos | Goldman Sachs | Kontrakty | Volatility portfolia | Vítězství republikánů | Peníze | Firmy | Dlouhodobý trend | Saxo Bank | Lockheed Martin | Vítězství Harrisové | AI | CAT | LMT | First Solar (FSLR) | Caterpillar | Nejhorší scénář | Rovnováhy | Investoři | Nejistoty | Posílení | Výnos indexu S&P 500 | FSLR | Demokraté | S&P | NextEra | Investovat | Charu Chanana | Výsledky | Inflační tlaky | Prezident | Zvyšování daní | Microsoft (MSFT) | Akciové tituly | Posílení amerického dolaru | Performance | Deficit | Zprávy | Trump | Udržitelnost | Trh | Ceny komodit | Vietnam | Obchodní války | Dopad na trhy | Průzkumy | ANO | Microsoft | Příležitosti | Pravděpodobnost | Krize | Stavebnictví | Snížení daní | Harrisová | Chevron | Pozornost | Zvýšení daní | JDE | First Solar | Deglobalizace | Nejistota | Klíčové oblasti | Ceny | Technologie | CVX | Jak investovat | Stimuly | Technologické firmy | Daně | Ekonomické podmínky | Portfólia | Rheinmetall | Aktivum | Volby | Udržitelné investice | Situace | Sázet | Inflace | Roční výnos | Fundamenty | Rizika | Market | Nejnovější zprávy | Saxo | Portfolia | ROCE | Fosilní paliva | Investiční principy | Americké volby | Skutečné peníze | Trend | Výprodej amerických akcií | Energetika | Načasování | JPM | Roční výnos indexu | Aktiva | NextEra Energy | Výsledky voleb | Obchod | Zdravotnictví | Inovace | Výsledek voleb | Řetězce | Politika | Čínský jüan | Indie | Ekonomika | Bílý dům | MSFT | AAPL | REIT | Výprodej | Prezidentské volby | Akciový trh | Profitovat | Které akcie | Prudké výkyvy | Oslabení | Apple (AAPL) | Platformy | Politické změny | Snižování daní | Složené výnosy | Volatilita | Úrokové sazby | Růst | Banky | Poměr rizika a odměny | Výkyvy | Zvýšení investic | Polymarket | Spolupráce | FiveThirtyEight | Hospodářské výsledky | Finanční prostředí | Oslabení dolaru | Odvětví | ExxonMobil | Energie | Propad | Podpora | Trhy | Americké měny | TIPS | Rozpočet | Obnovitelné zdroje | Akcie firem | Volatility | Obnovitelné energie | Vice | NextEra Energy (NEE) | Kurzy | Technologické inovace | Lockheed | Emise | Výdaje | JP Morgan | Opce | Sazby | Mezinárodní obchod | Indonésie | Obchodní politika | Plány | Portfolio | Investiční | Přehled | Emise skleníkových plynů | Čistá energie | S&P 500 | Apple | Zlato | Klíčové nástroje | Daň z příjmu | Akcie | Roční výnos indexu S&P 500 | Nižší úrokové sazby | Vítězství | Výnosy | Štěstí | Bezpečná aktiva | Riziko | Dodavatelské řetězce | Řízení volatility |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americké tržby klesly
    Maloobchodní tržby v květnu klesly na -0,3 % oproti revidovaným 0,7 % v dubnu. Trhy očekávaly pokles na 0,1 %.
  • Americké tržby vzrostly
    Maloobchodní tržby v únoru vzrostly o 0,6 % meziměsíčně oproti revidovanému poklesu o 1,1 % v lednu. Trhy očekávaly zvýšení o 0,8 % meziměsíčně.
  • AMERICKÉ ÚDAJE ZVEDAJÍ AKCIE
    Po několika ztrátových dnech od středečního setkání Federálního rezervního systému (FED) se konečně zrodila...
  • Americké úrokové sazby si na stávající úrovni pobudou nejméně dva roky
    Americká centrální banka ponechá sazby tento týden beze změny. Na stávající nulové úrovni zřejmě zůstanou minimálně další dva roky. To pravděpodobně ukáže i nová prognóza Fedu. Program nákupů aktiv bude dále omezován, ale už podstatně pomalejším tempem, než tomu bylo v posledních týdnech. Diskuze se může stočit i k cílování výnosové křivky. Klíčová bude komunikace dalších kroků.
