Úterý 06. srpna 2024 15:17
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex
reklama
Purple Indexy

Investování, které má vliv – adaptace na změnu klimatu a transformace v měnícím se světě

06.08.2024 13:21  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Komentář od Claudie Castro, Norberta Linga, Glena Yeltona, James Matthewse a Hamida Asseffara ze společnosti Invesco Ltd.

·         Investice do zelených, sociálních a udržitelných dluhopisů (GSS) umožňují rozvojovým zemím realizovat projekty přizpůsobení se změně klimatu

·         Investiční průmysl může hrát významnou roli v mobilizaci institucionálního kapitálu na zvýšení investic do přizpůsobování se změně klimatu v rozvojových zemích

·         Zákon Evropské unie Green Deal Net Zero Industry Act (Green Deal Net Zero Industry Act NZIA) rovněž očekává, že změní pravidla hry pro společnosti v EU, které přecházejí na nulové emise

Rizika spojená se změnou klimatu mají dopad na naši společnost, narušují potravinovou bezpečnost, infrastrukturu, vodní systémy a pobřežní oblasti. Zvyšování hladiny moří, rozsáhlé požáry a narušení dodavatelského řetězce způsobené drsnějšími a častějšími nepříznivými povětrnostními jevy jsou jen některé příklady těchto rizik.

V důsledku toho se změna klimatu a adaptace na ní staly dvěma důležitými investičními tématy moderní doby.

Adaptace na změnu klimatu označuje opatření přijatá vládami, nevládními organizacemi (NGO) a společnostmi s cílem přizpůsobit se současným a budoucím dopadům klimatických rizik. Cílem adaptace na změnu klimatu je zvýšit odolnost komunit a ekosystémů vůči škodlivým dopadům klimatických vlivů. Transformace klimatu představuje kroky, které organizace a vlády podnikají s cílem snížit emise a přejít na hospodářství s minimem CO2.

Dnešní investice do adaptace pomáhají zmírnit budoucí závazky a náklady související s klimatem, a to jak přímé (například fyzické poškození majetku), tak nepřímé (například vyšší náklady na pojištění). Může to tak přinést trojí dividendu: zabrání ekonomickým ztrátám, přinese pozitivní zisky a další sociální a environmentální přínosy.

Podle konzervativních odhadů by měly finanční toky v oblasti klimatu do roku 2030 dosáhnout 4,3 bilionu USD ročně, aby bylo možné v tomto desetiletí přejít k udržitelnějšímu světu. Jen rozvojové ekonomiky budou do roku 2030 potřebovat až 300 miliard USD ročně na přizpůsobení svého zemědělství, infrastruktury, zásobování vodou a dalších částí ekonomiky, aby vyvážily fyzické dopady změn klimatu.

Rozvojové země, které jsou nejvíce závislé na přírodních zdrojích, však často nemají dostatek finančních prostředků a institucionálních kapacit, aby mohly zavést adaptační programy na ochranu lidí a jejich živobytí.

Přizpůsobení se změně klimatu

Snahy o adaptaci na změnu klimatu jsou stejně rozmanité jako dopady, které má klima na společnost. Zahrnuje to iniciativy, jako je výstavba mořských zdí na ochranu majetku před povodněmi, vývoj systémů včasného varování před povětrnostními jevy a pěstování plodin odolných vůči suchu.

Obrázek 1. Jak se mohou země přizpůsobit klimatickým rizikům?


Financování úsilí rozvojových zemí o přizpůsobení klimatu ještě nedávno probíhalo převážně prostřednictvím vydávání zelených, sociálních a udržitelných dluhopisů (GSS). Ačkoli je trh s těmito dluhopisy stále na začátku, domníváme se, že je zde velký prostor pro růst. Jak je vidět na obrázku 2, emise dluhopisů GSS rychle rostou s tím, jak vlády a podniky zvyšují své úsilí o řešení dopadů na klima a dosažení cílů nulových emisí. Výnosy z těchto dluhopisů se používají na realizaci pozitivních environmentálních nebo sociálních projektů a pomáhají státním, podnikovým a finančním institucím dosahovat cílů udržitelného rozvoje (SDGs). Země jako Seychely, Belize a Barbados využily inovativní přístupy k dluhopisům GSS při směně "dluh za přírodu". V tomto případě je část zahraničního dluhu země zrušena výměnou za investici do, v tomto případě, ochrany moří.

