Středa 16. října 2024 19:13
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
eightcap krypto
reklama
Dukascopy new

Útok na polovodiče: Nvidia a ASML táhnou trh, Walgreens se ujímá vedení

16.10.2024 10:09  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

analytics670f728ad99d1.jpg

Wall Street uzavírá v červených číslech: Nasdaq stojí v čele ztrát

Hlavní indexy amerického akciového trhu v úterý zakončily den poklesem. Největším poraženým byl technologický index Nasdaq, který ztratil 1 % kvůli poklesu akcií výrobců čipů. Mezitím klesl i energetický sektor, tentokrát o 3 %, v souvislosti s nižšími cenami ropy.

Smíšené zprávy, akcie UnitedHealth klesají

Čtvrtletní zprávy o hospodaření byly smíšené, což vyvolalo smíšené reakce investorů. Zatímco některé společnosti zveřejnily pozitivní výsledky, akcie UnitedHealth se propadly o 8 % poté, co se výhled na rok 2025 ukázal být pod očekáváním Wall Street.

Nvidia pod tlakem: Trh s čipy v červené zóně

Nasdaq byl pod silným tlakem, zejména kvůli prudkému poklesu akcií společnosti Nvidia, největšího výrobce čipů pro umělou inteligenci. Akcie společnosti se propadly o 4,7 % poté, co den předtím dosáhly rekordní hodnoty. Za poklesem stály spekulace, že by Bidenova administrativa mohla zavést nová omezení na vývoz amerických čipů pro umělou inteligenci.

Pesimismus na trhu s čipy: Akcie ASML se propadají

Také výrobci čipů zaznamenali prudký výprodej po neuspokojivých údajích výrobce hardwaru ASML Holdings. Společnost vydala neuspokojivý výhled tržeb na rok 2025, což způsobilo pokles jejích akcií o 16 %. To se následně podepsalo na indexu Philadelphia Semiconductor Index, který během jednoho dne ztratil 5,3 %, což je jeho největší pokles od září.

Smíšené výsledky a zvýšená regulatorní rizika se podepsaly na náladě investorů, což se odrazilo na hlavních indexech Wall Street.

Energetický sektor se propadár: Rekordní pokles od října

Index energetického sektoru (.SPNY) zaznamenal největší jednodenní pokles, když se propadl o 3 %, a zaznamenal tak největší pokles od začátku října 2023. Klíčovým faktorem byla zpráva, že Izrael nemá v plánu zaútočit na íránská ropná zařízení, což zmírnilo obavy z možného přerušení dodávek a v důsledku toho došlo ke snížení cen komodit.

Nové rekordy na pozadí celkového poklesu

Je zajímavé, že právě minulou seanci uzavřely indexy Dow a S&P 500 na rekordních hodnotách. Tak výrazný nárůst však zastínily následné výprodeje, které postihly především technologický sektor.

Technologický sektor stále klesá

Po energetickém sektoru utrpěl výrazné ztráty také technologický index S&P 500 (.SPLRCT), který se propadl o 1,8 %. Technologičtí giganti jsou pod tlakem v souvislosti s rostoucími obavami z regulace a poptávky po produktech, zejména v kontextu průmyslu polovodičů.

Růst defenzivních aktiv

Na tomto pozadí vykazoval sebevědomý růst defenzivní sektor. Do čela se postavily nemovitosti (.SPLRCR), které si připsaly 1,2 %. Následovaly akcie společností vyrábějících základní zboží (.SPLRCS), které vzrostly o 0,6 %, a veřejných služeb (.SPLRCU) s nárůstem o 0,5 %. Tyto sektory jsou tradičně považovány za bezpečné útočiště pro investory v období tržních turbulencí.

Finanční sektor: Vítězové a poražení

Finanční sektor zaznamenal smíšené výsledky. Bank of America posílila o 0,5 % poté, co vykázala lepší než očekávaný růst zisku za třetí čtvrtletí. Společnost Charles Schwab rovněž vzrostla o 6 % a překonala odhady analytiků. Citigroup však klesla o 5 % poté, co banka vykázala nižší čistý zisk a nižší než očekávané čisté úrokové výnosy. Investiční divize Citigroup mezitím zaznamenala podporu příjmů z úpisu dluhopisů.

Apple se vymyká trendu

Zatímco většina technologických akcií klesala, Apple byl výjimkou. Společnost Apple zakončila den růstem o 1,1 %, čímž nadále těší investory poté, co nedávno dosáhla rekordního maxima. Zisky ukazují, že i v prostředí nejistoty zůstává technologický gigant pro investory atraktivním aktivem.

