Neděle 30. června 2024 17:30
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei léto akce
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Přehled vývoje EUR/USD dne 18. června. Uvolnění měnové politiky bude muset počkat do prosince

18.06.2024 08:41  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

analytics6670d278b8c95.jpg

Měnový pár EUR/USD se v pondělí podle očekávání obchodoval na mírně vyšší úrovni. Trh se rozhodl využít první obchodní den v týdnu jako příležitost ke korekci páru směrem vzhůru vzhledem k tomu, že euro v poslední době znatelně pokleslo. Domníváme se, že tento pokles byl zcela předvídatelný, ale neznamená to, že by euro mělo klesat každý den bez korekcí.

Z fundamentálního hlediska, stejně jako předtím, jako před měsícem a jako před třemi měsíci, pozadí nadále naznačuje, že by euro mělo klesat. Jestliže dříve měl trh pochybnosti o tom, zda Evropská centrální banka začne v červnu uvolňovat měnovou politiku, nyní o tom již není pochyb. ECB konečně začala snižovat svou úrokovou sazbu a ještě před jejím snížením byla sazba ECB o 1 % nižší než sazba Federálního rezervního systému. Nyní je sazba ECB ještě nižší a bude se snižovat i nadále, i když je tento proces postupný. Fed mezitím možná ani nezahájí svůj vlastní cyklus snižování sazeb od září, jak mnozí analytici a obchodníci v současnosti očekávají. Všimněte si, že trh očekával první snížení sazeb Fedu v březnu, pak v červnu a nyní v září. V prvních dvou případech se mýlil a svůj omyl odmítl přiznat nákupem amerického dolaru. Pravděpodobně se zmýlí i potřetí, protože inflace v USA zůstává výrazně vyšší, než jaká by byla důvodem k diskusi o snížení sazeb.

Nejzajímavější je, že sami představitelé Fedu začínají hovořit o prosinci jako o termínu pro první snížení sazeb. Prezident minneapoliského Fedu Neel Kashkari uvedl, že je "rozumnou předpovědí", že americká centrální banka počká se snížením úrokových sazeb až do prosince. "Potřebujeme vidět více důkazů, které nás přesvědčí, že je inflace na dobré cestě zpět ke 2 %," řekl Kashkari v rozhovoru.

Je třeba zdůraznit skutečnost, že zprávy o vývoji americké ekonomiky se v posledních dvou měsících sice výrazně zhoršily, ale začaly klesat z velmi vysokých úrovní. I když tedy v posledních dvou měsících klesly, neposouvá to klíčové makroekonomické ukazatele do záporných hodnot. Například tempo růstu HDP v prvním čtvrtletí bylo ve srovnání se třetím čtvrtletím loňského roku třikrát nižší. Stále však činí 1,3 % za čtvrtletí. Na druhou stranu v posledních dvou letech jsme v Evropské unii a ve Spojeném království nebyli svědky hospodářského růstu vyššího než 0,3 %. Proto jsou "špatné" americké údaje mnohem lepší než "dobré" údaje z Evropy. A co je nejdůležitější, to umožňuje Fedu udržovat sazbu na její maximální úrovni tak dlouho, jak chce.

Proto nemůžeme zaručit, že Fed v prosinci své sazby sníží. Ve skutečnosti se domníváme, že Fed má mnohem blíže k opětovnému zpřísnění politiky než k jejímu prvnímu uvolnění. Poslední dvě inflační zprávy z USA, na které trh pokaždé reagoval výprodejem USD o 100 pipsů, vypadaly jednoduše směšně – každý z údajů o inflaci ukázal zpomalení o pouhých 0,1 %.

analytics6670d281de14a.jpg

Průměrná volatilita měnového páru EUR/USD za posledních pět obchodních dní k 18. červnu je 75 pipsů, což je považováno za průměrnou hodnotu. Očekáváme, že se pár bude v úterý pohybovat mezi úrovněmi 1,0652 a 1,0802. Vyšší lineární regresní kanál se otočil směrem vzhůru, ale globální klesající trend přetrvává. Indikátor CCI opět vstoupil do přeprodané oblasti, ale v tuto chvíli neočekáváme silný růstový trend.

Nejbližší úrovně supportu:

S1 – 1,0681

S2 – 1,0620

S3 – 1,0559

Nejbližší úrovně rezistence:

R1 – 1,0742

R2 – 1,0803

R3 – 1,0864


Doporučení k obchodování:

Pár EUR/USD si zachovává globální klesající trend, ale ve 4hodinovém časovém rámci konsolidoval nad klouzavým průměrem. V předchozím přehledu jsme uvedli, že neuvažujeme o dlouhých (long) pozicích a že bychom měli počkat na pokračování klesajícího trendu. V tuto chvíli jsou stále platné krátké (short) pozice. Cílové úrovně jsou 1,0620 a 1,0559. Odraz od úrovně 1,0681 vyvolal býčí korekci, ale očekáváme, že brzy skončí. Nákup eura nedoporučujeme, protože se domníváme, že globální klesající trend se obnovil a jednotná měna nemá důvod k růstu.

Vysvětlení ke grafu:

  • Lineární regresní kanály – pomáhají určit aktuální trend. Pokud oba směřují stejným směrem, znamená to, že trend je aktuálně silný.
  • Linie klouzavého průměru (nastavení 20,0, vyhlazená) – určuje krátkodobý trend a směr, kterým by se mělo aktuálně obchodovat.
  • Úrovně Murray – cílové úrovně pro pohyby a korekce.
  • Úrovně volatility (červené linie) – pravděpodobný cenový kanál, ve kterém pár stráví následující den, na základě aktuálních ukazatelů volatility.
  • Indikátor CCI – jeho vstup do přeprodané oblasti (pod -250) nebo překoupené oblasti (nad +250) znamená, že se blíží obrat trendu opačným směrem.
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Přehled USD, EUR, GBP: Globální recese se rychle blíží
    Prosincové futures na Brent i WTI se nadále obchodují pod 90 USD za barel. Na vině je několik faktorů a všechny souvisí se současným globálním ekonomickým zpomalením. Světové centrální banky se navíc předhánějí v tom, kdo rychleji zvýší sazby, zatímco poptávka velmi rychle klesá. Případnému zvýšení cen také brání rekordní růst zásob ropy v USA. Členové OPEC se k tomu sejdou 5. října. Pravděpodobně budou diskutovat o otázce snížení produkce o 1 milion barelů denně, což, pokud bude schváleno, přiměje každého uvědomit si, že recese může přijít mnohem dříve, než se očekávalo.
  • Přehled USD, EUR, GBP. V eurozóně se zvyšuje riziko stagflace
    Týdenní zpráva CAES naznačila několik trendů najednou, které budou pravděpodobně dominovat v krátkodobém výhledu. Za prvé, dolar přidal 4,6 miliardy do kumulativní dlouhé pozice. Za dva týdny byly výprodeje za 8 týdnů získány zpět a kurz dolaru je nyní nejvyšší od ledna.
  • Přehled USD, NZD a AUD: Powellův projev podpořil poptávku po dolaru
    V pondělí byl za nejdůležitější událost dne považován projev předsedy americké centrální banky (Fed) Jeromea Powella, ve kterém jednoznačně oznámil připravenost zvýšit na příštím zasedání 4. května sazbu o 50 bodů. Před Powellovým projevem o takovém kroku v pátek veřejně hovořil člen Rady guvernérů Christopher Waller, jeho komentář však zanikl mezi řadou spíše opatrnějších hodnocení. Nuže, Powell je rozhodný a futures na sazby v úterý ráno vidí 75% šanci na zvýšení sazeb na konci roku v rozmezí 2,25–2,50 %, což je o více než půl procenta více, než se předpovídalo před několika týdny.
  • Přehled výkonnosti ETF Portfolií v Purple Trading - Q1 2021
    Jen pro zopakování na úvod, žádné z našich ETF portfolií není aktivně řízeno a pouze pasivně kopíruje dění na trzích. Jejich výkonnost proto velmi úzce koreluje s vývojem hlavních světových ekonomik, resp. jejich kapitálových trhů.
  • Přehled výkonnosti ETF Portfolií v Purple Trading - Q2 2021
    Jen pro zopakování na úvod, žádné z našich ETF portfolií není aktivně řízeno, a pouze pasivně kopíruje dění na trzích. Jejich výkonnost proto velmi úzce koreluje s vývojem hlavních světových ekonomik, resp. jejich kapitálových trhů.
  • Přehled výkonnosti ETF Portfolií v Purple Trading - Q3 2021
    Jen pro zopakování na úvod, žádné z našich ETF portfolií není aktivně řízeno, a pouze pasivně kopíruje dění na trzích. Jejich výkonnost proto velmi úzce koreluje s vývojem hlavních světových ekonomik, resp. jejich kapitálových trhů.
  • Přehled výkonnosti strategií v Purple Trading - Q1 2021
    V této rubrice se pravidelně díváme na to, jak se v daném čtvrtletí vedlo vybraným strategiím a jejich poskytovatelům. Jak na tom tedy ke konci dubna byly ty nejoblíbenější nebo nejvýkonnější z nich?
  • Přehled výkonnosti strategií v Purple Trading - Q2 2021
    V této rubrice se pravidelně díváme na to, jak se v daném čtvrtletí vedlo vybraným Strategiím a jejich poskytovatelům. Jak na tom tedy ke konci června byly ty nejoblíbenější nebo nejvýkonnější z nich?
  • Přehled výkonnosti strategií v Purple Trading - Q3 2021