Obrázek 2. Emise zelených dluhopisů na rozvíjejících se trzích


Zdroj: Iniciativa klimatických dluhopisů

Pro ilustraci: Egypt prodal zelené dluhopisy v hodnotě 750 milionů dolarů na investice do oblastí, jako je čistá doprava a obnovitelné zdroje energie. Na Maledivách se na pomoc městům při adaptaci používají "zelené adaptační dluhopisy", které jsou v hodnotě 250 milionů dolarů. Některé projekty využívají nové inovativní přístupy. Mezi příklady patří financování malých vodohospodářských a hygienických řešení vyvinutých speciálně pro skupiny obyvatelstva, které jsou více zasaženy klimatickými riziky, příkladem jsou ženy a chudí lidé.

Případová studie

Fond zaměřený výhradně na řešení problematiky vody a hygieny od svého vzniku v roce 2021 zajistil bezpečnou vodu nebo hygienu více než 942 000 lidem. Spotřebitelům s nízkými příjmy bylo poskytnuto téměř 175 000 mikropůjček, což představuje více než 75 milionů dolarů na financování vody a její desinfekce.

Jak může investiční průmysl mobilizovat finanční prostředky na přizpůsobení se změně klimatu?

Dosud hrál hlavní roli ve financování projektů adaptace na změnu klimatu širší veřejný sektor, včetně rozvojových bank a rozvojových finančních institucí.

MMF nedávno zřídil Resilience and Sustainability Trust, svůj vůbec první dlouhodobý a dostupný finanční nástroj na podporu zranitelných zemí při řešení problémů spojených s klimatickými katastrofami. Zpráva Globálního centra pro adaptaci (GCA) však naznačuje, že "samotné veřejné výdaje nemohou pokrýt nedostatek financí na adaptaci, takže investice soukromého sektoru se musí rozšířit také, aby doplnily omezené veřejné zdroje. " Globální centrum pro adaptaci bylo založeno v roce 2018 s cílem podpořit financování úsilí o adaptaci na změnu klimatu ze strany vlád a soukromého sektoru.

Investiční průmysl může institucionálním klientům nabídnout, aby zvýšili investice na transformaci související se změnou klimatu v rozvojových zemích.

Nadnárodní organizace navíc stále více spolupracují se správci aktiv a dalšími institucemi na vývoji a emisi dluhopisů na ochranu klimatu. Asijská banka pro rozvoj infrastruktury právě uvedla na trh své první dluhopisy na přizpůsobení se změně klimatu. Investice budou zahrnovat vodní hospodářství, rozvoj měst, dopravu a energetiku.

Výzvou zůstává, jak vyřešit to, že emisím dluhopisů GSS dominují emitenti z rozvinutých trhů a tyto emise jsou navíc zaměřeny na projekty zmírňování dopadů změny klimatu v odvětvích energetiky a dopravy. Ty jsou ve srovnání s ostatními adaptačními projekty stále financovány ve velkém rozsahu.

Pro splnění institucionálních standardů a uvolnění soukromého kapitálu ve velkém měřítku je zapotřebí, aby emitenti častěji zveřejňovali informace o původu a standardizaci. Emitenti v rozvojových zemích potřebují více technické pomoci, aby ukázali, jak dluhové nástroje GSS fungují v praxi, včetně pokynů, jak se vybírají a hodnotí způsobilé adaptační projekty, jak se podávají zprávy o dopadech a jakou roli hrají externí hodnotitelé.

Přechod na bezemisní hospodářství

Ve vyspělých ekonomikách se klimatická opatření zaměřují spíše na zmírňování dopadů nebo na snahu transformaci ke snižování emisí skleníkových plynů nebo jejich prevenci. Úsilí v těchto zemích směřuje k přechodu na více obnovitelných zdrojů energie, jako je solární a vodíková energie, k přijetí udržitelnějších postupů výroby potravin a k zavádění technologií ke zmírnění emisí skleníkových plynů.

Dosažení nulových emisí je však náročné a trendy nejsou povzbudivé. Podle Monitoru ekonomické transformace společnosti Invesco je k dosažení globální ekonomiky s nulovými čistými emisemi CO2 potřeba, aby se intenzita ekonomické činnosti dramaticky snížila – mnohem více než v posledních desetiletích. Nedávný výzkum společnosti CDP, která se zabývá zveřejňováním informací o životním prostředí, ukázal, že z 18 600 společností, které poskytly údaje, bylo pouze 0,4 % vyhodnoceno jako společnosti, které mají důvěryhodné plány transformace.

Politické iniciativy a vládní nařízení v Evropě však stanovily cíle, kterými se mají společnosti řídit. Na konferenci COP27 byla představena pracovní skupina pro přechodné plány a pokyny Net Zero, které mají společnostem a vládám pomoci při vytváření plánů transformace.

Očekává se také, že zákon Evropské unie Green Deal Net Zero Industry Act (NZIA) změní pravidla hry pro společnosti v EU přecházející na čisté nulové emise. Tento právní předpis urychluje vývoj čistě nulových technologií, jako je energie z obnovitelných zdrojů, a pomáhá tak posílit přechod EU ke klimatické neutralitě.

Společnosti, které investují do těchto typů technologií, mohou být schopny zlepšit míru růstu tím, že budoucí tržby přenesou do současnosti (v aktuálním čtvrtletí uznají tržby, které by se uskutečnily v budoucích čtvrtletích). V rámci naší celoevropské strategie Small Cap Equity vlastníme petrochemickou společnost Technip Energies. Tato energetická společnost nabízí inovativní bezemisní energetické řešení v oblasti zeleného vodíku a větrné energie na moři, které pomáhají růst, diverzifikovat a prodlužovat objem zakázek.

NZIA rovněž požaduje, aby se alespoň 40 % zařízení pro čistou energii vyrábělo v Evropě. To urychlí poptávku po výrobcích a dodavatelích se sídlem v Evropě, jako je například výrobce solárních článků Meyer Burger. Další kapitálové a provozní výdaje a také daňovou podporu pro financování růstových plánů pomůže urychlit 375 miliard eur v podobě grantů, daňových úlev, přímých investic a půjček od NZIA.

Přechod na globální ekonomiku s nulovou čistou spotřebou však stále čelí značným výzvám. Stále zůstávají otázky, jak správně definovat "transformaci", posoudit související pokrok a vyvážit krátkodobější finanční důsledky.

V oblasti adaptace na změnu klimatu i v oblasti transformace je stále co dělat, abychom se vypořádali s klimatickými riziky a zajistili si budoucnost. Pro pozitivní změny by mohly přispět i další investice velkých dlouhodobých investorů, jako jsou penzijní systémy a pojišťovny. Mají-li podniky a vlády splnit své cíle, budou zoufale zapotřebí značné dodatečné finanční prostředky.

V České republice je možné investovat se společností Invesco do několika různých fondů, které jsou zodpovědné vůči životnímu prostředí, jsou to například Invesco Global Clean Energy UCITS ETF nebo Invesco MSCI USA ESG Climate Paris Aligned UCITS ETF.