Celkově byla obchodní seance smíšená, prudké výkyvy u čipů a ropy byly kompenzovány zisky bezpečných přístavů a stabilitou jednotlivých společností, jako je Apple a Bank of America.

Walgreens skokově roste na pozadí navýšení uzavíraných obchodů

Akcie společnosti Walgreens Boots Alliance (WBA.O) vyskočily o neuvěřitelných 15,8 % poté, co společnost překonala nižší odhady Wall Street ohledně upraveného zisku za čtvrté čtvrtletí. Walgreens navíc oznámila, že v rámci strategie snižování nákladů uzavře 1 200 obchodů, což investoři uvítali.

Zaostřeno na nadcházející ekonomické údaje

Investoři netrpělivě čekají na nové údaje o hospodářských výsledcích a také na klíčové ekonomické ukazatele, jako jsou maloobchodní tržby a průmyslová výroba, které by mohly mít zásadní vliv na náladu na trhu.

Z pohledu Fedu: Inflace je i nadále pod kontrolou

V úterý odpoledne prezidentka Federálního rezervního systému v San Francisku Mary Daly zdůraznila, že navzdory zářijovému snížení úrokových sazeb tvůrci politiky nadále pracují na dalším snižování inflace. Tento komentář vyslal na trh silný signál, že Fed se nadále zaměřuje na kontrolu rostoucích cen.


Obchodníci očekávají další snížení sazeb

Podle CME FedWatch obchodníci počítají s tím, že Fed v listopadu sníží úrokové sazby o 25 bazických bodů, s 98% pravděpodobností. Toto očekávání je již na trhu započítáno a nadále podporuje aktivitu investorů v naději na uvolnění úvěrových podmínek.

Bilance akciového trhu: Medvědi se právě vyšvihli nahoru

Na newyorské burze převažují klesající akcie nad rostoucími těsně v poměru 1,01:1. Přesto bylo zaznamenáno 514 nových maxim a pouze 41 nových minim, což naznačuje, že celkový pozitivní trend pokračuje.

Nasdaq: Mírná převaha klesajících akcií

Také na Nasdaqu byl zaznamenán tlak na akcie, i když rozdíl mezi klesajícími a rostoucími byl malý, 1,05:1. V průběhu dne 2 109 akcií posílilo, zatímco 2 214 oslabilo. Přesto index Nasdaq Composite zaznamenal 173 nových maxim, což je pro investory povzbudivé znamení.

S&P 500 a Nasdaq: Růst ve volatilním prostředí

Index S&P 500 zaznamenal za posledních 52 týdnů 112 nových maxim, přičemž nezaznamenal žádné nové minimum. Také index Nasdaq Composite vykázal solidní výsledky: 173 nových maxim a 82 nových minim. Tato čísla ukazují, že navzdory lokálním výkyvům investoři i nadále nacházejí příležitosti k růstu, a to i tváří v tvář nejistotě na trhu.

Současný vývoj tak vypovídá o kombinaci opatrného optimismu s pokračující pozorností věnovanou makroekonomickým údajům a politice Fedu.

Aktivita na americké burze roste

Včera na amerických burzách změnilo majitele 12,85 mld. akcií, čímž byl překročen průměrný objem za posledních 20 dní, který činil 12,18 mld. akcií. Zvýšená aktivita na trhu odráží rostoucí zájem investorů navzdory volatilitě.

Finanční giganti potěšili investory

Finanční sektor nadále vykazuje solidní výsledky. Největší banky Goldman Sachs, Citigroup a Bank of America překonaly očekávané výsledky, což vyvolalo pozitivní náladu mezi investory. Údaje potvrdily, že největší banky se úspěšně vyrovnávají s výzvami obtížného ekonomického prostředí.

Zklamání v sektoru zdravotnictví

Ne všechny výsledky však trh potěšily. Společnosti z oblasti zdravotní péče UnitedHealth a Johnson & Johnson zveřejnily zprávy, které nesplnily očekávání analytiků. Zklamání z finančních výsledků vyvolalo v sektoru vlnu výprodejů, která odráží obavy investorů z budoucnosti v prostředí rostoucí konkurence a nákladů.


ASML a problémy v sektoru polovodičů

Nizozemský výrobce čipů ASML šokoval trh nízkou úrovní objednávek a pesimistickým výhledem tržeb na třetí čtvrtletí. Tato zpráva byla velkou ranou pro celý sektor polovodičů a poslala akcie mnoha společností na nižší úroveň. Filadelfský polovodičový index (.SOX) se kvůli neuspokojivému výhledu propadl.


