Středa 02. října 2024 02:23
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
SAB Finance
reklama
CapXmaster

Americký NATGAS může být příští rok drahý, ale zimy v Evropě budou levnější

24.09.2024 14:08  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Říjen a listopad jsou obvykle nejvolatilnějšími měsíci pro ceny zemního plynu. V roce 2024 tomu nebude jinak. Tehdy se pozornost investorů přesouvá z letní sezóny na topnou sezónu, na kterou se celý trh připravuje prakticky celý rok. Přestože poptávka po elektřině vyráběné z plynu v posledních letech výrazně roste, právě v zimě spotřeba zemního plynu výrazně převyšuje výrobní kapacity. Proto nám výše zásob těsně před začátkem topné sezóny ukazuje, zda se můžeme cítit bezpečně, nebo zda může nastat situace podobná rokům 2021 a 2022, kdy trh s plynem zažil obrovskou volatilitu kvůli krokům Ruska v podobě omezení dodávek do Evropy a následně zahájení války na Ukrajině. Co se bude dít dál s cenami plynu v USA a v Evropě? Čemu by měli investoři věnovat pozornost? Znamená více a dražší zemní plyn v USA problém pro evropské spotřebitele, nebo dokonce naopak?

Topná sezóna je za dveřmi
Topná sezóna v Evropě a USA začíná obvykle na začátku října. Tehdy začíná být množství plynu vtláčeného do zásobníků menší než množství plynu ze zásobníků odebíraného. Úroveň zásobníků před začátkem topné sezóny a míra čerpání plynu ze zásobníků mají velký vliv na pohyb cen. Jaký je současný stav skladování zemního plynu v Evropě a USA?

Zásobníky v Evropě jsou v současné době naplněny téměř z 94 %. To je o něco méně než v letech 2019, 2020 a 2023, ale je to způsobeno také nedostatečným tlakem na doplňování zásob, protože poptávka je výrazně nižší než dříve. Zároveň je úroveň skladování nad pětiletým průměrem, který v současnosti činí 89 %. Tato nižší úroveň však souvisí s rokem 2021, kdy naplněnost zásob v tomto ročním období činila pouze 72 %. Právě v tomto roce začalo Rusko omezovat dodávky do Evropy, pravděpodobně se připravovalo na válku a snažilo se Evropu učinit ještě závislejší na dodávkách svých energetických komodit. Evropa se však s tímto problémem vypořádala poměrně dobře, výrazně snížila spotřebu a diverzifikovala dodávky, přičemž využívala především potrubní plyn z Norska a LNG z USA.

V současné době se zdá, že Evropa je před začátkem topné sezóny zajištěna, i když ceny se zdají být při pohledu na roky před rokem 2021 zvýšené. V současné době platí účastníci trhu za 1 MWh plynu na amsterdamské burze (TTF) přibližně 36 EUR. To je však téměř desetkrát méně než na vrcholu v srpnu 2022. Při pohledu na globální ceny však v Evropě již zaznamenáváme pokles cen pod ceny dodávek pro Japonsko, Koreu a Čínu.

Světové ceny zemního plynu v amerických dolarech za milion britských tepelných jednotek. Cena v Evropě v současné době nepřesahuje 12 USD/MMBTU, zatímco v USA se stále více blíží 3 USD/MMBTU. Je však třeba připomenout, že náklady spojené se zkapalňováním a přepravou plynu se pohybují kolem 8-10 USD/MMBTU. Proto v tomto případě není možná velkolepá arbitráž. Zdroj: Bloomberg Finance LP, XTB

