Pondělí 02. září 2024 11:19
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei StartTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
eightcap trade smarter

Týden před námi: Výprodej umělé inteligence, mzdy a německé volby

02.09.2024 08:33  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Jaký je to rozdíl za měsíc. Nejnovější rally na trzích se opírá o naděje na snížení sazeb a pokračující očekávání měkkého přistání světové ekonomiky, i když se téma umělé inteligence začíná rozplývat. To však závisí na Číně a americkém trhu práce. Září je důležitým měsícem ze dvou důvodů. Historicky je to špatný měsíc pro výnosy akciových trhů, a přestože jsou dnes americké trhy zavřené, futures na Emini S&P 500 jsou nižší, k tomu se přidávají i slabší akcie v Číně po nižších než očekávaných údajích o PMI ve výrobě za srpen. K tomu se přidává, že snížení sazeb ze strany Fedu na jeho zasedání 18. září je nyní plně zahrnuto v cenách, spolu s očekáváním, že naznačí, že další snížení sazeb přijde později. Cestu k tomu položil Jerome Powell na konferenci v Jackson Hole minulý měsíc; tento týden však musí hrát roli i zpráva o mzdách, která má zajistit, že americký trh práce oslabuje, ale ne o tolik, aby to vyděsilo investory. Dolar je na začátku tohoto týdne celkově slabý, což je dobrá zpráva pro rizikový sentiment. Přestože akciové indexy v Evropě a USA měly v srpnu silný měsíc, v uplynulém týdnu došlo k výraznému posunu: technologické odvětví ztrácí svou dominanci a objevují se pochybnosti o budoucnosti akcií umělé inteligence. 

Ztrácí téma umělé inteligence na síle?

Tento týden by mohl být pro akciové trhy zatím nejdůležitějším v tomto roce. Společnost Nvidia je sice letos zatím nejvýkonnější akcií v indexu S&P 500, když vzrostla o 147 %, nicméně její hvězda v uplynulém týdnu klesla. Cena akcií společnosti Nvidia minulý týden klesla o více než 7 %, ačkoli se v pátek pokusila o oživení a byla vyšší o 1,5 %. Stále se však jednalo o jednu z nejhorších akcií v rámci indexu S&P 500 poté, co Nvidia zveřejnila tučný, ale ne dostatečně tučný odhad tržeb za 3. čtvrtletí a dokonce uvedla, že usiluje o tržní ocenění ve výši 10 bilionů dolarů. V sektoru umělé inteligence se také rýsují širší problémy, které podkopávají důvěru trhu. Existují obavy, že procesory AMD se neprodávají tak dobře, jak trh očekával, a společnost Hindenburg Research minulý týden zveřejnila zprávu, v níž tvrdí, že existují důkazy o manipulaci s účetnictvím ve společnosti Super Micro Computer, novém dítěti v bloku, které se v březnu připojilo k indexu S&P 500 a až donedávna bylo nejlépe si od počátku roku vedoucí akcií v indexu. Zpráva Hindenburga způsobila minulý týden pokles ceny akcií Super Micro o 28 % a do myslí investorů se nyní zaselo semínko pochybností, které naznačuje, že obchod s umělou inteligencí je křehčí, než si někteří mysleli. 

Nvidia nedokázala potopit americké akciové trhy

Problémem společnosti Nvidia a tématu umělé inteligence je, že trh hledal jakoukoli záminku k jejímu prodeji. Tento týden je rozhodující pro to, zda výprodej bude i nadále nabírat na síle a co to bude znamenat pro širší dynamiku cen na finančních trzích. Jak jsme již zmínili v předchozích poznámkách, akcie společnosti Nvidia a další akcie AI jsou mnohem volatilnější než celý americký akciový trh, a tak může Nvidia klesnout o 7 %, aniž by s sebou strhla širší trh. Například Nvidia se minulý týden potýkala s problémy, nicméně index S&P 500 dokázal vykázat zisk a minulý týden vzrostl o 0,24 %, Dow Jones vzrostl o 1 %. Americký akciový trh není na kolenou, přestože se miláčci umělé inteligence dostávají pod tlak. Je to proto, že korelace největších akcií v indexu S&P 500 neexistují. Implikovaná korelace CBOE pro 50 největších amerických akcií je na relativně nízké úrovni a je pod svým průměrem za poslední rok. I když tedy velká velryba, jako je Nvidia, zaznamená velký pohyb, nemusí s sebou nutně strhnout zbytek trhu. Jedná se o index, který se vyplatí v následujících dnech a týdnech pozorně sledovat. 