Budoucnost trhu závisí na technologickém sektoru

Podle Roba Hawortha, senior investičního stratéga společnosti U.S. Bank Wealth Management v Seattlu, je americký akciový trh i nadále silně závislý na technologickém sektoru. Poznamenal, že výkonnost technologických akcií může být klíčovým ukazatelem budoucího směřování celého trhu. Jak však Haworth zdůraznil, celková situace není tak pesimistická, jak se může na první pohled zdát.

Energetické společnosti klesají v souvislosti s poklesem cen ropy

Energetický sektor indexu S&P 500 patřil k těm nejzranitelnějším a zaznamenal nejprudší procentuální pokles ze všech hlavních sektorů indexu. Akcie společností klesly o 3,04 % v důsledku poklesu světových cen ropy, což vyvolává obavy o dlouhodobou stabilitu tohoto sektoru.

Celkově lze říci, že i přes smíšené výsledky napříč sektory zůstává aktivita na trhu silná a investoři netrpělivě vyhlížejí další ekonomické údaje a výsledky společností, aby mohli upravit své strategie.

Americké indexy jsou opět v červených číslech

Včerejší obchodování na Wall Street skončilo výraznými ztrátami. Index Dow Jones Industrial Average klesl o 324,60 b., což představuje 0,75 %, a uzavřel den na hodnotě 42 740,62 b. Širší index S&P 500 rovněž klesl o 44,54 b., tj. o 0,76 %, na 5 815,31 b. Technologický index Nasdaq Composite ztratil 1,01 % a klesl o 187,10 b. na 18 315,59 b.

Evropské akcie pod tlakem kvůli slabému výhledu

Evropské akciové trhy měly také těžký den a zaznamenaly nejprudší pokles za poslední dva týdny. Důvodem bylo zklamání investorů z výhledu tržeb společnosti ASML, které vyvolalo vlnu výprodejů v technologickém sektoru. Tento tlak byl hlavní příčinou poklesu evropských indexů.

Zaostřeno na rozhodnutí ECB o úrokových sazbách

Na pozadí těchto událostí se investoři v Evropě soustředí zejména na čtvrteční rozhodnutí Evropské centrální banky o úrokových sazbách. Tento krok by mohl být klíčový pro další pohyby na trzích a poskytnout investorům nové vodítko v nejistém prostředí.

Globální trhy nadále klesají

Celosvětový akciový index MSCI klesl o 6,20 b., tj. o 0,72 %, a skončil na úrovni 850,98 b. Evropský index STOXX 600 se rovněž propadl o 0,8 %, zatímco index FTSEurofirst 300 klesl o 0,92 % a ztratil 19,22 b. Tyto údaje potvrzují celosvětový klesající trend v prostředí slabých ekonomických údajů a nejistoty na světových trzích.

Rozvíjející se trhy trápí volatilita

Výjimkou nebyly ani akcie rozvíjejících se trhů, jejichž index MSCI Emerging Markets klesl o 11,40 b. neboli 0,98 % a skončil na 1148,66 b. Tyto trhy zůstávají pod tlakem, což odráží obecnou nestabilitu světové ekonomiky.

Ceny ropy klesají v prostředí zmírňujících se rizik

Na komoditních trzích klesly ceny ropy na dvoutýdenní minimum a pokračovaly tak v negativní dynamice, která začala v pondělí. Hlavním faktorem poklesu byl ústup obav z přerušení dodávek v důsledku konfliktu na Blízkém východě. Zprávy, že Izrael neudeří na íránskou ropnou infrastrukturu, zmírnily napětí na trhu a přispěly k poklesu cen energií.

Trhy po celém světě tak nadále pociťují tlak jak v důsledku lokálních zpráv, tak v souvislosti s globální ekonomickou nejistotou, která nutí investory vyhledávat bezpečná aktiva a revidovat své strategie.

OPEC a IEA snížily prognózy globální poptávky po ropě

OPEC a Mezinárodní agentura pro energii (IEA) revidovaly své prognózy globální poptávky po ropě směrem dolů. Hlavním důvodem byla slabost čínské ekonomiky, která vedla ke zhoršení očekávání spotřeby energie. To vyvolalo další tlak na ceny ropy.

Ceny ropy klesají: Pozitivní signál pro ekonomiku

Pokles cen ropy, který pozorujeme, působí dezinflačně a je pozitivním faktorem pro světovou ekonomiku, uvedl Tim Ghriskey, hlavní stratég pro správu portfolia ve společnosti Ingalls & Snyder v New Yorku. Dodal, že současný pokles cen může souviset se spekulacemi, že klíčová ropná zařízení na Blízkém východě budou chráněna před útoky, což sníží rizika pro dodávky.

Podle experta však pokles cen signalizuje také pokles globální poptávky po energiích, který odráží celkovou slabost ekonomické aktivity.

Prudký pokles cen ropy

Cena americké ropy WTI klesla o 4,40 % a dosáhla 70,58 USD za barel. Cena ropy Brent klesla o 4,14 % a dosáhla 74,25 USD za barel. Jedná se o pokračování negativní dynamiky, která začala na pozadí klesající poptávky a oslabujících geopolitických rizik v regionu Blízkého východu.

Výnosy amerických státních dluhopisů smíšené

Na pozadí slabých údajů o průmyslové výrobě zveřejněných Federálním rezervním systémem v New Yorku se výnosy amerických státních dluhopisů mírně snížily poté, co dosáhly 2,5měsíčního maxima. Desetiletý výnos klesl o 3,7 bazických bodů na 4,036 %, zatímco třicetiletý výnos klesl o 5,8 bazických bodů na 4,3237 %.


Sazby krátkodobých dluhopisů zůstávají na zvýšené úrovni

Dvouletý výnos, ukazatel očekávaných úrokových sazeb, mírně vzrostl o 1,1 bazického bodu na 3,952 %. To odráží náladu na trhu, podle níž účastníci nadále zvažují možnost dalšího zpřísnění sazeb Fedu v blízké budoucnosti.

Dolar oslabuje v souvislosti s očekáváním snížení sazeb

Americký dolar vůči koši světových měn mírně oslabil, což souvisí s očekáváním obchodníků, že Federální rezervní systém může v nadcházejících měsících uvolnit svou měnovou politiku. Navzdory tomu zůstává dolar celkově stabilní, což v období globální ekonomické nejistoty nadále přitahuje investory.

V prostředí klesajících cen ropy a smíšené dynamiky dluhopisů tak trh nadále vyčkává na další kroky Fedu, což ovlivňuje chování investorů a dynamiku měn.


Dolar posiluje v prostředí oslabujícího eura a jenu

Dolarový index, který měří kurz dolaru vůči koši měn včetně eura a japonského jenu, vykázal mírný nárůst o 0,06 % a dosáhl hodnoty 103,24 b. Euro zároveň oslabilo o 0,2 % a kleslo na 1,0887 USD, což odráželo pokračující volatilitu na měnových trzích. Dolar vůči japonskému jenu také oslabil, když klesl o 0,37 % na 149,2 jenu za dolar.

Zlato posiluje, protože výnosy dluhopisů klesají

Zlato, které je tradičně považováno za bezpečný přístav v dobách tržních turbulencí, pokračovalo v růstu. Klesající výnosy amerických státních dluhopisů pomohly zvýšit atraktivitu drahého kovu. Spotové zlato vzrostlo o 0,4 % na 2 661,80 USD za unci.


Nvidia klesá, technologický gigant je pod tlakem

Společnost Nvidia, lídr v oblasti čipů s umělou inteligencí, zaznamenala jeden z největších poklesů vůbec. Poté, co krátce předstihla Apple v tržní kapitalizaci, její akcie klesly o 4,5 %, čímž vymazaly tržní hodnotu ve výši zhruba 158 mld. USD. Nyní se rozdíl mezi Nvidií a Applem, jehož tržní kapitalizace činí 3,56 bil. USD, opět zvětšil.

Technologičtí giganti pod tlakem, protože trh s čipy klesá

Pokles společnosti Nvidia s sebou stáhl i další společnosti zabývající se výrobou polovodičů. Společnosti AMD, Intel, Arm, Broadcom a Micron se do konce úterního obchodování propadly o 3,2 až 5 %. Pokles velmi ochromil filadelfský index polovodičů, který se propadl o téměř 5 %, což vytvořilo další tlak na Nasdaq.


Asijští výrobci čipů také ztrácejí půdu pod nohama

Negativní trendy na trhu s čipy se projevily i u asijských výrobců čipů. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co ztratil 1,9 %, zatímco jihokorejští giganti Samsung Electronics a SK Hynix klesli o 2,1 %, resp. 2,5 %. Stalo se tak v důsledku globálního tlaku na sektor polovodičů, který se zvýšil v důsledku obecných obav o poptávku a slabých prognóz společnosti ASML. Současný stav globálního trhu je tak nadále ovlivňován faktory souvisejícími s technologickým sektorem a měnami, což nutí investory přehodnocovat své strategie a vyhodnocovat nová rizika.

Samsungpředpovídá pokles zisku: Trh s čipy s umělou inteligencí je pod tlakem

Společnost Samsung Electronics tento měsíc varovala investory, že její zisk za třetí čtvrtletí bude pravděpodobně zaostávat za očekáváním trhu. Hlavním důvodem je, že se společnosti nedaří využít rostoucí poptávku po čipech umělé inteligence (AI). Tento varovný signál upozorňuje na to, že ne všichni účastníci trhu jsou schopni z revoluce v oblasti umělé inteligence těžit stejnou měrou.