Fundamenty o americkém zemním plynu

Ve Spojených státech je situace se skladováním poněkud odlišná. Velmi teplý podzim a zima v letech 2023-2024 vedly k tomu, že na konci topné sezóny letos na jaře byly zásobníky naplněny o 39 % více, než je pětiletý průměr. Cena plynu v USA se po většinu roku držela na dně a někteří očekávali, že úroveň 1,5 USD/MMBTU, která se na trhu vyskytuje extrémně zřídka, nebude v této sezóně nejnižší. Je však třeba připomenout, že při takové ceně byla stále menší část těžby zisková, což se setkalo s komunikací omezení kapitálových výdajů ze strany těžebních společností v USA. Pak přišlo letní období, v němž byla spotřeba plynu kvůli teplu mimořádně vysoká. Je třeba zdůraznit, že více než 40 % elektřiny v USA pochází z plynových elektráren, takže zvýšené používání klimatizací také generovalo značnou spotřebu plynu. Přestože současná úroveň zásob zůstává přibližně 5 % nad úrovní loňského roku a asi 8 % nad pětiletým průměrem, tempo obnovy zásob je nejpomalejší za poslední roky. Nelze vyloučit, že topná sezóna začne s úrovní zásob kolem pětiletého průměru, což by ospravedlnilo vyšší cenové hladiny než nyní. Klíčovou otázkou pro další vývoj cen však bude, kolik plynu se spotřebuje v pozdější části topné sezóny.

Úroveň skladování zemního plynu v USA. Tempo růstu je výrazně nižší než v předchozích letech. Pokud bude zima tuhá, mohly by být ceny zemního plynu vzhledem k problémům s těžbou mnohem vyšší než nyní. Zdroj: Bloomberg Finance LP, XTB

Výrobci v USA se začínají potýkat s problémy

Těžba zemního plynu v USA dosáhla na začátku letošního roku rekordních hodnot kolem 106 miliard kubických stop denně. Těžba však výrazně poklesla, a přestože zůstává nad pětiletým průměrem, nedostatek nových investic může znamenat, že příští rok rekordní těžbu nepřinese. To se samozřejmě může změnit, pokud se prezidentem stane Donald Trump. Ten je znám svou podporou konvenčních zdrojů energie a využívání vlastních zdrojů, takže podporu těžebního sektoru nelze vyloučit. Další růst produkce v USA však vyžaduje výrazně vyšší ceny, jako tomu bylo v letech 2021 a 2022.

Více LNG pro Evropu?

Je třeba připomenout, že Spojené státy se nedávno staly největším světovým vývozcem zkapalněného zemního plynu s podílem na trhu přesahujícím 20-21 %. USA tuto pozici ovládly a předstihly Austrálii a Katar. Je však třeba připomenout, že USA zabraly velmi velkou část evropského trhu, protože téměř všechny dodávky plynu z Ruska do Evropy byly zastaveny.

Vývoz LNG z USA letos přesahuje 12 miliard kubických stop denně a v příštích letech může být ještě mnohem vyšší. To je však stále relativně malé množství, uvážíme-li, že produkce přesahuje 100 miliard kubických stop denně a průměrná spotřeba se pohybuje kolem 80 miliard kubických stop denně. Na přelomu let 2024 a 2025 zahájí provoz nové exportní terminály Plaquemines a Corpus Christi Stage III. V příštím roce přinesou kapacitu přibližně 2 mld. m3 /d a na začátku roku 2026 další 1 mld. m3 /d exportní kapacity. To však není vše. Do roku 2028 se společně s Kanadou a Mexikem zvýší vývozní kapacity na téměř 25 miliard kubických stop denně. To je dvakrát více než nyní. To znamená více zemního plynu dostupného pro celý svět včetně Evropy. Ačkoli lze jen těžko očekávat návrat k cenám 15-20 EUR/MWh, k nimž docházelo před rokem 2021, nový exportní potenciál ze Severní Ameriky může trvale snížit ceny v Evropě pod 30 EUR/MWh. Zároveň to znamená méně plynu v samotné Severní Americe, aniž by se zvýšila těžba nebo dovoz. Teoreticky může využití plné nové exportní kapacity ze strany USA v příštím roce vést ke snížení zásob plynu o 500-700 miliard kubických stop denně na začátku topné sezóny v roce 2025 (za předpokladu, že se nezmění spotřeba, produkce a dovoz z Kanady). V příštím roce tedy mohou být zásoby před začátkem topné sezóny nejnižší za posledních 5 let. V takovém případě by ceny měly být mnohem vyšší než současné rozpětí 2-3 USD/MMBTU. Vyšší ceny v USA však nemusí znamenat vyšší ceny v Evropě. 

Podle EIA se v nadcházejících letech očekává výrazný nárůst vývozní kapacity z USA a dalších severoamerických zemí. Do roku 2028 by se vývozní kapacita mohla zdvojnásobit. Zdroj: EIA

Jak je to s cenami?

Volatilita říjnových a listopadových futures kontraktů v USA je obvykle výrazně zvýšená. Cena říjnového kontraktu se v srpnu zvýšila o 10 %. Podobná situace nastává i u kotací listopadového futures kontraktu, který od překlopení z říjnového kontraktu již posílil o více než 10 % a cena se blíží úrovni 3 USD/MMBTU. Sezónnost trhu s plynem způsobuje velké rozdíly mezi jednotlivými futures kontrakty. V současné době se listopadový kontrakt obchoduje za 2,8 USD/MMBTU, zatímco lednový (který je obvykle na křivce futures kontraktů nejvýše) se již obchoduje za 3,6 USD/MMBTU. Cena za leden 2025 již odráží pravděpodobnou nižší dostupnou nabídku v USA, neboť kontrakt se obchoduje za 4,2 USD/MMBTU.

U evropského plynu je situace zcela opačná. Možná větší dostupná nabídka v budoucnu znamená, že ceny futures kontraktů od roku 2027 ukazují na ceny pod 30 EUR/MWh, ačkoli příští rok by měly být poměrně stabilní mezi 36-38 EUR/MWh.

Lze za těchto podmínek očekávat korekci cen na trhu NATGAS? Vše bude záviset na počasí. V současné době předpovědi nenaznačují velkou pravděpodobnost tuhé zimy, což může naznačovat podobně nízkou spotřebu plynu v následujících měsících. Vzhledem k dalšímu prodloužení kontraktu ve druhé polovině října by ceny amerického zemního plynu mohly čelit tlaku na pokles. Ačkoli sezónní trendy obvykle ukazují na vrchol cen v listopadu, základní fundamenty naznačují potenciál pro výrazně vyšší ceny ve střednědobém až dlouhodobém horizontu. Pokud však spotřeba natgasu během začátku topné sezóny zůstane nízká, lze i při relativně nízkém cenovém rozpětí kolem 3-3,5 USD/MMBTU očekávat výraznou dvoucifernou cenovou korekci. 

Vývoj cen zemního plynu v USA na začátku topné sezóny v posledních letech. Zdroj: Bloomberg Finance LP, XTB


XTB Research

 


Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků. Investování je rizikové. Investujte zodpovědně. Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A., organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

 