Klíčová slova: Cap | Vývoj | Klimatická opatření | EUR | Chudí | Investice | Finanční nástroj | ESG | COP27 | Větrné energie | USD | Změna klimatu | Plány | Energetická společnost | Investovat | Vyšší náklady | Fond | Ekonomiky | CO2 | Globální ekonomiky | Zpráva | Investiční | Invesco | Zprávy | Budoucnost | Nástroj | TIM | Pojišťovny | Objem | Údaje | Klima | Snížit emise | Studie | Obnovitelné zdroje energie | Přijetí | Egypt | Obnovitelné zdroje | Trh | Správci aktiv | | UCITS ETF | Centrum | Společnosti | Rozvojové ekonomiky | Zemědělství | Ženy | Green Deal | MSCI USA ESG Climate Paris Aligned UCITS ETF | Adaptace | Finanční prostředky | Prime | Rizika | Zisky | Emise | Financování | Změny klimatu | ROCE | Diverzifikovat | USA | Hospodářství | První dluhopisy | EU | Pěstování plodin | MMF | Nařízení | Průmysl | Úsilí | ETF | Varování | Invesco MSCI USA ESG Climate Paris Aligned UCITS ETF | Řetězce | Pravidla hry | Bezpečnost | Cíle | Emise dluhopisů | Živobytí | Hry | Prostor pro růst | Iniciativa | Vlády | Rozvoj | MSCI | Invesco Global Clean Energy UCITS ETF | Případová studie | Společnost | ACT | Organizace | Invesco Ltd. | Růst | Objem zakázek | Příjmy | Investování | Global Clean Energy UCITS ETF | Podniky | Unie | Energie | MSCI USA | Zdroje energie | Zelené dluhopisy | Veřejný sektor | Vice | Equity | Dluhopisy | UCITS | Opatření | Rozvoj měst | Nedostatek financí | Řešení problémů | Rozvojové země | Seychely | Banka | Tržby | Emitenti | Výnosy | Výdaje |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Investoři zůstávají optimističtí
    Na evropských trzích nadále vládne optimismus. Nicméně pokles akcií společnosti Credit Suisse Group AG, která se potýká s problémy, zasáhl náladu investorů. Harris Associates údajně prodal celý svůj podíl ve společnosti po téměř dvou desetiletích vlastnictví. Obchodování v pre-marketu je klidné, i když akcie Tesly a Apple Inc. vzrostly. Apple se připravuje na uvedení své další řady notebooků a stolních počítačů, zatímco výrobce elektrických vozidel letos podruhé snížil ceny aut.
  • Investoři zůstávají v očekávaní.
    Včera během dne zprávy a nálady v obchodní sféře značně se zlepšili, což dovolilo indexům vrátit se do zelené zóny. Am...
  • Investoři zůstávají v očekávaní.
    Včera během dne zprávy a nálady v obchodní sféře značně se zlepšili, což dovolilo indexům vrátit se do zelené zóny. Am...
  • Investování a obchodování výhodnější než kdykoli předtím: Saxo Bank výrazně snižuje a ruší některé poplatky. Umožňuje investorům dosáhnout ještě vyšších výnosů
    Saxo Bank, lídr v oblasti online obchodování a investování, oznámila výrazné snížení poplatků pro investory. To se týká i českého trhu. Změna umožní i běžným investorům získat při obchodování s akciemi stejné podmínky jako dosud měli pouze investoři a obchodníci na úrovni VIP. Změny se dotkly především obchodování s akciemi, ale s prázdnou neodejdou ani investoři do ETF, ETP, kótovaných opcí nebo futures.
  • Investování a správu financí čeká díky technologiím radikální proměna
    Díky novým technologiím může dnes více individuálních investorů a firem hledat alternativní řešení pro to, jak spravov...
  • Investování během inflace: rozpětí a bezpečí
    Již delší dobu je o úspory malý nebo žádný zájem. Kromě toho se v současné době potýkáme s výraznou inflací, takže hodnota vašich peněz relativně klesá. Přemýšleli jste někdy o kryptoměnách? Kurz bitcoinu může být velmi volatilní, ale stále je mnohonásobně vyšší než před několika lety. Stále více seriózních investorů považuje kryptoměny za součást zdravé a rozložené správy majetku.
  • Investování do blockcchainu, to nejsou jen kryptoměny
    Lidé si obecně spojují "blockchain" s "crypto", a to z dobrého důvodu. Kryptoměny, které se objevily jako první varianta využití, upoutaly pozornost a zájem lidí. Toto aktivum a základní technologie blockchainu jsou v myslích mnoha lidí synonymem. Při pohledu na krypto jen jako na další třídu aktiv však hrozí, že vám unikne širší pohled - základní infrastruktura digitálního trhu umožňující novou inovativní automatizaci, která nahrazuje tradiční zprostředkovatelské funkce kódem.
  • Investování do ETF bez poplatků
    S neustále se měnícími podmínkami na trzích se pro investory stává stále důležitějším vytvoření dobře diverzifikovaného portfolia. Není samozřejmě nutné zmiňovat, jak důležité je hledání různých způsobů pro co největší minimalizaci investičního rizika.
  • Investovanie do dolára spomalilo, zelená bankovka zaznamenala najhorší kvartál za sedem rokov
    Americký dolár zaznamenal svoj najhorší kvartál za posledných sedem rokov po tom, čo séria jastrabích vyhlásení z Európy a Kanady poslala nahor tieto meny (euro, libra a kanadský dolár) a dolár strácal.
  • Investování je jako jízda na kole. Začátky jsou těžké, ale když už to umíte, pocit z jízdy je nepopsatelný
    Hovoří ředitel Saxo Bank pro Maďarsko, Českou a Slovenskou republiku Pavel Drahotský. Ve funkci nedávno vystřídal svého předchůdce Karola Piovarcsyho. Před příchodem do Saxo Bank působil dva roky ve vlastní family office, kterou založil, a předtím téměř osm let v Citibank, kterou opouštěl jako opouštěl jako viceprezident a ředitel divize investičních produktů.
  • Investování na burze v roce 2021: Velký návod, jak začít investovat!
    Investování na burze je jistě lákavou formou, jak zhodnotit své peníze. Každý z nás někdy slyšel o pohádkovém bohatství, ke kterému si někteří investoři přišli investováním do akcií a cenných papírů. Dobrá zpráva je, že investování na burze je dnes díky internetu dostupné téměř pro každého. Neměli bychom ale zapomínat na to, že obchodování na burze je rizikové.
  • Investování pro začátečníky
    V důsledku nízkých úrokových sazeb, zvolení nového prezidenta USA, voleb v Evropě a napětí v zahraničí, již několik týdnů přebírá zpravodajství kontrolu nad pohyby na trzích po celém světě. "Každá politická akce vyvolá reakci na trzích."
  • INVESTOVÁNÍ S NEJLEVNĚJŠÍM ČESKÝM BROKEREM
    Pokud investujete do akcií, je Vám jasné, že vyhnout se transakčním poplatkům brokera je nemožné. Poplatky za vypořádání obchodu, za správu účtu, roční sazby, nebo poplatek za úschovu, všechny zmíněné poplatky účtované brokerem mají značný vliv na Vaše investice. Neúměrně tyto poplatky ovlivňují menší investory a ty se strategií dlouhodobého držení pozic v portfoliu.
  • Investování v Česku – svět nevyužitých příležitostí
    Již několik desítek let žijeme v prostředí finanční svobody. Trh nabízí celou řadu nástrojů, jak zhodnotit peníze a různé způsoby investic poskytují nejen výdělek, ale také velmi vhodný prostředek, jak se zabezpečit na stáří. Využívají ale Češi dostatečně všech možností? A zajišťují se na nejisté časy a důchod dostatečně?
  • Investování v mladém věku
    Složený úrok je jednou z fundamentálních finančních koncepcí a má zvláštní význam zejména v oblasti investic. V tomto článku budeme demonstrovat, jak je možné maximalizovat složený úrok v rámci investic ve váš prospěch jednoduchým snížením nákladů na obchodní aktivity.
  • Investování v příštích 10 letech
    Pro investory, kteří hledají výnosy, neexistuje ve světě nekonečného kvantitativního uvolňování a dezinflace jiná alternativa než akcie.
  • Investovat jako celebrita? I drobný investor může vsadit na oblasti, ke kterým má osobní vztah
    Někdo má rád fotbal, jiný rychlá auta, někdo našel zalíbení třeba v hamburgerech. Mohlo by se zdát, že osobní preference ve spotřebě, koníčky nebo emoční vztah k různým věcem nemá vůbec vliv na to, kam lidé investují. Jenže v řadě případů tomu je jinak. Do oblastí, ke které mají lidé osobní vztah, investují také celebrity a ukazuje se, že občas mají i celkem slušný instinkt. Podívejme se, kterým známým osobnostem se v investování daří nejvíce.
  • Investovat může být i zábavné
    Češi už dávno nejsou v investování úplní začátečníci a například v nákupech cenných papírů, nemovitostí nebo ve vkladech do akciových fondů se mnozí z nás velmi dobře vyznají. V současném světě se nabízí řada zajímavých a netradičních příležitostí, kam uložit své peníze.
  • Investown překonal milník 4 miliard korun a plánuje expanzi
    Český Investown hlásí výrazný růst a dominantní pozici na trhu. Za tři roky investoři přes platformu proinvestovali více než 4 miliardy korun. Na výnosech jim bylo vyplaceno přes čtvrt miliardy.
  • Investown zvyšuje úrokové sazby o 1 % a přichází s přísnějším přístupem k problémovým projektům
    Investown, přední platforma pro skupinové investování do nemovitostí, přichází s významnými změnami ve prospěch investorů. Společnost oznámila plošné navýšení sazby u nových projektů o 1 %, což přináší vyšší návratnost investic. Současně zavádí pravidlo maximálně 90 dnů pro partnery (majitele projektů) na splnění svých závazků, čímž zajišťuje vyšší kvalitu projektů a bezpečnost pro investory.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new