TSMC na vlně úspěchu díky AI

Zatímco Samsung se potýká s nízkými zisky, jeho konkurent Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) vykazuje opačné výsledky. Očekává se, že TSMC, hlavní dodavatel čipů pro společnost Nvidia, vykáže za třetí čtvrtletí 40% nárůst zisku. Úspěch společnosti TSMC podtrhuje její vedoucí úlohu v oblasti výroby čipů pro pokročilé technologie a řešení umělé inteligence.

USA připravují nová omezení vývozu čipů s umělou inteligencí

Situaci na trhu s čipy komplikují nová geopolitická rizika. Podle agentury Bloomberg News zvažují američtí představitelé zavedení nových omezení vývozních licencí pro čipy umělé inteligence. Tato opatření mohou být zaměřena na státy Perského zálivu a jsou diktována obavami o národní bezpečnost. Washington se obává, že by se Blízký východ mohl stát tranzitním koridorem pro Čínu, která se i přes současné zákazy snaží získat přístup k vyspělým americkým technologiím.

USA se snaží udržet si vedoucí postavení v oblasti umělé inteligence

Danny Hewson, vedoucí finanční analýzy ve společnosti AJ Bell, komentoval kroky USA s tím, že pro Washington je důležité udržet si vedoucí postavení v oblasti technologií umělé inteligence. "Očekává se, že revoluce v oblasti umělé inteligence bude hlavním motorem růstu produktivity a technologického pokroku, a není proto překvapivé, že jsou USA připraveny přijmout rozhodná opatření na ochranu svého dominantního postavení," poznamenal odborník.

Zaostřeno na odvětví výroby čipů

Vzhledem k tomu, že globální závod o technologickou převahu pokračuje, zůstává budoucnost trhu s čipy otázkou. Společnosti Samsung i TSMC představují dva odlišné přístupy k překonávání výzev spojených s výrobou čipů s umělou inteligencí. A politická rozhodnutí by mohla v příštích měsících výrazně ovlivnit dynamiku odvětví.