Proč může širší tržní rally počkat na svůj čas

Vzhledem k tomu, že se technologické společnosti potýkají s problémy, mohlo by to pomoci širšímu trhu rozšířit nedávné zisky. Rovnovážný index S&P 500 stále nedosahuje výkonnosti indexu S&P 500 váženého tržní kapitalizací, nicméně rozdíl se zmenšuje. Tento rozdíl má potenciál se dále zmenšit, pokud Fed koncem tohoto měsíce sníží sazby a pokud se ekonomice podaří vyhnout recesi. Zajímavé je, že index vážený stejnou měrou nedokázal dohnat index vážený tržní kapitalizací, přestože trh počítal se snížením úrokových sazeb v USA do prosince v hodnotě 100 bazických bodů. To má jasný důvod: snížení sazeb o 100 bazických bodů v příštích čtyřech měsících je obrovská úprava sazeb, která by byla opodstatněná pouze v případě, že by se americká ekonomika v příštích týdnech výrazně propadla. Nedomníváme se, že nálada na akciových trzích je tak medvědí jako na trhu Fed Funds, a proto akcioví investoři nevěří, že Fed sníží sazby o tolik, jak trh oceňuje. To by mohlo prozatím omezit jakoukoli širokou tržní rally. 

Mzdy klíčové pro výhled sazeb

V pondělí může být na trzích klid, protože v USA je svátek práce. Poté však přijdou na řadu ekonomické údaje. Tento týden budou zveřejněny indexy ISM ve výrobním sektoru a v sektoru služeb spolu s údaji o počtu volných pracovních míst Jolts a týden završí zpráva o srpnových mzdách. Červencová zpráva byla mnohem slabší, než se očekávalo, a to 114 tisíc, což podnítilo obavy z recese v USA. Trh v současné době očekává, že srpnový údaj bude 165 tis. a že míra nezaměstnanosti klesne z 4,3 % na 4,2 %. To bude pravděpodobně způsobeno technickými faktory, nicméně mírný pokles míry nezaměstnanosti by mohl být pozitivní pro rizikový sentiment a dolar na konci příštího týdne, zejména pokud povede k omezení některých ze 100bp snížení, které trh s futures na Fed Funds od nynějška do prosince oceňuje. 

Německé ceny aktiv nezasažené politikou

Tento týden budou zveřejněny globální indexy PMI za srpen, které budou dobrým ukazatelem toho, jak si evropské ekonomiky v tomto čtvrtletí zatím vedou. Pozorně bude sledováno Německo, jehož ekonomika je v posledních letech obrovskou slabinou eurozóny. Za pozornost stojí také německé tovární objednávky. Ve víkendových volbách v Německu zvítězila krajně pravicová strana AfD ve svých prvních regionálních volbách. Pro kancléře Olafa Shulze je to sice katastrofa, ale je nepravděpodobné, že by to narušilo rozložení sil v celém Německu, protože AfD nebude schopna získat žádnou z mainstreamových stran, které s ní pravděpodobně nebudou chtít vytvořit koalici. Prozatím se tedy nedomníváme, že by tento výsledek regionálních voleb ovlivnil index Dax, který minulý týden dosáhl nejvyšší úrovně za poslední měsíc. K tomu se přidává Mdax, německý index se střední kapitalizací, který rovněž nezasáhly politické nepokoje doma a rovněž se obchoduje na nejvyšší úrovni od poloviny července. 

Euro a britská libra vzdorují domácím problémům a posilují vůči americkému dolaru

Euro na začátku týdne otevřelo na vyšší úrovni, i když se mírně propadlo a v současné době se kurz EUR/USD pohybuje kolem 1,1050. GBP/USD se na začátku týdne vrátil nad 1,31 USD poté, co minulý týden klesl, částečně v důsledku osudových slov Kiera Starmera a jeho snahy připravit půdu pro zvyšování daní. Index FTSE 250 se rovněž obchoduje do strany. Ekonomické údaje zatím Starmerovu volání po zkáze vzdorují a uvidíme, zda v tom budou pokračovat i s údaji o PMI na začátku týdne. Starmer by si možná měl uvědomit, že tvrdé zvyšování daní může zbrzdit hospodářský růst a že řeči o zkáze mohou proniknout až do reálné ekonomiky. 