  • Americké úřady opět fungují, cena zlata se vrátila k normálu
    Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank - Spojené státy na poslední chvíli odvrátily svůj pád z útesu. Jenže řeše...
  • Americké úřady zasáhly proti bitcoinům. Burzy se musejí registrovat a podávat přehled transakcí
    Pokus o vytvoření virtuální měny nekontrolované úřady či centrální bankou ve Spojených státech narazil. Americké úřady zmrazily účet největší burze s bitcoiny. Před pár měsíci regulátoři varovali, že obchodování s počítačem vytvořenou a spravovanou měnou nesmí porušovat zákony proti praní špinavých peněz.
  • Americké volby - Analýza vybraných instrumentů ( 6. 10. – 12.10.2020)
    Do voleb zbývají již jen 3 týdny, mnoho voličů však již hlasovalo korespondenčně. Minulý týden proběhla debata kandidátů na viceprezidenty, která neměla na trhy zásadní vliv. Zásadní zprávou je, že Trump se uzdravil z koronaviru a podle lékářů již není nakažlivý. Na tuto zprávu trhy reagovaly růstem. Impuls k růstu trhy dostaly také pod vlivem pokračujících jednání k dalšímu podpůrnému ekonomickému balíčku.
  • Americké volby, Covid a komodity
    Jak vstupujeme do posledního čtvrtletí roku, u něhož si asi nejeden člověk přeje, aby nikdy nenastal, přetrvávají výrazné dopady globální pandemie na nejrůznější sektory – od energetiky až po zemědělství. Protože virus zuří dál a na vakcínu budeme nejspíš čekat ještě celé měsíce, je naší jedinou jistotou nejistota. Na trhu tak bude nadále panovat volatilita a nepředvídatelné podmínky. K tomu se navíc přidávají geopolitická rizika – zejména s ohledem na nadcházející americké prezidentské volby, které budou 3. listopadu pravděpodobně mnohem těsnější, než naznačují průzkumy.
  • Americké voľby, Fed a Summers
    Hlavným podtónom amerických volieb je zmena vs. status quo. Ak príde zmena, bude dramatická s vplyvom na celý svet. Či bude k dobrému alebo zlému nevie nikto – možno v súčasnom prostredí je akákoľvek zmena dobrá. Avšak rozhodne bude bolieť - čo je problém.
  • Americké volby jsou za dveřmi. Trh má nervy na pochodu
    Někteří pozorovatelé se nám snaží namluvit, že se šance amerických prezidentských kandidátů postupně vyrovnávají. Jediné, o co se ještě hodnověrně hraje, jsou výsledky voleb do Senátu. Trumpovo vítězství by totiž znamenalo, že jsou všechny průzkumy veřejného mínění k ničemu a firmy, které se jim věnují, můžeme rovnou zrušit. V případě Senátu se ale hraje o hodně.
  • Americké volby stále nerozhodnuty
    Poslední hodiny žijí globální trhy ve velmi turbulentním prostředí, kdy jedna významná událost střídá druhou, takže jen telegraficky: • Ruská armáda se zřejmě bez boje stahuje z klíčového přístavního města Cherson na jihu Ukrajiny; • Výsledky voleb do amerického Kongresu jsou stále nejasné s tím, že Republikánská strana se možná dopracuje “jen” k těsné většině v dolní komoře.
  • Americké volby uprostřed období
    Obchodování bylo minulý týden klidné, protože akciové trhy se pomalu zotavovaly sinějšími zisky firem a posilováním globální chuti k riziku. Údaje z eurozóny naznačují, že ekonomika ve třetím čtvrtletí téměř neposiluje. Tato slabost byla z velké části způsobena pomalým tempem růstu v Číně. EURUSD se nadále potýkala s obtížemi. Tweety prezidenta Trumpa o "dobrém popovídání" s prezidentem Si o obchodu zvyšují naději na dohodu. Tento týden budou dominovat americké volby v polovině období, plánované na 6. Průzkumy naznačují, že boj o kongres je tvrdý, ačkoli oznámení výsledků zvyšuje pravděpodobnost vyšší volatility.
  • Americké volby v polovině období - 3 klíčové mapy
    Doporučujeme vám seznámit se s naší zprávou o volbách v polovině období, kde nastiňujeme klíčové trhy, které mohou na výsledky reagovat. Jak se volby blíží, představujeme tři klíčové mapy pro americké volby v polovině období.
  • Americké volby zastínily rychlý růst mezd
    Americké volby hrají na trzích hlavní roli a bylo to vidět i v páteční reakci na jinak velice dobrá čísla z amerického trhu práce. Nečekané bylo zejména výrazné zrychlení dynamiky amerických mezd, které v říjnu rostly meziročně o 2,8 % (nejrychleji za více než 7 let). Za normálních podmínek by to byl poměrně jednoznačný signál pro zisky dolaru a úprk z bezpečných dluhopisů. Tentokrát ovšem ne. Trhy dál žijí americkými volbami, kde řada hráčů vidí ve vítězství Donalda Trumpa podobné riziko jako například v brexitu. Dolar se proto na nic nezmohl, akcie slábly a naopak dluhopisy posilovaly.
  • Americké volby: 10 možných scénářů v případě Trumpova vítězství
    Co kdyby Donald Trump zvítězil? Co když se mu opravdu povede to, co by před 18 měsíci nikdo nepředpovídal? Trump nepochybně doufá v dobrý výsledek. Pojďme se podívat na 10 možných situací, které by po Trumpově vítězství mohly nastat.
  • Americké volby 2012: Co znamenají pro americký Fed
    John J. Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank - Ve svém včerejším článku nazvaném Jaké budou mít volby prezi...
  • Americké výnosy atakují 2 procenta, Nasdaq přesto slušně roste
    Během dneška trhům chyběly nové impulsy, které by jim ukazovaly směr. Dění se tak točilo hlavně kolem spekulací o měnové politice. Americké výnosy dál stouply a 10Y splatnost se na pár bodů přiblížila 2 procentům. To je hranice, na kterou se výnosy nedostaly od léta 2019, a dosud se při přiblížení odrážely dolů. Její překonání směrem nahoru by tak bylo psychologicky důležitým signálem. Impuls by mohl přijít ze strany inflačních dat, jenže na ta si ještě do čtvrtka počkáme, takže zatím pracuje hlavně nejistota a příprava pozic.
  • Americké výnosy citelně stouply a dolar to ocenil. Na akciích je závěr týdne rozpačitý
    Ani pátek zatím nepřinesl oznámení nových amerických cel na čínské zboží, ale tento krok pravděpodobně nakonec přijde. Mezitím jsme dostali optimistické odhady okolo jednání USA - Kanada, která by mohla být údajně zakončena dohodou ještě tento měsíc. Americký velvyslanec v EU vyzval ke společnému postupu vůči Číně a jejím obchodním praktikám. Dává to smysl, ale koordinace asi nebude lehká. To by nejdříve musely Donaldu Trumpovi přestat vadit mercedesy prohánějící se po 5. Avenue.
  • Americké výnosy dál klesají, dolar se zatím ale drží
    Čtvrteční seance začala díky zprávám o zatčení vysoké představitelky společnosti Huawei v Kanadě velmi nervózně a nervozita se na finančních trzích drží i během odpolední seance. Evropské indexy dnes odevzdávají více než dvě procenta a futures na americké indexy signalizují, že by po včerejší přestávce mohly zahájit obchodování se ztrátou okolo 1,5 %.
  • Americké výnosy opět stoupají, dolar přesto ztrácí
    Po několika klidných dnech je dnešní seance na finančních trzích o poznání zajímavější. Za pozornost podle nás stojí hlavně rostoucí dluhopisové výnosy v USA, které se u desetiletých splatností výrazněji přehupují přes hranici 3 % a dostávají se na dosah květnových úrovní, kdy byly nejvýše od poloviny roku 2011.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new