Klíčová slova: Akciový index | Inflace | Nasdaq | Dow Jones | USA | OPEC | Bezpečný přístav | Apple | Evropské akcie | Ceny ropy | Spekulace | Rizika | Průmyslová výroba | Akciové trhy | Maloobchodní tržby | Sazby | Akcie | Akciový trh | Aktiva | Americký dolar | Bloomberg | CME | Centrální banky | Dolarový index | Dow Jones Industrial | ECB | Emerging markets | Euro | Fed | Kurz | S&P 500 | Trend | Tržní kapitalizace | Ukazatel | Volatilita | Výkonnost | Výnos | Wall Street | Zlato | Úrokové sazby | Banky | USD | Obchodování | FTSEurofirst | Goldman Sachs | Index MSCI | Citigroup | Cena ropy | Bank of America | Indexy | Investoři | Finanční sektor | Výnosy dluhopisů | Zisk | Kurz dolaru | Výsledky | IEA | Stoxx 600 | Regulace | Nasdaq Composite | Obchodní seance | Rozvíjející se trhy | Obchodníci | Index | Analýzy | Banka | Brent | Cena | Cena ropy brent | Dolar | Eura | Index Dow Jones | Index Nasdaq | Index S&P 500 | Investiční | Kurz dolarů | Management | Markets | Nemovitosti | Portfolia | Pro investory | Ropy | Stoxx | Trh | Výprodej | WTI | Zpráva | Zprávy | Zisky | Tržby | Světové ekonomiky | Federální rezervní systém | Burze | U.S. Bank Wealth Management | Charles Schwab | MSCI | FTSEurofirst 300 | Finanční analýzy | Úspěch | Globální trhy | Energie | Index FTSEurofirst 300 | Širší index S&P 500 | Hlavní indexy | S&P | Ztráty | Bezpečné útočiště | Americké indexy | Největší banky | Investiční divize | Kapitalizace | Výhled | Index energetického sektoru | U.S. Bank | Snížení úrokových sazeb | Mezinárodní agentura pro energii (IEA) | Výnosy | Očekávání analytiků | Ekonomické údaje | Očekávání | CME FedWatch | Zklamání investorů | Americký akciový trh | Geopolitická rizika | Evropské akciové trhy | Schwab | Akcie společnosti | Index Stoxx 600 | Pokles cen ropy | Aktivita na trhu | Růst zisků | Tlak na akcie | Pohyby na trzích | Odhady analytiků | Společnost Apple | Zájem investorů | Obavy investorů | MSCI Emerging Markets | Snížení sazeb | Wealth Management | Pokles cen | Výnosy amerických státních dluhopisů | Očekávaný růst | Čistý zisk | Objem | Včerejší obchodování | Technologický index Nasdaq Composite | Technologický index Nasdaq | Technologický index | Index MSCI Emerging Markets | UnitedHealth | Bilance | Index DOW | Největší pokles | Technologický sektor | Dolar vůči japonskému jenu | Problémy | Prognózy | Nejistoty | Ropná zařízení | Stratég | AJ Bell | Hospodaření | Klesající trend | Washington | Budoucnost | ASML | Ukazatele | Smíšené výsledky | Obchodování na Wall Street | Solidní výsledky | Samsung | Trhy | Reakce investorů | Nejprudší pokles | Pokles | Situace | Pesimismus | Výrazné ztráty | Rekordní hodnoty | Medvědi | Poptávky po ropě | Ekonomické aktivity | FedWatch | Vývoj | Výkyvy | Prudký pokles | Prudké výkyvy | Technologičtí giganti | Energetické společnosti | Prudký pokles cen | Manufacturing | Politická rozhodnutí | Růst | Signál | Ekonomické ukazatele | Izrael | Ekonomiky | Údaje | USD za barel | Cena americké ropy | Cena americké ropy WTI | Očekávané výsledky | Blízký východ | Vývoz | Bezpečnost | Umělé inteligence | Investoři v Evropě | Rekordní pokles | Index Nasdaq Composite | Johnson & Johnson | Ceny | Mezinárodní agentura pro energii | Nvidia | Micron | Energetický sektor | Walgreens | Intel | Výrobce čipů | Výhled na rok | Samsung Electronics | Zdravotní péče | Evropské centrální banky | Nové rekordy | AMD | Příležitosti | Konkurence | Technologie | TSMC | Taiwan Semiconductor Manufacturing | AI | WBA | Walgreens Boots Alliance | Odvětví | Divize | Čisté úrokové výnosy | Úrokové výnosy | Chování | Bloomberg News | Společnosti | Opatření | Indexy amerického akciového trhu | Evropský index | Tim Ghriskey | Zdravotnictví | Společnost | Výsledky společnosti | TIM | Bezpečná aktiva | Broadcom | | Arm | Bidenova administrativa | Ingalls & Snyder | Pozitivní výsledky | Bezpečné útočiště pro investory | Dow Jones Industrial Average | Nárůst zisků | Kroky Fedu | Pokles zisku | Philadelphia Semiconductor | SK Hynix | Index Dow Jones Industrial Average | Index Dow Jones Industrial | Pokles společnosti | Administrativa | Konkurent | Širší index | Taiwan Semiconductor | Výrobci čipů | Polovodiče | Národní bezpečnost | Výprodeje | Snižování nákladů | Sektor polovodičů | Pozitivní signál | Společnost Nvidia | Směřování | ARM | Hynix | News | Nové údaje | Snižování inflace | Snížení cen | Index polovodičů | Chování investorů | Smíšené zprávy | Portfólia | Umělé inteligence (AI) | Wealth | Oblasti umělé inteligence | Technologický gigant | Trendy na trhu | Současný stav | Snížení cen komodit | S&P 500 a Nasdaq | Základní zboží | Varovný signál | Čtvrtletní zprávy | Účastníci trhu | Narůst zisků | Pokročilé technologie | Rok 2025 |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Úterý na Wall Street ve znamení inflačních dat