Klíčová slova: Japonsko | Finance | Rusko | USA | Poptávka | Arbitráž | Bloomberg | Futures | Investování | MIFID | Nabídka | Riziko | Volatilita | Výkonnost | Doporučení | EUR | USD | Obchodování | Evropa | XTB | Investoři | Fundamenty | EU | Pravděpodobnost | Donald Trump | Investiční strategie | Cena | Investiční | Investiční doporučení | Trh | Zemní plyn | Předpověď | EIA | ROCE | Spojené státy | Komise | Kontrakt | Burze | Podnikání | Energie | Futures kontrakty | Pozornost investorů | Ztráty | Tempo růstu | Ceny futures kontraktů | MiFID II | Podnikání na kapitálovém trhu | Použití finanční páky | Cena plynu | Ceny zemního plynu | Rozdílové smlouvy | NATGAS | Pokles cen | XTB Research | Finanční situace | Investujte zodpovědně | LNG | Vysoké riziko | Předpovědi | Problémy | Finanční ztráty | Plyn | Kontrakty | Míra | Investujte | Sezónnost | Poradenství | Komunikace | Trump | Pokles | Situace | Vývoj | Další vývoj | Spotřebitelé | Zásobníky | Katar | Další růst | Růst | Potenciál | Války | Dovoz | Vývoz | CL | JDE | Ceny | Společnost XTB | Cenové hladiny | Nařízení | Vývoz LNG | Počasí | Riziko ztráty | Dodávky plynu | Globální ceny | Letní období | Společnosti | Cena plynu v USA | mmBtu | TTF | Minulá výkonnost | Pozornost | Společnost | | Omezení dodávek | MWh | EUR/MWh | Marketingová komunikace | Plyn z Norska | Komise v přenesené pravomoci | Komise v přenesené pravomoci (EU) | Války na Ukrajině | Vyšší ceny | Vice | Zemní plyn v USA | Topná sezóna | Sezónní trendy | Současný stav | Pohyb cen | 256/2004 | Celý svět | Odpovědnost | Účastníci trhu | Směrnice | Sezónnost trhů | Investování je rizikové |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americký kongres schválil financovanie vlády, aby zamedzil ďalšiemu shutdownu
    V snahe zamedziť ďalšiemu shutdownu schváli obe komory amerického Kongresu financovanie vlády a zákon čaká na Trumpov podpis. V Senáte bolo 83 hlasov za a 16 proti, v Snemovni reprezentantov to bolo 300 vs. 128. Pripomeňme si, že schválenie financovania vlády bude v prípade Trumpovho podpisu porážkou (čo je najpravdepodobnejší scenár), Trump bude v takom prípade musieť hľadať financovanie pre svoj múr na hranici s Mexikom inak. Schválené financovanie vlády hovorí len o 1,375 mld. USD na "hraničné bariéry", čo je podstatne menej ako Trumpova pôvodná požiadavka vo výške 5,7 mld. Trump bude pravdepodobne reagovať nariadeniami (napr. vyhlásením výnimočného stavu), aby získal financovanie pre svoj múr. Tak či onak, podpísanie financovania vláde bude dôležitým krokom k zamedzeniu ďalšieho shutdownu, čo je pozitívnou správou pre americkú ekonomiku. Včerajšie veľmi zlé dáta z maloobchodných tržieb demonštrovali, aký vplyv môže mať shutdown vlády na americkú ekonomiku. Ďalším dôvodom slabších decembrových čísel bol presun preferencií nákupu vianočných darčekov z decembra na november.
  • Americký Kongres uzavřel dohodu o dluhovém stropu
    Americký Kongres dosáhl v sobotu večer předběžné dohody o zvýšení dluhového stropu USA, čímž odvrátil bankrot, který by mohl způsobit vážné narušení globální ekonomiky. Prezident Joe Biden a předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy uzavřeli dohodu, která umožní schválení zákona o zvýšení dluhového stropu.
  • Americký kongres zvýší dluhový strop o 2,5 bilionu dolarů, jaký dopad to bude mít pro Bitcoin?
    Poté co kongres schválil zvýšení dluhového stropu o dalších 2,5 bilionu dolaru, má americká vláda blíž k odložení federálního bankrotu nejméně o rok.
  • Americkým akciím se včera dařilo