    Optimus je automatizovaná strategie založená čistě na price action. Otevírá objednávky v hodinách s velkým objemem, kdy jsou lepší podmínky likvidity a spready. Objednávky jsou zadávány, když je detekována velká volatilita a formace price action. Obchodované portfolio je nastaveno na 10 měnových párů a finančních nástrojů na mezibankovním trhu. Strategie a její parametry jsou denně sledovány, algoritmy vyhodnocovány a optimalizovány zkušenou skupinou vývojářů a programátorů.
  • Přehled výkonnosti strategií v Purple Trading - Q4 2020
    V této rubrice se pravidelně díváme na to, jak se v daném čtvrtletí vedlo vybraným strategiím a jejich poskytovatelům. Jak na tom tedy ke konci dubna byly ty nejoblíbenější nebo nejvýkonnější z nich?
  • Přehled vývoje EUR/USD dne 19. června. Projev Lagarde ani konečná zpráva o inflaci euro nijak výrazněji nepoznamenaly
    EUR/USD nejprve provedl korekci k úrovni Murray "4/8" – 1,0742 a poté ke klouzavému průměru, přičemž od obou se odrazil. Pár tak může obnovit klesající pohyb a ten může pokračovat i v nadcházejících dnech. Cena zůstává pod linií klouzavého průměru a od eura očekáváme pouze další pokles. Všimněte si, že euro po dobu dvou měsíců vytrvale rostlo. Pohybovalo se směrem vzhůru, i když pozadí zpráv působilo v jeho neprospěch. Neustále jsme byli svědky toho, jak pár vytrvale vykazoval nelogické pohyby, které připomínaly práci tvůrců trhu proti retailovým obchodníkům. Bez ohledu na to nemůže zůstat bez povšimnutí skutečnost, že Evropská centrální banka v červnu zahájila cyklus uvolňování měnové politiky. Skutečnost, že Federální rezervní systém nezahájil cyklus snižování sazeb v březnu ani v červnu, rovněž hovoří za vše. Kombinaci těchto dvou faktorů považujeme za dostatečný důvod pro pokles eura na cenovou paritu. Opakovaně jsme to zmiňovali.
  • Přehled vývoje EUR/USD dne 20. června. Vše se vrací do normálu
    Měnový pár EUR/USD se postupně vrací ke vzorci, který vykazoval před dvěma týdny a dříve. V grafu vidíme, že volatilita páru v poslední době roste a v současné době činí 76 pipsů, což je pro euro poměrně významná hodnota. Před tímto obdobím jsme během několika měsíců byli svědky průměrné volatility kolem 50 pipsů. Několik posledních dní však ukázalo, že se vše vrací do normálu a trh stále není připraven na výraznější aktivitu.
  • Přehled vývoje EUR/USD dne 21. června. ECB letos očekává tři snížení sazeb
    Měnový pár EUR/USD se vrátil ke stejnému vzorci obchodování, který jsme pozorovali před dvěma týdny a dříve v průběhu měsíce: pomalé pohyby, nízká volatilita a mírný klesající trend. Pokud jej však srovnáme s párem GBP/USD, jsme s pohybem páru EUR/USD upřímně spokojeni. Měnový pár EUR/USD alespoň vykazuje trend a logické pohyby. Abychom připomněli, poslední pohyb směrem dolů začal na začátku měsíce po zveřejnění další silné zprávy o počtu pracovních míst mimo zemědělský sektor v USA. Předtím cena procházela dva měsíce býčí korekcí. Korekce však neporušila klesající trend, který je jasně patrný ve 24hodinovém časovém rámci, a proto by měl být základem pro naši analýzu.
  • Přehled vývoje EUR/USD dne 25. června. Euro vstupuje do fáze korekce
    EUR/USD začal opět růst od úrovně Murray 1/8 – 1,0681. V předchozích článcích jsme zmínili, že euro může ještě týden nebo dva nerušeně procházet korekcí směrem vzhůru. Jde o to, že volatilita páru je i nadále poměrně slabá. Například průměrná hodnota za posledních pět dní činí 45 pipsů. Proto je zcela nereálné očekávat prudký pokles nebo prudký růst. Zároveň ani korekce nejsou vždy jednoduché – v podobě "jediné vlny". Takže pokud se pár obchoduje slabě a ospale, znamená to, že se s největší pravděpodobností dočkáme složité korekční struktury nebo dokonce dalšího flatu. Cena dvakrát otestovala úroveň 1,0681 a dvakrát ji nedokázala prolomit. Je na čase očekávat, že pár vzroste k předchozímu maximu 1,0760.
  • Přehled vývoje EUR/USD dne 29. května. Klidné zprávy a tvrdohlavé euro
    Měnový pár EUR/USD v úterý pokračoval ve svém vzestupném pohybu. Při absenci významných zpráv a reportů euro rostlo. Někteří mohou namítat, že jak v pondělí, tak v úterý byl růst poměrně slabý. Chceme však zdůraznit skutečnost, že volatilita páru je dlouhodobě nízká, jak je uvedeno níže. Skutečnost, že jednotná měna pomalu roste, nepopírá fakt, že roste průběžně, i když k tomu nemá žádné důvody ani příčiny.
  • Přehled vývoje EUR/USD dne 4. června. Zasedání ECB – "pseudoklíčová" událost týdne
    Měnový pár EUR/USD se první obchodní den týdne obchodoval relativně klidně...dokud nepřestal. Pár v průběhu americké seance po zveřejnění indexu ISM ve zpracovatelském průmyslu skokově vzrostl. Celkově se pár v posledních dvou týdnech nadále obchoduje spíše do strany než nahoru. Je však nepravděpodobné, že by pár v příštích dnech vykazoval flat pohyb, protože očekáváme, že z USA a EU bude přicházet mnoho důležitých informací.
  • Přehled vývoje EUR/USD: Euro roste
    ECB minulý týden podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny. V nových projekcích svých pracovníků revidovala výhled HDP, celkové inflace a jádrové inflace na rok 2024 směrem dolů. Pro rok 2025 ECB snížila své prognózy o 0,1 % pro celkový ukazatel a o 0,2 % pro jádrový ukazatel. Jádrová inflace pro rok 2026 byla revidována směrem dolů o 0,1 %.
  • Přehled vývoje měnového páru EUR/USD dne 14. června. Jak tvůrci trhu všechny oklamali
    Měnový pár EUR/USD včera vykazoval pohyby, které jsme měli očekávat. Připomeňme si stručně chronologii událostí. Zhruba před týdnem, po zveřejnění zprávy NonFarm Payrolls a po dvou měsících, kdy pár procházel býčí korekcí, měl konečně ukončit svůj pohyb vzhůru. Vzhledem k tomu, že v globálním měřítku se stále nacházíme v klesajícím trendu, bylo důvodné očekávat, že euro bude pokračovat v poklesu. Euro skutečně několik dní po sobě klesalo, ale pak byla zveřejněna notoricky známá zpráva o inflaci v USA. Americký index spotřebitelských cen zpomalil druhý měsíc po sobě, což dolar zjevně nestáhlo o 100 bodů dolů. Ve středu večer Federální rezervní systém oznámil výsledky zasedání FOMC. Úroková sazba zůstala beze změny, nic nenasvědčovalo tomu, že by v příštích měsících mělo dojít k uvolnění měnové politiky, předseda Fedu Jerome Powell dokonce uvedl, že inflace je stále příliš vysoká na to, aby se uvažovalo o snížení sazeb, a graf "dot-plot" ukázal, že holubičí očekávání FOMC slábnou. Vše tedy nasvědčovalo tomu, že by dolar měl růst.
  • Přehled vývoje měnového páru EUR/USD dne 25. dubna. Dolar může začít zlevňovat na konci roku, po nástupu Trumpa
    Měnový pár EUR/USD ve středu nevykázal žádné zajímavé pohyby. Indexy podnikatelské aktivity v Evropské unii a Spojených státech vyvolaly o několik dní dříve výrazný pokles dolaru, i když jsme tak silnou reakci trhu nečekali. Tato "silná reakce" však činila celkem 73 bodů volatility páru, což není příliš mnoho. Nicméně na pozadí denních výkyvů v rozmezí 40–50 bodů se i takový pohyb zdál působivý.
  • Přehled vývoje měnového páru EUR/USD dne 31. května. Dopad inflace v EU na euro za současných okolností
    EUR/USD se ve čtvrtek pokusil pokračovat v poklesu, který začal den předtím. Účastníci trhu se však "probudili" a začali euro opět nakupovat. Včera jsme varovali, že americký dolar klesal pouze jeden den, takže bychom neměli očekávat, že pár zahájí nový trend. Mohlo by jít o začátek připravovaného klesajícího trendu, ale jeden den je příliš krátký na to, abychom mohli vyvozovat tak odvážné závěry. Vzestupný trend, který je stále korekcí, tak prozatím zůstává nedotčen. Euro pokračuje ve svém nelogickém růstu. To, že se cena nachází pod klouzavým průměrem, nic neznamená. Minulý týden pár klouzavý průměr překonal pětkrát.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
KeyStock
Kawase
City Index
reklama
Fintokei ProTrader