    Včerejší obchodování v USA by šlo nazvat velmi nerozhodným - hlavní akciové indexy v průběhu dne hned několikrát změnily směr. Nakonec však dokázaly odvrátit výraznější propad, technologický Nasdaq pak dokonce připsal velmi slušný zisk (+0,7 %). Výraznému růstu Nasdaqu hodně pomohly akcie společnosti Tesla (+7,5 %). Dařilo se rovněž polovodičovému sektoru (AMD +3,4 %, Nvidia +5,4 %). Nedařilo se naopak sektoru spotřebního zboží (Coca-Cola -1,7 %, Pepsi -1,1 %, Kellogg -1,7 %, Beyond Meat -4 %).
  • Úterý pod vlivem PMI indexů
    Čína nezažívá nejlepší časy, po 0,2 procentním propadu v růstu HDP za první kvartál 2013, dnes v noci přišla další...
  • Útes prebíja QE vlnu
    Tento týždeň sa udiala zaujímavá vec. Boli sme zvyknutí, že po ohlásení nových monetárnych stimulov väč&s...
  • Útlum na trhu s kryptoměnami pokračuje
    Bez ohledu na první týden v září se trh s kryptoměnami stále nachází v útlumu a chybí mu náznaky, kam by se mohl ubírat.
  • Útlum průmyslu na konci roku jako brzda pro celoroční výsledek
    V závěrečném měsíci roku 2021 vykázal český průmysl další meziroční růst, konkrétně pak o 0,4 %. Po očištění o jeden pracovní den navíc se ale český průmysl nedokázal udržet v plusu a klesal o 2,1 %. To je zklamání jak vůči našemu odhadu (+3,6 %, resp. +1,7 %) tak vůči očekáváním trhu. Meziměsíčně si proti listopadu pohoršila průmyslová produkce o 2,9 % a nepotvrdily se tak některé naděje ohledně zlepšující se situace v dodavatelských řetězcích. Jasně to dokazuje situace v sektoru výroby motorových vozidel, kde meziroční pokles o 15,8 % odebral z celkového výsledku 2,8 procentního bodu a po nadějném listopadu přišel další meziměsíční pokles (-4,4 %).
  • Útlum těžby uhlí v ČR bude mít neblahé následky
    Ekologové se útlumu těžby uhlí nemohou dočkat. Svazy ale naopak varují před neblahým dopadem. Člen a ředitel ekologické organizace Hnutí Duha Jiří Koželouh, ke kterému se přidává Zelený Kruh a Greenpeace zveřejnil, že chtějí slyšet od nově ustavené uhelné komise během roku konkrétní datum konce uhelných zdrojů v ČR.
  • Útlum výrobní aktivity se dále snižuje
    Český index nákupních manažerů v srpnu vystoupal na úroveň 49,1 bodu z předchozích 47,0 bodů. To bylo prakticky v souladu s naším očekáváním a jen lehce pod průměrným očekáváním trhu. Zlepšení indexu pomohl nejvýraznější nárůst objemů výroby od října 2018. Do firem se navrací výroba, ale poptávka zůstává slabá a nové zakázky dál klesaly, i když tentokrát údajně pouze mírným tempem.
  • Útlum výrobního sektoru se snižuje
    Index nákupních manažerů českých výrobců vzrostl v květnu na 39,6 bodu z předchozího dna na 35,1 bodu. Trh včetně nás čekal v průměru zlepšení na 38,5 bodu. Rozdíly v očekávání byly s ohledem na existující nejistotu minimální. Úroveň indexu je tak tak nyní téměř shodná s průměrem zemí eurozóny.
  • Útok Hamásu na Izrael může výrazně zvýšit cenu pohonných hmot v Česku. Hraje do karet Rusku, které by tak mělo více peněz na válku na Ukrajině
    Bezpříkladný útok Hamásu na Izrael může výrazně zvýšit cenu pohonných hmot i v ČR. Zejména v tom případě, že Izrael identifikuje Írán jako faktického strůjce útoku. V takovém případě by Izrael mohl iniciovat útok právě na Írán, s podporou USA. Americký ministr zahraničí Blinken již déle nevylučuje vojenský útok na Írán, jenž má Teheránu zabránit ve vývoji jaderné zbraně. Nyní by se tedy nabízela možnost…
  • Útok na největší ropný areál světa může zdražit pohonné hmoty i v ČR
    Světově největší areál zpracovávající ropu se včera ocitl plamenech. Produkce ropy v Saúdské Arábii kvůli tomu klesla na polovinu. Akciový trh království, stejně jako jiných arabských zemí, kde jsou burzy v neděli otevřeny, se dnes citelně propadají. Svět se musí připravit na citelný nárůst cen ropy, který nakonec může zdražit také benzín a naftu u českých čerpacích stanic.
  • Útok na Polsko se nekoná, akcie se však drží zpátky
    Po sérii vesměs pozitivních zpráv trhy vylekala informace o výbuších v Polsku způsobených raketami. Už podle "cílů" to vypadalo maximálně na zbloudilé střely, ovšem i ty mohly mít potenciál znovu o něco vyostřit konfrontaci Západu a Ruska. Nakonec se jako nejpravděpodobnější jeví dopad raket ukrajinské PVO namířených proti ruskému ostřelování infrastruktury, ovšem nervozita ani tak z trhů rychle nevyprchala.
  • Útoky na Saudská ropná zařízení způsobily největší výpadek v historii, export by měl být prozatím zachován
    Ceny ropy si dnes procházejí obřím růstem v reakci na víkendové útoky na Saúdská ropná zařízení. K těm se přihlásili jemenští rebelové, kteří jsou v úzké spolupráci s Íránem. Prudký cenový růst na brentu a WTI se zdá být zcela opodstatněný, když útoky zasáhly produkci v objemu 5,7 mil. barelů za den. To je přibližně polovina celkové produkce Saúdské Arábie a 5 % celkové globální produkce. Jedná se zároveň o největší výpadek v historii. Saudi Aramco přes víkend uvedla, že bude mít více informací o rozsahu škod během 48 hodin, takže na tento důležitý report stále teprve čekáme a může přijít už během dnešní seance.
  • Útoky v Belgii trhy vylekaly jen krátkodobě, GBP ale výrazně ztrácí
    Úterní obchodování se zatím nese na finančních trzích v duchu jediného tématu, kterým je bohužel teroristický útok v B...
  • Útoky v Rudém moři jako další geopolitické riziko
    Napětí v globálních dodavatelských řetězcích znovu stoupá. I když covidové lockdowny dávno povolily, útoky jemenských Hútiů na obchodní lodě v Rudém moři znovu ukázaly na zranitelnost světové ekonomiky vůči poruchám v tzv. škrtících bodech. Výsledkem současných nepokojů je zdražení námořní dopravy z Asie do Evropy na přibližně čtyřnásobek.
  • Utrácí se za jiné věci než covid, chátrají mosty, miliardy na digitalizaci nejsou vidět. Nejvyšší kontrolní úřad tepe vládu a stát, někde je však jeho kritika sporná
    Nejvyšší kontrolní úřad ve své výroční zprávě za rok 2020 nekompromisně účtuje se státem a vládou. Kritice podrobuje celou řadu oblastí státní správy, v některých aspektech je ale jeho kritika sporná.
  • Útraty lidí v obchodech se nečekaně propadly druhým největším tempem v historii, lidé šetří hlavně na sportu a oblečení. Více své útraty seškrtali už jen na začátku pandemie, kdy ovšem podstatná část obchodů zavřela – na rozdíl od nynějška
    Energetická drahota a obecně inflace si letos v říjnu vybraly nečekaně velkou daň na tržbách tuzemských obchodníků. Maloobchodní tržby se totiž meziročně propadly o 9,4 procenta. Větší propad zaznamenaly od počátku milénia pouze jednou, a to v dubnu 2020. Tehdy však podstatná část kamenných obchodů kvůli první vlně pandemie covidu musela zavřít. Přesto se tržby maloobchodu v dubnu 2020 propadly jen nepatrně více než letos v říjnu, a sice meziročně o 9,8 procenta.
  • Úvahy o dělení ČEZ dělají z jeho akcií vysoce žádané zboží. Cena letí nahoru suverénně nejvíce ze všech akcií, co se v Praze obchodují
    Akcie společnosti ČEZ představují v měsíci květnu naprostého suveréna pražské burzy. Od začátku měsíce zhodnotily o zhruba 12,7 procenta. Dramaticky více než kterýkoli jiný titul, který se v Praze obchoduje (viz tabulka Bloombergu níže).
  • Úvěrové portfolio České spořitelny dosáhlo 1 bilion korun, čisté úrokové výnosy ERSTE výrazně rostou
    Pondělní ráno patřilo výsledkům ERSTE, které překonaly odhady trhu, a to díky růstu čistých úrokových výnosů. Jak se vyvíjí portfolia jednotlivých dceřinných spolešností nebo jaký je výhled managementu se dozvíte již nyní v dnešním videu.
  • Úvěrový impuls: Varovná znamení pro americkou ekonomiku
    Americká expanze, která začala v roce 2009, když si tehdejší guvernér Fedu Ben Bernanke povšiml první naděje, je jednou z nejdelších v historii. Pokud potrvá až do července 2018 (což je vysoce pravděpodobné), bude současná expanze trvat devět let. Přesto se objevují varovná znamení naznačující, že ekonomika ztrácí svou energii. Dva ze tří klíčových motorů americké ekonomiky jsou negativní: úvěrový impuls (který představuje tok nových úvěrů vytvořených soukromým sektorem v % HDP) a ziskový impuls (vypočítaný jako čistá přidaná hodnota mínus odměny zaměstnancům).
  • Úvěrový impuls značí nižší růst. Jsou akcie imunní vůči zpomalení?
    Po dalším dobrém výkonu světových akcií ve druhém čtvrtletí, kdy nejvíce vydělaly akcie Číny a rozvíjejících se trhů, se objevilo několik náznaků možného zpomalení ve čtvrtletí třetím. To je spojeno zejména s rizikem propadu globálního úvěrového impulsu, který začal v Číně, ale šíří se i do USA. Na akciových trzích se nyní objevily první trhliny, ztrácely např. australské či brazilské akcie.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
InstaForex rijen 2024