    Včerejší obchodní seance se ve Spojených státech nesla v pozitivním duchu. Průmyslový Dow Jones si polepšil o 0,6 %, S&P 500 a technologický Nasdaq o 0,7 %. Dařilo se všem hlavním sektorům v čele s energetickými společnostmi, jejichž akcie přidaly 1,5 % v reakci na zprávu, že Rusko zvažuje snížení produkce ropy. Nejmenší zisky si připsali prodejci spotřebního zboží (+0,4 %). Za nákupní náladou nestály žádné specifické zprávy, důvodem tak bylo spíše využití nižších cen k opětovnému otevírání dlouhých pozic při určitém zmírnění obav z globálního vývoje.
  • Americkým akciovým trhů se nedařilo
    Americké akciové trhy vzhledem k pondělnímu svátku vstoupily do nového týdne až včera a od začátku se jim moc nedařilo. Je fakt, že technologicky laděný Nasdaq se v úvodu dokázal dostat do zelených čísel, ale Dow Jones i S&P 500 se po celý den obchodovaly v červených číslech. Akcie Plug Power odepsaly přes 10 % a poprvé od března 2020 se podívaly na hranici 3 USD. Akcie Boeingu odepsaly již pětinu své hodnoty. Dařilo se akciím z polovodičového sektoru. Tentokrát se do čela postavily akcie AMD, kde se analytici předhánějí se zvyšováním cílových cen. Slušné zisky si připsaly i akcie Micron nebo také akcie Nvidia, které si tak opět vylepšily své historické maximum.
  • Americký maloobchod dál slábne
    Maloobchod v USA byl v březnu slabý, když klesl o 1 procento namísto očekávaných -0,4 pct. Čísla stáhly dolů tržby za benzín, které se propadly o více než 5 procent, ale i bez nich to vypadá jen o trochu lépe a znaménko minus zůstává. Pokles totiž vykázala většina hlavních oblastí obchodu, přičemž slušně rostly jen internetové prodeje, tedy dlouhodobě sílící oblast obchodu.
  • Americký maloobchod - nakupuje se víc i dráž
    Data o maloobchodních tržbách v USA za říjen překonala očekávání. Celkově spotřebitelé utratili o 1,7 pct více než v předchozím měsíci, zatímco se čekal nárůst o 1,5 pct. K tomu byl revidován údaj za září i srpen mírně nahoru. Po očištění o prodeje aut a pohonných hmot maloobchod stoupl o 1,4 procenta a odhady nastavené na 0,7 pct překonal ještě výrazněji.
  • Americký maloobchod zvýší šance na prosincový růst sazeb Fedu
    Úterý přináší nabitý kalendář ekonomických dat. V Evropě včetně našeho regionu se dočkáme indikátorů HDP. Česká ekonomika podle nás vykáže slušný mezičtvrtletní růst, v meziročním porovnání ale zpomalí kvůli vysoké srovnávací základně. Ve Spojených státech bude zveřejněn říjnový maloobchod, jehož silná kontrolní skupina podpoří očekávání ohledně prosincového zvýšení sazeb Fedu.
  • Americkým firmám klesl zisk o 3,3 %. Jedná se o nejhorší výsledek od roku 2009
    Výsledková sezóna je téměř kompletně za námi. Drtivá většina amerických firem již svá čísla za 3Q zveřejnila a my tedy...
  • Americkým trhům chybí pozitivní impuls
    Americké akciové burzy zahajují nový týden v červených číslech. Výsledky za třetí kvartál dnes dopadly hůře, než se čekalo, pro společnost Hasbro. Firma vyrábějící hračky zaznamenala za poslední tři měsíce o 8 % nižší tržby než očekával trh. Akcie Hasbra v tuto chvíli klesají o více jak 5 %. Průmyslový Dow Jones a S&P 500 shodně odepisují 0,5 %. Technologický Nasdaq ztrácí 0,2 %. Nejhlouběji se propadají akcie energetických společností (-1,5 %), které táhne dolů klesající cena ropy na světových trzích. Jen dnes spadla cena o více než 0,6 USD za barel. Daří se pouze technologickým firmám, které posilují o 0,2 %.
  • Americký nevýrobný ISM PMI index prekonal očakávania