Údaje z Číny mají vliv na cenu ropy

Jinde stojí za pozornost čínské indexy PMI, které dále ovlivňují čínské akcie. Indexy CSI 300 a Hang Seng jsou v pondělí nižší a čínské akcie dostaly v srpnu zabrat a potenciálně klesly o zhruba 2 % po pokračujících zprávách, že stále více zahraničních institucionálních investorů opouští čínské akcie. Při pohledu do budoucna se čínské ekonomické údaje zaměří na to, jak se asijská velmoc drží v průběhu třetího čtvrtletí. Průzkum ve zpracovatelském průmyslu se v srpnu propadl hlouběji do oblasti kontrakce, což zatížilo cenu ropy a ropa Brent se v pondělí vrátila pod 76,50 USD. Je tedy možné, že si budeme muset počkat na další důkazy, abychom zjistili, zda čínská ekonomika dokáže s přechodem do druhé poloviny 3. čtvrtletí získat určitou dynamiku a zda to může pomoci zvednout cenu ropy.

 


Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků. Investování je rizikové. Investujte zodpovědně. Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A., organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

 

Klíčová slova: Akciové indexy | Korelace | EUR/USD | GBP/USD | Dow Jones | USA | Britská libra | Německo | Ropa Brent | Recese | Americká ekonomika | Akciové trhy | Míra nezaměstnanosti | Sazby | Akcie | Akciový trh | CBOE | DAX | Ekonomika | Euro | Fed | Futures | Index DAX | Investování | Kurz | MIFID | Rally | Riziko | Ropa | S&P 500 | Sentiment | Výkonnost | Doporučení | EUR | USD | GBP | Obchodování | Hospodářský růst | FTSE | XTB | Indexy | Čínské akcie | Investoři | EU | Zisk | Ceny akcií | Index | Investiční strategie | Brent | Cena | Cena akcií | Čínská ekonomika | Dolar | Hang Seng | Index S&P 500 | Investiční | Investiční doporučení | ISM | Kurz EUR | Libra | Ropy | Trh | Výprodej | Zpráva | Předpověď | Zisky | ROCE | Tovární objednávky | Světové ekonomiky | Komise | Volby | Emini | Jackson Hole | Kurz EUR/USD | Podnikání | Klid | Americké trhy | Pokles ceny akcií | S&P | Ztráty | Výhled | Americké akciové trhy | Mzdy | Americký trh práce | Průzkum | Výnosy | Ekonomické údaje | Indexy PMI | Očekávání | Americký akciový trh | Jerome Powell | MiFID II | Podnikání na kapitálovém trhu | Akcie společnosti | CSI 300 | Pokles ceny | FTSE 250 | Použití finanční páky | Rozdílové smlouvy | Snížení sazeb | Nálada na akciových trzích | Recese v USA | Obavy z recese | MDAX | Finanční situace | Investujte zodpovědně | Obchod | Trh práce | Reálné ekonomiky | Vysoké riziko | Problémy | Finanční ztráty | Nálada | Míra | Investujte | Údaje z Číny | Poradenství | Komunikace | Čínské indexy | Trhy | Evropské ekonomiky | Pokles | Situace | Pochybnosti | Akcie v Číně | Německé tovární objednávky | Medvědi | Globální indexy | Růst | Potenciál | Ekonomiky | Práce | Údaje | Slabší akcie | Kontrakce | CL | Umělé inteligence | JDE | Ocenění | Ceny | Technologické společnosti | Společnost XTB | Trh s futures | Nvidia | Akcie společnosti Nvidia | Nařízení | Ceny aktiv | PMI ve výrobě | Německé ceny | AMD | Objednávky | Riziko ztráty | Zvyšování daní | Americký trh | AI | Odvětví | Společnosti | Německé volby | Minulá výkonnost | Pozornost | Společnost | | Cena akcií společnosti | Tržní ocenění | Širší trh | Marketingová komunikace | Akcioví investoři | Komise v přenesené pravomoci | Komise v přenesené pravomoci (EU) | Rizikový sentiment | Hindenburg Research | Hindenburg | Společnost Hindenburg Research | JOLTS | Vice | Společnost Nvidia | Obavy z recese v USA | Velký pohyb | Společnost Hindenburg | Dobrá zpráva | Fed funds | Politické nepokoje | 256/2004 | Odpovědnost | Super Micro Computer | Technologické odvětví | Směrnice | Starmer | Investování je rizikové | Katastrofa |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI