Středa 02. října 2024 18:20
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple Branding (vzdělávání umíme)
reklama
Investingfox Poplatky
reklama
Fintokei StartTrader

Eskalace situace na Blízkém východě, krize na Wall Street: Kdo vyjde z bitvy mezi ropou a akciemi jako vítěz?

02.10.2024 06:13  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

analytics66fcb8b2ae604.jpg

Akcie v červených číslech: Geopolitická rizika a obavy o dodávky ropy

Globální index MSCI a výnosy amerických státních dluhopisů v úterý v prostředí rostoucí nejistoty klesaly. Investoři se vyhýbali rizikovým aktivům, zatímco futures na ropu rostly kvůli obavám z přerušení dodávek v důsledku eskalace situace na Blízkém východě po íránském útoku na Izrael.


Wall Street se zotavuje

Přesto americké akcie uzavřely nad intradenními minimy a výnosy amerických státních dluhopisů se rovněž stabilizovaly, protože účastníci trhu i přes napjatou situaci nadále doufají, že se další eskalaci v regionu můžeme vyhnout.

Blízký východ pod palbou

Írán v úterý vypálil na Izrael sérii balistických raket v reakci na izraelské údery na pozice Hizballáhu v Libanonu podporované Teheránem. Washington odsoudil kroky Íránu a uvedl, že s Izraelem projednává možnou reakci poté, co americká armáda podpořila izraelský odvetný úder.

Dolar a zlato v čele

Americký dolar na pozadí geopolitického napětí posílil a zlato, které je tradičně považováno za bezpečné aktivum během krizí, během obchodní seance vzrostlo o více než 1 %. Investoři nadále vyhledávali bezpečné přístavy v obavách z další nestability v regionu.

Trhy s ropou: Riziko nedostatku ropy

Rostly také ceny ropy, a to v důsledku obav, že by eskalace konfliktu mohla způsobit přerušení dodávek. Jakékoli narušení přepravy ropy by mohlo vyvolat značný tlak na světové trhy s energiemi.

Hurikán a stávky: Další hrozby pro USA

Kromě geopolitických rizik čelí investoři v USA řadě dalších výzev. Pobřeží ohrožuje hurikán Helen a stávka přístavních dělníků ochromila téměř polovinu lodní dopravy na východním a jižním pobřeží USA. Jednání o nových smlouvách s majiteli přístavů zatím nepřinesla výsledky, což vyvolává obavy z dalšího přerušení dodávek.

Tyto faktory přispívají k napjaté situaci na světových trzích a nutí investory hledat bezpečná útočiště a v nejbližší době se vyhýbat riziku.

Nervozita na Wall Street: Trhy trápí geopolitika a přírodní katastrofy

Americké akcie se dostaly pod další tlak poté, co indexy S&P 500 a Dow Jones včera dosáhly rekordních hodnot. Situaci zhoršilo hned několik negativních faktorů, od stávek v přístavech přes následky hurikánu až po eskalaci situace na Blízkém východě.

Tři rány pro trh

"Trh byl v euforii, ale nyní je čas střízlivě zhodnotit rizika. Hurikán, stávky a íránské rakety jsou vážnými ranami pro důvěru investorů," uvedla Carol Schleiff, investiční ředitelka společnosti BMO Family Office. Podle ní je situace taková, že jakákoli negativní událost může výrazně změnit směr obchodování.

Vysvětlila, že stávka přístavních dělníků již narušuje zásobovací infrastrukturu na východním pobřeží a následky hurikánu Helene nejistotu ještě umocňují. Třetí faktor však podle odbornice představuje největší hrozbu – odpálení íránských raket na Izrael, které by mohlo snadno přerůst ve vážnější konflikt.

Dolar posiluje, dluhopisy jsou žádané

Rostoucí napětí na mezinárodní scéně podpořilo kurz dolaru a také zvýšilo poptávku po amerických státních dluhopisech. Podle Carol Shleif jsou nyní investoři opatrní a dávají přednost aktivům s minimálním rizikem v naději, že se situace stabilizuje a nepřeroste v plnohodnotnou krizi.

Ceny ropy rostou, ale neobejde se to bez volatility

Ceny ropy na světových trzích zpočátku rostly, ale poté částečně ustoupily ze svých denních maxim. Clay Seigle, nezávislý analytik politických rizik, zdůraznil, že jakýkoli izraelský útok na íránská ropná zařízení by mohl vést k výraznému přerušení dodávek, což by mohlo snížit vývoz o více než milion barelů denně.

"Eskalace v tomto regionu by mohla vést k výraznému výpadku na trhu s energiemi, což by okamžitě ovlivnilo globální ekonomiku," uvedl Seigle. Zároveň dodal, že pravděpodobnost dalšího růstu cen ropy zůstává vzhledem ke zranitelnosti dodávek v regionu vysoká.

V úterý americká ropa vzrostla o 2,44 % a dosáhla 69,83 USD za barel, zatímco evropská ropa Brent vzrostla o 2,59 % na 73,56 USD. Dříve během dne oba benchmarky vzrostly o více než 5 %, což svědčí o nervozitě mezi účastníky trhu.

Americký akciový trh pod tlakem

Na amerických akciových trzích panovalo napětí. Index Dow Jones Industrial Average klesl o 173,18 b., tj. o 0,41 %, a uzavřel na hodnotě 42 156,97 b. Širší index S&P 500 klesl o 53,73 b., tj. o 0,93 %, na 5 708,75 b. Technologický index Nasdaq Composite klesl o 278,81 b., tj. o 1,53 %, na 17 910,36 b.

Současná situace na trhu odráží obavy investorů z možného nárůstu geopolitických rizik, která by mohla mít vážný dopad na všechna klíčová aktiva, od akcií přes dluhopisy až ke komoditám.

Globální trhy: Panika na akciových trzích, zájem o bezpečná aktiva

Globální trhy zakončily obchodní seanci poklesem. Index MSCI, který sleduje akcie z celého světa, ztratil 6,09 b., tj. 0,71 %, a uzavřel na úrovni 845,69 b. Ani evropským trhům se nepodařilo udržet nad vodou, index STOXX 600 klesl o 0,38 %, což svědčí o všeobecné úzkosti investorů.


Strach na Wall Street atakuje rekordy

Index volatility CBOE, známý jako ukazatel "strachu" Wall Street, vyskočil na 19,25, což je nejvyšší hodnota od začátku září. Tento skok odráží nervozitu na trhu, kterou podporují globální rizika a geopolitická nejistota.

Zaostřeno na bezpečná aktiva

Bezpečné přístavy, jako je japonský jen a švýcarský frank, zaznamenaly výrazné zisky, protože obchodníci hledali bezpečí v souvislosti s obavami z eskalace napětí mezi Íránem a Izraelem. Investoři se začali poohlížet po stabilnějších nástrojích a reagovali na zvěsti o možných útocích dlouho předtím, než byly tyto zprávy oficiálně potvrzeny.

Dolar je i nadále sebejistý

Americký dolar si rovněž připsal silné zisky v souvislosti se zveřejněním silných údajů o zaměstnanosti v USA a tvrdých komentářů předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella. Powell v pondělí zopakoval nutnost držet se současné měnové politiky, což vedlo ke snížení očekávání razantnějšího uvolnění úrokových sazeb. V této situaci dolarový index, který sleduje dolar vůči koši hlavních měn, vzrostl o 0,45 % na 101,20.

Euro oslabuje, jen posiluje

Euro ztratilo půdu pod nohama a kleslo o 0,58 % na 1,1069 USD. Dolar si navzdory celkovému posílení nedokázal udržet své pozice vůči japonskému jenu a vykázal mírný pokles o 0,08 % na 143,51. Investoři opět upřednostnili japonskou měnu v souvislosti s rostoucím napětím v Asii a obavami ze zpomalení růstu v Evropě.

Americké dluhopisy – opět v centru pozornosti

Při hledání bezpečí investoři přesunuli svou pozornost k americkým státním dluhopisům, což vedlo k poklesu výnosů na dlouhé i krátké části křivky. Výnos desetiletých státních dluhopisů klesl o 6,3 bazických bodů na 3,739 %. Výnos dvouletých dluhopisů, který pozorně sleduje očekávání ohledně budoucích sazeb Fedu, klesl o 4,3 bazických bodů na 3,6084 %.

Tyto ukazatele naznačují, že účastníci trhu se připravují na další turbulence a omezení rizikových investic a přecházejí ke spolehlivějším aktivům. Pozorovaná dynamika svědčí o nárůstu defenzivního sentimentu a tendenci investorů vyhýbat se větším rizikům.

Zlato roste, energetický a zbrojařský průmysl jsou v zelených číslech: Kdo na pozadí současné krize vydělává?

Nestabilita na Blízkém východě donutila investory přejít k tradičním bezpečným aktivům. Jim Barnes, ředitel oddělení fixních výnosů ve společnosti Bryn Mawr Trust, poznamenal, že trhy v současné době zaujímají vyčkávací postoj. "Sledujeme a doufáme, že současný klid vydrží. V opačném případě se pozornost trhu přesune k dlouhodobým důsledkům," řekl.

Drahé kovy: Na vrcholu poptávky

Drahé kovy se uprostřed geopolitické nestability opět dostaly do popředí zájmu. Spotové zlato vzrostlo o 0,91 % na 2 658,39 USD za unci, zatímco futures na americké zlato vzrostly o 0,95 % na 2 661,10 USD za unci. To naznačuje silnou touhu investorů chránit svá aktiva, zatímco situace na světových trzích zůstává napjatá.

Energetika se ujímá vedení

Navzdory celkovému poklesu akciových indexů vykázaly akcie energetických společností růst. Na pozadí rostoucích cen ropy, které se zvýšily o 2,4 %, vzrostly akcie společnosti Exxon Mobil o 2,3 %. To podtrhuje, jak moc je energetický sektor citlivý na jakékoliv změny na trhu s uhlovodíky.

Zbrojařské společnosti na vzestupu

Ukázalo se, že akcie společností působících v oblasti zbrojního průmyslu patří k těm, které ze současného geopolitického napětí profitují nejvíce. Společnost Northrop Grumman si připsala 3 %, zatímco Lockheed Martin vyskočila o 3,6 %. Index leteckého a obranného průmyslu S&P 500 zaznamenal nový rekord, což svědčí o velkém zájmu o společnosti spojené s obranným a bezpečnostním průmyslem.

Veřejné služby na pozadí krize rostou

Na pozadí všeobecného neklidu se cítily jistě i veřejné služby, jejichž index – S&P 500 utilities – posílil o 0,8 %. Jedná se o typickou reakci trhu v nejistých dobách, kdy investoři hledají stabilní a dividendy vyplácející aktiva, aby se zajistili proti prudkým výkyvům.

Nejhůře se daří leteckému průmyslu

V souvislosti s nedávnými událostmi nejvíce ztrácí akcie leteckých společností. Velcí hráči, jako je Delta Air Lines, ztratili 1,6 % kvůli obavám, že geopolitická nestabilita a rostoucí ceny pohonných hmot negativně ovlivní činnost dopravců. Tato dynamika poukazuje na zranitelnost leteckého sektoru vůči jakýmkoli vnějším šokům, včetně vojenských konfliktů i přírodních katastrof.

Na pozadí těchto událostí investoři nadále vyhledávají bezpečné přístavy a snaží se minimalizovat rizika a uchovat kapitál v podmínkách, kdy je globální ekonomika pod tlakem ze všech stran.

Zaostřeno: Napětí na trzích a nejisté prognózy

Odborníci zaznamenávají, že s rostoucími geopolitickými riziky se mezi investory stupňuje nervozita. Peter Tooze, prezident společnosti Chase Investment Counsel, varuje, že případná eskalace konfliktu by mohla vyvolat vážný tlak na akciové trhy. "Pokud bude situace nadále eskalovat, mohli bychom být svědky dlouhodobého poklesu, protože investoři se budou obávat nepředvídatelných důsledků," uvedl. Podle jeho názoru ani pozitivní dynamika pozorovaná na začátku letošního roku nemusí v případě eskalace situace zabránit účastníkům trhu v masivních výprodejích.

Počet volných pracovních míst roste, ale výrobní aktivita zpomaluje

Údaje zveřejněné v úterý ukazují rozdílné výsledky americké ekonomiky. Počet volných pracovních míst se v srpnu zvýšil, což naznačuje stabilní trh práce. Index výrobní aktivity Institutu pro řízení dodávek (ISM) však dosáhl hodnoty 47,2, což je pod očekáváním analytiků, kteří očekávali hodnotu 47,5 b. To naznačuje pokračující zpomalení ve výrobním sektoru a zvyšuje obavy ohledně dalšího hospodářského růstu.


Očekávání vývoje úrokových sazeb Fedu: Opatrný výhled

Investoři se nyní soustředí na nadcházející údaje z trhu práce, včetně nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, která bude zveřejněna ve čtvrtek, a měsíční zprávy o zaměstnanosti, plánované na pátek. Tato čísla by mohla ovlivnit politická rozhodnutí Federálního rezervního systému. Podle nástroje FedWatch skupiny CME obchodníci oceňují šanci na snížení sazeb o 50 bazických bodů v listopadu 38 %, což je více než 35 % v pondělí, ale výrazně méně než 58 % před týdnem. Současný sentiment podtrhuje, že nejistota přetrvává, protože trh se snaží přizpůsobit novým podmínkám.

Snížení sazeb: Reakce na zpomalení

Americký Federální rezervní systém 18. září snížil úrokovou sazbu o 50 bazických bodů, což byl první krok v novém kole uvolňování měnové politiky. Tento krok signalizoval, že regulátor hodlá podpořit ekonomiku v situaci rostoucích globálních rizik. Následné události však účinnost tohoto kroku zpochybnily a účastníci trhu se nyní zaměřují na to, jaká opatření budou následovat.

Lodní doprava na pokraji ochromení

Situace v amerických přístavech zůstává napjatá. Stávka zaměstnanců na východním pobřeží a pobřeží Mexického zálivu zastavila téměř polovinu veškeré lodní dopravy, což negativně ovlivnilo logistiku a dodavatelské řetězce. Jednání o nové smlouvě zatím nepřinesla výsledky, což zvyšuje nejistotu podniků a investorů. Tento faktor přidává do celkového obrazu další vrstvu rizika a trhy pozorně sledují vývoj.

Vzhledem ke všem těmto změnám jsou účastníci trhu opatrní, pečlivě analyzují příchozí ekonomické údaje a snaží se v prostředí vysoké volatility minimalizovat svá rizika.


Stávka v přístavech: Není to krize, ale důvod k obavám

Ačkoli stávka přístavních dělníků v USA pravděpodobně nezpůsobí stejně rozsáhlé problémy se zásobováním jako se stalo během vrcholu pandemie covid-19, přesto vnáší do ekonomického výhledu značnou nejistotu. Odborníci upozorňují, že zastavení lodní dopravy může ztížit hodnocení celkové ekonomické stability, což zase komplikuje úkol Federálního rezervního systému zvolit optimální měnovou politiku.


Medvědí nálada na burzách

Na americkém akciovém trhu převládal negativní sentiment. Na newyorské burze (NYSE) převažoval počet klesajících akcií nad těmi rostoucími v poměru 1,32 ku 1. Ještě výraznější tlak byl cítit na burze Nasdaq s velkým podílem technologických akcií, kde byl poměr 2,36 ku 1 ve prospěch klesajících akcií. To naznačuje, že investoři v obavách z možného zhoršení situace raději snižují pozice a vybírají zisky.

Volatilita v číslech: Maxima a minima

Během dne index S&P 500 zaznamenal 51 nových 52týdenních maxim a pouze dvě nová minima, což svědčí o určitém optimismu v některých sektorech. Situace na Nasdaqu zároveň vypadala méně pozitivně: 75 nových maxim a 137 čerstvých minim podtrhuje vysokou volatilitu a nejednotnost v dynamice vývoje cenných papírů.

Objemy obchodů lámou rekordy

Na pozadí zvýšené nervozity došlo k výraznému nárůstu objemů obchodů na amerických burzách. Celkový počet akcií, které změnily majitele, činil 13,16 mld., což je výrazně více než průměrná denní hodnota 11,98 mld. akcií za posledních 20 seancí. Takový nárůst objemu naznačuje, že účastníci trhu aktivně reagují na aktuální události a upravují své strategie tváří v tvář rostoucí nejistotě.

Současná situace na akciových trzích odráží všeobecné obavy investorů a jejich snahu rychle reagovat na změny geopolitického a ekonomického pozadí. V blízké budoucnosti bude klíčovým faktorem stabilizace nebo další zhoršení situace, které určí náladu a vektory pohybu globálních aktiv.

Klíčová slova: Vývoj | Stoxx | Očekávání | Hurikán | Trh práce | Prognózy | NYSE | Rekord | Uvolňování měnové politiky | Obchodní seance | Akcie společnosti | Výnos | Delta | Bezpečné přístavy | Index DOW | Americké ekonomiky | Brent | Pandemie COVID-19 | Ukazatel | Americká ropa | Služby | Strach | Lockheed Martin | Ropná zařízení | Nervozita | Akcie leteckých společností | Investoři v USA | Kapitál | Posílení | Obchodování | Investoři | Nejistoty | Negativní sentiment | FedWatch | USD | Širší index S&P 500 | S&P | Prezident | Index Stoxx 600 | Výsledky | Veřejné služby | Federální rezervní systém | Ceny ropy | Zbrojařské společnosti | Problémy se zásobováním | Kurz dolaru | Covid | Regulátor | Nervozita na Wall Street | Blízký východ | Nasdaq | Současná situace | Zprávy | Změny na trhu | Index Dow Jones Industrial Average | Dow Jones Industrial Average | Americké akcie | Údaje | Trh | Ropa Brent | Index volatility | Kurz dolarů | Pravděpodobnost | Index Nasdaq | Kovy | Pozornost | Společnosti | Nárůst objemů | Globální index | Výrobní aktivita | Nejistota | CME | Ekonomické údaje | Nový rekord | Chase Investment Counsel | Air | Globální rizika | Izrael | Energetický sektor | Ceny | Pokles | Situace | Aktivum | COVID-19 | Globální trhy | Snížení sazeb | Ropa | Wall Street | CBOE | Americký dolar | Zisky | Globální ekonomika | Delta Air Lines | Rozhodnutí Federálního rezervního systému | Rizika | Benchmarky | Velcí hráči | Pozornost trhu | Drahé kovy | Obchodníci | ISM | Účastníci trhu | Medvědi | Stoxx 600 | Íránské rakety | Kurz | Problémy | Dolar | Dodávky ropy | Euro | Vývoz | Index výrobní aktivity | Zpomalení růstu | Švýcarský frank | Klid | Prezident společnosti | Index Dow Jones | Situace na Blízkém východě | Ředitelka | Frank | Washington | Geopolitika | Eskalace napětí | Rostoucí ceny | Dow Jones Industrial | Energetika | Indexy | Odborníci | Akcie energetických společností | | Průmysl | Americké dluhopisy | Akciové trhy | Pandemie | Aktiva | Širší index | Práce | Počet akcií | BMO Family Office | Řetězce | Sentiment | BMO | Technologický index | Objemy obchodů | Indexy S&P | Geopolitická rizika | Měnové politiky | Ekonomika | Žádosti o podporu | Výhled | Technologický index Nasdaq | Politická rozhodnutí | USD za barel | Obavy investorů | Japonský jen | Akciový trh | Trhy | Dolarový index | Katastrofy | Index MSCI | MSCI | Írán | Investiční ředitelka | Ropy | Dow Jones | Společnost | Geopolitická nejistota | Volatilita | Žádosti o podporu v nezaměstnanosti | Nálada | Burze | Ceny pohonných hmot | Růst | Index Dow Jones Industrial | Výnosy amerických státních dluhopisů | Index | Eskalace konfliktu | Světové trhy | Delta Air | Na burze | Panika | Index volatility CBOE | Nasdaq Composite | Ekonomiky | Pandemie COVID | Exxon Mobil | Index S&P 500 | Bezpečná aktiva | Futures | Northrop Grumman | Současná situace na akciových trzích | Volatility | Index Nasdaq Composite | Exxon | Přírodní katastrofy | Riziko | Vice | Eskalace | S&P 500 a Dow Jones | Futures na ropu | Geopolitická nestabilita | Lockheed | Pozice | Investment Counsel | Dluhopisy | Krize na Wall Street | USA | Dodavatelské řetězce | Analytik | Ukazatele | Americký akciový trh | Dividendy | Investiční | Krize | Situace na akciových trzích | S&P 500 | Investment | Situace na trhu | Opatření | Výrobní aktivity | Zlato | Technologický index Nasdaq Composite | Napětí na trzích | Akcie | Bryn Mawr Trust | Výnosy |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Erste ve 4. čtvrtletí se ziskem 2,01 mld. Eur
    Bankovní skupina Erste Group Bank hospodařila v loňském čtvrtém čtvrtletí s příjmy 2,01 miliardy eur, což je nad konsensem v průzkumu Bloombergu, uváděným na 1,97 mld. eur. České spořitelně (ČS) loni stoupl neauditovaný konsolidovaný čistý zisk meziročně o 41,7 procenta na 14,2 miliardy korun. Výsledek byl podle banky ovlivněn loňskou nižší tvorbou opravných položek na rizika a celkovým zotavením po pandemii koronaviru. Provozní zisk byl vyšší o 4,4 procenta, dosáhl 22 miliard korun.
  • Escalating Middle East Tensions Trigger Oil Spike After Hospital Blast
    On Wednesday, oil prices experienced a sharp increase of nearly 2% amidst growing tension in the Middle East. The escalation followed a tragic event in which hundreds lost their lives in a blast at a Gaza hospital. These developments have raised concerns about potential disruptions in oil supply from the region.
  • Eset: Kyberzločinci se letos zaměří na trh s kryptoměnami
    Kyberzločinci se v letošním roce zaměří především na trh s kryptoměnami. Pro firmy nadále poroste počet hrozeb, které souvisejí se zranitelnostmi legitimních aplikací a nástrojů a velkým tématem bude zranitelná knihovna Apache Log4j. Očekává se také nárůst škodlivých programů v souvislosti se stále větším využíváním mobilních zařízení nebo s nadcházejícími globálními událostmi, jako jsou například zimní olympijské hry v Pekingu. Vyplývá to z předpovědi antivirové firmy Eset.
  • ESG jako nový standard při skladbě portfolia
    ESG neboli Enviromentální, sociální a řídící faktory se v posledních letech staly velmi důležitými při hodnocení celkové výkonnosti společností a významnou roli mají i při skladbě portfolia investorů. Odrážejí totiž závazek firem k udržitelnosti, etickým postupům a společenské odpovědnosti. Významného milníku v tomto směru nedávno dosáhla i společnost Mastercard, když získala nejvyšší skóre ESG ve svém odvětví.
  • ESG: klimatické závazky vs. energetická bezpečnost
    V několika bodech od společnosti Invesco naleznete aktuální informace o rovnováze mezi přechodem na nízkoemisní hospodářství a potřebou energetické bezpečnosti v kontextu geopolitických, implementačních a právních výzev.
  • E-shop Alza loni meziročně zvýšil obrat o pětinu na 45 miliard korun
    Největší český internetový obchod Alza podle předběžných výsledků loni meziročně zvýšil obrat o pětinu na 45 miliard korun bez DPH. Vyřídil zhruba 18 milionů objednávek, což bylo ve srovnání s rokem 2020 o 27 procent více. E-shop obsloužil asi 5,3 milionu zákazníků. Zástupci společnosti to uvedli na on-line tiskové konferenci. Zisk nesdělili, ale měl by se podle nich držet předchozího trendu. Předloni čistý zisk činil 2,1 miliardy korun, v roce 2019 byl zhruba 1,1 miliardy korun, vyplývá ze zveřejněných výročních zpráv.
  • E-shopy menia americký pracovný trh. V tomto roku prišlo o prácu v maloobchode najviac ľudí od krízy
    Vyzerá to, že USA sú na prahu ďalšej štrukturálnej zmeny na trhu práce. Po automatizácii, ktorá znížila počet pracovných miest vo výrobe, prichádza rad na maloobchod. V ňom nehrá až tak rolu automatizácia, ale skôr internet. Ľudia čím ďalej tým viac prechádzajú na on-line nákupy a tým pochovávajú kamenné predajne. Počas prvého polroka ich bolo zatvorených viac ako 2000. Pokiaľ by takýmto tempom pokračoval vývoj aj počas zvyšných mesiacov v roku, tak bude rok 2017 čo sa týka zatvorených maloobchodných prevádzok s odstupom najhorším v histórii. S prehľadom by mal prekonať aj krízový rok 2008, kedy bolo zatvorených niečo cez 6000 prevádzok (graf od @vexmark):
  • E-shopy menia nielen americkú zamestnanosť, ale aj realitný trh a produktivitu
    Nedávno som písal o tom, ako rast Amazonu a spol. spustil zatváranie kamenných predajní a prepúšťanie ľudí v americkom maloobchode. Dopad tohto trendu cíti aj realitný trh – niektoré obchodné domy a centrá začínajú mať problémy s dopytom po predajných plochách. To ťahá nadol ceny komerčných nehnuteľností, kým zvyšku ekonomiky sa darí, tak ceny komerčných nehnuteľností sú v posledných kvartáloch medziročne v mínuse (graf od @jbjakobsen):
  • Eskalace nepřátelských akcí na Ukrajině, která narušuje finanční trhy. Ropa a zlato z nepokojů těží
    Probíhající vojenský vpád Ruska na Ukrajinu si vyžádal tvrdé sankce ze strany USA a jejich evropských spojenců. Kromě toho invaze vyvolala šok na světových finančních trzích.
  • Eskalace rusko-ukrajinského napětí má vliv na americký akciový trh
    DOW Jones, NASDAQ a S&P 500 – hlavní americké akciové indexy uzavřely v pondělí s poklesem. Celý trh s kryptoměnami, ruský rubl a ruský akciový trh včera klesly. Mnoho trhů reagovalo na rozhodnutí ruské bezpečnostní rady a ruského prezidenta Vladimira Putina uznat nezávislost LPR a DLR. Obecně řečeno to znamená, že konflikt bude jen eskalovat. Již dnes večer ruská vojenská technika a armáda oficiálně vstoupily na území neuznaných republik. To znamená, že mezi Ukrajinou a Ruskem může nyní propuknout plnohodnotná válka, protože DLR a LLR jsou nyní spojenci Ruské federace. Ukazuje se, že téměř každá vojenská akce na kterékoli straně by mohla znamenat začátek války v plném rozsahu. Tvrdé sankce by na Rusko již mohly uvalit západní země a Evropská unie. Na Ukrajinu nadále přilétají zbrojní letadla z Velké Británie, zemí EU, USA a Kanady. Obecně není naděje na mírové vyřešení konfliktu. To znamená, že válka je prakticky nevyhnutelná. Je potřeba jen důvod.
  • Eskalace sporů mezi Spojenými státy a Evropskou unií může ohrozit obchodní zájmy České republiky
    „Stupňování napětí mezi Spojenými státy a Evropskou unií může zasáhnout automobilový průmysl v České republice. Vzhledem k vysoké závislosti tuzemské ekonomiky na výrobě automobilů jde o vážnou hrozbu pro naši zemi,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
  • Eskalácia
    Ekonomická „veda“ a jej aplikácia v praxi (monetárna politika) je popretkávaná mnohými omylmi až fámami. Jednou z nich je teória efektívnych trhov, podľa ktorej sú všetky dostupné informácie okamžite zahrnuté do ceny a tak nie je možné trh nikdy poraziť.
  • Eskalaci invaze jsme prokaučovali, teď hrajeme o čas
    24. únor 2024, smutné druhé výročí vpádu invazních vojsk Ruské federace na území Ukrajiny. Vladimiru Putinovi se nepodařilo dosáhnout cíle rychlé vojenské operace, a tak tu máme dlouhý a zatím nekončící konflikt, ve kterém zástupci NATO a Evropy ještě neřekli, co chtějí. Putin vede zdržovací válku, protože věří, že ji buď „vysedí“ díky téměř neomezeným lidským zdrojům, nebo bude mít později v rukou lepší alternativy. Západní svět si začíná připouštět scénář třetí světové války. Jenže příprava na nejhorší možnou situaci měla přijít na úplném začátku.
  • ESMA upravuje pravidla obchodování s CFD
    Na základě rozhodnutí evropského orgánu pro kapitálové trhy ESMA, dochází s účinností od 1. srpna 2018 k následovným změnám:
  • ESM nie je v rozpore so zmluvou o EU
    Akciové trhy v US poklesli už po druhý deň v rade. Dôvodom bola reakcia známa ako „sell the news&ld...
  • ESM od polovice 2012
    Nemecko a Francúzsko sa nevedia dohodnúť na operovan&i...
  • Eso v rukáve
    Zemetrasenie v ECBVčerajšia obchodná seansa priniesla prekva...
  • EssilorLuxottica posílila o 7 %, když Meta prozkoumává možnost mnohamiliardového podílu ve společnosti 📈
    Majitel oblíbené značky brýlí Ray Ban, pařížská EssilorLuxottica (EL.FR) získává téměř 7 %, když média uvádějí, že americký gigant Meta (META.US) zkoumá možné investice do francouzské společnosti.
  • ES - S&P 500 futures e-mini
    Po představení futures kontraktu na americký index Dow Jones YM se budeme věnovat druhému z hlavních amerických akciových indexů a to S&P 500. V článku bude představena historie futures na S&P 500 a také podrobnosti pro obchodování těchto futures.
  • Estee Lauder klesá o 5 % po zveřejnění hospodářských výsledků za Q2 📉
    Kosmetický, parfumérský a módní holding Estee Lauder (EL.US) dnes představil své výsledky za 2. čtvrtletí. Report dopadl lépe, než analytici očekávali. Prognózy hovořily o 2,5% meziročním poklesu tržeb - ty však vykázaly mírný meziroční nárůst a místo ztráty na akcii společnost vytvořila malý zisk. Tržby však vykázaly pokles a společnost poukázala na obecný útlum v luxusním průmyslu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Investingfox Nastroje