    Nevýrobný ISM PMI index z USA v júli vyskočil na 58,1 bodov z 57,1 bodov v predchádzajúcom mesiaci, čím porazil očakávania analytikov na úrovni 55,0 bodov. Dáta poukázali na najväčší nárast v oblasti služieb od februára (pred koronavírusovou krízou).
  • Americký obchodní deficit se zvyšuje
    Deficit amerického obchodu se v březnu zvýšil, když Spojené státy zaznamenaly rekordní pokles exportu.
  • Americký obchodný deficit a obchodná vojna
    Americký obchod s Čínou, resp. americký deficit obchodnej bilancie je výsledkom asymetrie v krajine v rámci spotreby a investícií a toho, čo sa v krajine dokáže vyrobiť. Tým, že je spotreba v krajine vyššia ako výrobná kapacita, krajina musí dodatočnú spotrebu uspokojovať dovozom tovarov z iných krajín.
  • Americký obrat odpoledne inspiruje také Evropu
    Ačkoli den začal na hlavních trzích negativně, odpoledne přináší obrat, ke kterému po otevření zavelela Amerika. Momentálně sledujeme na Wall Street solidní růst, v jehož čele kráčí Nasdaq s +1,7 pct. Evropa sice zůstává pozadu, ale svou denní bilanci také vylepšuje. Ztráty postupně mizí a třeba DAX už je lehce v plusu.
  • Americký optimismus ovládl i evropskou seanci
    Peter Garnry, Equity AnalystPo včerejší americké seanci, která únor uzavřela s rostoucí chutí k ...
  • Americký pat: Obama varuje Wall Street, Buffett hovoří o vrcholu hlouposti, Rogers nabádá k opatrnosti
    Americké akcie nabraly výrazné ztráty poté, co prezident Barack Obama varoval Wall Street, že tentokrát jednání o vlád...
  • Americký PMI ze sektoru služeb přinesl zklamání
    V samém závěru minulého týdne přišlo zklamání z USA v podobě propadu indexu nákupních manažerů za únor. Index z výrobního sektoru se propadl o více než bod na hodnotu 50,8, prozatím tedy do pásma recese nepropadl. Index ze sektoru služeb takové štěstí neměl, když za únor odepsal přesně 4 body, překonal hranici padesáti bodů a skončil na hodnotě 49,4. Ani kompozitní index vlečen službami dolů se neudržel nad klíčovou hranicí a zaznamenal 49,6 bodů. Celkově se tak jedná o výrazné zklamání.
  • Americký PMI ze sektoru služeb revidován mírně výše
    Index S&P Global US PMI ve službách byl v prosinci revidován na 44,70 z předběžných 44,40 bodu, což je nad očekáváním trhu, který očekával 44,4 bodu. Čtení nadále ukazuje na šestý měsíc poklesu aktivity ve službách v řadě a druhý nejrychlejší od května 2020. Nižší podnikatelská aktivita byla běžně připisována dalšímu poklesu nových zakázek, protože poptávka klientů oslabila v důsledku dopadu vyšších úrokových sazeb a inflace na výdaje zákazníků. Nové exportní zakázky se rovněž snížily v důsledku globální ekonomické nejistoty a vysoké inflace na klíčových exportních trzích. Tvorba nových pracovních míst byla mezitím celkově jen nepatrná, protože iniciativy na úsporu nákladů a propouštění ovlivnily nábor nových zaměstnanců.
  • Americký podnik Meta zakázal ruským státním médiím vysílat na své platformě
    Americká internetová společnost Meta Platforms, která je mimo jiné vlastníkem sociální sítě Facebook, zakázala ruským státním médiím vysílat na své platformě. Tvrdí, že tyto stanice používaly klamavou taktiku k provádění tajných vlivových operací na internetu. S odkazem na sdělení Mety o tom v pondělí informovala agentura Reuters. Očekává se, že zákaz vstoupí v platnost v příštích dnech. Kreml považuje takový postup za nepřijatelný.
  • Americký pracovní trh dostal další ránu, analýza EUR/USD
    Americký soukromý sektor vytvořil v říjnu pouhých 130 000 pracovních míst. ADP výkaz národní zaměstnanosti tak zá...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
eightcap forex