Pondělí 22. července 2024 11:07
reklama
Fintokei Payout
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani

Futures na pšenici v Chicagu klesly o téměř 1,5 % v očekávání zprávy WASDE

12.06.2024 17:05  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Obchodníci na trhu s obilovinami dnes čekají na odhady globální nabídky a poptávky po zemědělských komoditách, zprávu amerického ministerstva zemědělství WASDE. Zpráva bude zveřejněna v 19:00 hodin našeho času. Kontrakty na pšenici v Chicagu dnes v očekávání zprávy téměř zcela vymazaly včerejší téměř 4% zisky a obchodují se o více než 1,5 % níže.

PŠENICE 

  • Odhady dodávek pšenice v USA budou pravděpodobně revidovány směrem nahoru, ale není jasné, zda budou tak vysoké, jak očekávají výzkumné agentury a trh. Například společnost Dow Jones očekává, že produkce ozimé pšenice v USA bude v červnu činit 1 307 milionů bušlů ve srovnání s 1 278 miliony bušlů odhadovanými v květnu, což by bylo pětileté maximum.
  • Naproti tomu produkce pšenice ozimé "tvrdé červené" (HRW) se očekává ve výši 724 milionů bušlů oproti 705 milionům odhadovaným v květnu. U odrůdy SRW se v červnu očekává 353 mil. bušlů oproti předchozím 344 mil. bušlů, zatímco odhadovaná nabídka pšenice bílé by měla v červnu zůstat téměř beze změny na úrovni 228 mil. bušlů.
  • Poslední zpráva NASS uvádí, že kvalita americké úrody zůstává vynikající, ale byla revidována mírně směrem dolů, přičemž 47 % úrody má vysokou nebo velmi vysokou kvalitu, oproti dříve odhadovaným 49 %. Celkové hodnocení úrody se velmi mírně snížilo. 
  • Společnost Dow Jones předpokládá, že produkce pšenice v USA v sezóně 2024-25 dosáhne 1,887 mld. bušlů, což povede k vytvoření 782 mil. bušlů konečných zásob, což je nejvíce za poslední čtyři roky. Na druhou stranu budou velmi pozorně sledovány celosvětové zásoby, protože květnové mrazy a následné sucho v Rusku vyčerpaly výnosy - zejména v Rusku a na Ukrajině. V květnu USDA odhadovalo letošní produkci pšenice v Rusku na 3,23 mld. bušlů (88 mil. tun), ale poslední zpráva Soveconu naznačila, že samotné Rusko snížilo očekávanou produkci na 2,97 mld. bušlů (80,7 mil. tun) a otevřelo prostor pro další revize směrem dolů.

Kromě ruského a ukrajinského trhu se jako důležitý faktor, který by mohl v současné době působit příznivě na ceny pšenice, jeví povětrnostní podmínky v USA. Změna předpovědí v oblasti Středozápadu by mohla zasáhnout úrodu, pokud se vlna veder, která je v současné době v USA pozorována, rozšíří do klíčových států, pro úrodu pšenice; zároveň jsou předpovědi srážek poměrně nízké. Na druhou stranu jsou sklizně v současné době velmi úspěšné a kvalita úrody v USA je vysoká, což obchodníkům kompenzuje riziko růstu způsobené nižší produkcí v Rusku.

PŠENICE (H1)

V případě vysokých prognóz dodávek z USA a bez výrazných změn v globální produkci by kontrakty na PŠENICI mohly usilovat o smazání rozdílu směrem nahoru a testovat hodnotu 600 USD za bušl.

Zdroj: xStation5

 


Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A., organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Futures kontrakt 10y T – Note míří vzhůru
    Futures kontrakt 10letého T – Note dnes zpevňuje o 0,1% d/d na 132,3. Trh i dnešním obchodováním naplňuje návrat do...
  • Futures kontrakt 10yT – Note odráží výše
    Futures kontrakt 10letého T – Note dnes sílí o 0,1% d/d na  130,6. Trh v minulých týdnech vytvořil nové 11měsíční m...
  • Futures na akcie se propadají, protože v amerických technologických společnostech se znovu objevily problémy
    Problémy technologických společností v USA se znovu objevily a způsobily pád tamního trhu. Podobně klesl evropský trh, protože hned po výrazném nárůstu se akcie Tesly a Applu propadly o více než 14 %, respektive 4 %, což mělo za následek negativní uzavření akciových indexů. To zhatilo veškeré naděje na růst poptávky po akciích, který se na začátku nového roku očekával.
  • Futures na americké akcie klesli, pretože investori hodnotili komentáre Browmanovej, ktorá je členkou Fedu
    Index US30 - pokračuje v poklese po Browmanovej komentároch. Index smeruje k hlavnému supportu, ktorý sa nachádza na úrovni 33410 bodov a je označený predchádzajúcimi cenovými reakciami a spodnou hranicou štruktúry 1:1. Zdroj: xStation5
  • Futures na americké indexy umazávají páteční ztráty. K těm pomohl zavádějící report z USA
    Máme za sebou turbulentní konec minulého týdne. Americký prezident nejprve uvedl, že nemá zájem na uzavření částečné dohody s Pekingem. Pak jsme se dočkali trochu zavádějícího reportu, podle kterého čínská delegace odmítla navštívit kukuřičná pole v Montaně, což vyznělo jako negativní signál před blížícím se jednáním mezi USA a Čínou, která by měla začít ve Washingtonu už začátkem příštího měsíce. Tato informace dostala indexy pod tlak a ty nakonec zakončily seanci v červených číslech, když klesaly okolo půl procenta.
  • Futures na Brent a WTI stabilně rostou
    Ceny ropy ve středu prudce vzrostly o více než 1 %. Investoři se obávají nedostatku energie, protože ve Spojených státech se blíží motoristická sezóna a Čína hodlá uvolnit lockdownové restrikce.
  • Futures na index S&P 500 obchoduje se v plusu po publikaci silných dat z trhu práce.
    Ve čtvrtek futures na index S&P 500obchoduje se v menším plusu. Optimizmus obchodníkům přidala silná statistická data...
  • Futures na index S&P 500 obchoduje se v plusu po publikaci silných dat z trhu práce.
    Ve čtvrtek futures na index S&P 500obchoduje se v menším plusu. Optimizmus obchodníkům přidala silná statistická data...
  • Futures na kakao posilují dál ve vleku zpráv o silných prodejích v Pobřeží slonoviny
    Nejaktivnější červencový futures na kakao vzrostl v průběhu posledních dvou dní o 7,8 % na vlně uzavírání krátkých pozic živeného zprávami, dle kterých již Pobřeží slonoviny dopředu prodalo kakaové boby v objemu odpovídajícímu 20 % globální produkce. Ke zmíněnému se současně přidaly zprávy o velmi silných deštích v minulém týdnu, které by mohly nepříznivě ovlivnit úroveň prostřední právě probíhající sklizně. Víkendová zpráva ukázala, že z Pobřeží slonoviny mohlo být již dopředu prodáno přímým odběratelům až 950 tisíc tun kakaa sezóny 2017-2018 v ceně přibližně 2.040 USD za tunu. Zmíněný objem by představoval až polovinu celkové produkce kakaa v Pobřeží slonoviny ve stávající sezóně. Mezinárodní organizace pro kakao odhaduje, že globální produkce kakaa v průběhu sezóny 2016-2017 dosáhne 4,55 miliónu tun.
  • Futures na měď zaznamenal nejrychlejší rally za den
    Futures na měď ve středu vzrostly na téměř roční maximum 404 poté, co se největší čínští producenti dohodli na vzácném snížení dodávek v situaci nedostatku surovin. Z technického hlediska se aktuálně zkoumá trendu z roku 2023.
  • Futures na ropu BRENT neustále roste
    Futures kontrakt na ropu BRENT se pomalu, ale neustále zotavují z prosincového dna 72,73 a ve středu dosáhly nového pětiměsíčního maxima 91,50. Mezitím 50denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA) pozitivně uzavírá mezeru s 200denním SMA, kde by jeho narušení směrem vzhůru mohlo nastartovat další zisky. Pokud by se růst obnovil, výrazná rezistence se nachází až na úrovni 92,18, která působila jako rezistence v 2023.
  • Futures na ropu WTI během americké seance vzrostly
    Ceny se dostaly pod tlak kvůli obavám z možného poklesu poptávky po energiích a nejistotě, zda Evropa zakáže dovoz ropy z Ruska. Zároveň kotace získaly podporu kvůli snížení zásob ropy v USA o osm milionů barelů za poslední týden.
  • Futures na surový cukr prudce posílil až na 4-leté maximum
    Posílení brazilské měny poslalo nejaktivnější futures kontrakt na surový cukr na burze v New Yorku raketové vzhůr...
  • Futures na Wall Street se v pondělí příliš nezměnily
    Do 13:11 GMT+3 klesly futures na Dow Jones Industrial Index (DJIA) o 0,05 % na 34 586 bodů; široký index S&P 500 klesl o 0,02 % na 4 454,75 bodů.
  • Futures na zlato uzavřely na dvouměsíčním minimu
    Červnové futures na zlato na burze COMEX klesly o 15,40 USD, resp. 0,8 %, na 1 888,70 USD za unci. Jedná se o nejnižší zavírací cenu nejaktivněji obchodovaných kontraktů od 25. února. Květnové futures na stříbro spadly o 8 centů, resp. 0,3 %, na 23,46 USD za unci.
  • Futures 10y T – Note blízko minima od jara
    Futures kontrakt 10letého T – Note se dnes obchoduje kolem úterních konečných úrovní 132,1. Prosinec je na trhu ve ...
  • Futures 10y T – Note fiskální dohodou tlačen níže
    Futures kontrakt 10letého T – Note se ještě před vánoci odrazil blízko podpory 131,6 vzhůru, poslední obchodní den ...
  • Futures 10y T–Note na 2měsíčním maximu
    Futures kontrakt 10letého T – Note dnes kolísá kolem pondělní konečné hodnoty...
  • Fúze Plzeňské teplárenské a firmy z holdingu EPH miliardáře Daniela Křetínského
    Plzeňské zastupitelstvo schválilo fúzi městské teplárny – Plzeňské teplárenské s Plzeňskou energetikou, která se řadí do holdingu EPH miliardáře Daniela Křetínského. EPH získá v novém podniku podíl 35 % podíl a zbytek připadne městu.
  • Fúze roku na poradenském trhu: Grant Thornton se spojil s většinou bývalých firem skupiny BDO, atakuje velkou čtyřku
    České společnosti z poradenské skupiny Grant Thornton a většina bývalých tuzemských firem ze skupiny BDO se dohodly na spojení. Od dubna působí na českém trhu pod globální značkou Grant Thornton. Vznikla tak pátá největší a nejrychleji rostoucí poradenská skupina v České republice s obratem přes 750 milionů korun, která zaměstnává více než 500 odborníků z oblastí daní, auditu, účetnictví, manažerského poradenství, IT poradenství, práva, ekonomického znalectví a oceňování a zpracování mezd. Cílem nově vzniklého silného hráče je rozpohybovat současné stojaté vody trhu poradenských firem.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
LYNX
24option
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank